دونالد ترامپ چین را متهم به دستکاری در ارزش یوان، واحد پول خود کرده است. آمریکا نگران آن است که چین از واحد پولی خود همچون سلاحی در جنگ تجاری با آمریکا بهره گیرد. ترامپ این سیاست را به زیان چین دانسته است.
کاهش ارزش سهام در نیویورک، پنجم اوت ۲۰۱۹
از جنگ ارزی سخن میرود. ارزش واحد پول چین در قیاس با دلار آمریکا به نازلترین سطح خود ظرف ۱۱ سال گذشته رسیده است. چین مدعی است که کاهش ارزش یوان با هدف تقویت واحد پول صورت گرفته است. حال آنکه آمریکا آن را اقدامی آگاهانه علیه مبادلات بازرگانی بینالمللی میداند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس (AP) روز دوشنبه ۱۴ مرداد (پنجم اوت) با انتشار گزارشی از واشنگتن به واکنش دولت آمریکا و دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور در برابر سیاست پولی جدید چین پرداخته است.
دونالد ترامپ چین را متهم کرده است که با دستکاری در ارزش واحد پول خود، از یوان همچون سلاحی در جنگ تجاری علیه آمریکا استفاده میکند.
دونالد ترامپ با انتشار یک پست توییتری این اقدام چین را "دستکاری ارزی" نامیده و مدعی شده است که این اقدام منجر به تضعیف بیشتر چین خواهد شد و برای آن کشور زیانبار خواهد بود.
کاهش ارزش یوان
نرخ برابری یوان در برابر دلار به نازلترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ به این سو رسیده است. ارزش هر دلار آمریکا غروب روز دوشنبه پنجم اوت به بیش از هفت یوان چین رسید. به این ترتیب، هر یوان چین معادل ۱۴،۲ سنت آمریکا اعلام شد.
بهرغم آنکه کاهش ارزش یوان به میزان اعلام شده از منظر اقتصادی تاثیر فوقالعادهای بر بازرگانی بینالمللی ندارد، اما کارشناسان از این اقدام چین بهمثابه یک اقدام نمادین در جنگ تجاری دو کشور یاد میکنند.
گفته میشود که این اقدام بانک مرکزی چین واکنشی به سیاست حمایتگرایانه دولت ترامپ در بازرگانی خارجی دو کشور آمریکا و چین است.
ترامپ اعلام کرده است که از روز اول سپتامبر بر روی ۳۰۰ میلیارد دلار از واردات آمریکا از چین تعرفههای گمرکی بیشتری وضع خواهد کرد.
جلوه دیگری از جنگ تجاری
مسئولان اقتصادی آمریکا بر این باورند که کاهش مصنوعی ارزش یوان منجر به ارزان شدن بهای کالاهای صادراتی این کشور میشود و همین امر رقابتی ناعادلانه برای بازرگانی خارجی ایجاد کرده و منجر به تراز مثبت بازرگانی خارجی چین میشود.
وزارت خزانهداری آمریکا در ماه مه نیز چین را متهم به دستکاری ارزش یوان نموده و اعلام کرده بود که آمریکا با دقت تحولات ارزی چین را رصد میکند.
بانک مرکزی چین در مقابل اعلام کرده است که تعیین نرخ برابری یوان با ارزهای کشورهای دیگر روزانه صورت میگیرد و نوسان دو درصدی روزانه نرخ برابری یوان در برابر دلار پیش بینی شده است.
باید یادآور شد که ارزش یوان از ماه فوریه تا کنون کاهشی معادل پنج درصد داشته است. کاهش ارزش یوان در عین حال میتواند منجر به افزایش ارزش دلار آمریکا گردد و به صادرات این کشور آسیب برساند.
ترامپ بارها اعلام کرده است که برای افزایش نرخ رشد این کشور مخالف افزایش نرخ برابری دلار در قیاس با ارزهای دیگر کشورهای جهان و بهویژه چین است.
چین به آمریکا و متحدانش در منطقه آسیا-اقیانوسیه در مورد طرح استقرار موشکهای میان برد آمریکایی در این منطقه هشدار داد
چین روز سه شنبه ۶ اوت / ۱۵ مرداد به آمریکا در مورد طرح استقرار موشکهای میانبرد این کشور در منطقه آسیا-اقیانوسیه هشدار داد و از متحدین آمریکا در این منطقه خواست تا با موافقت خود با این طرح امنیت ملّیشان را به خطر نیندازند.
چین روز سه شنبه ۶ اوت / ۱۵ مرداد به صحبتهای اخیر (روز شنبه ۳ اوت / ۱۲ مرداد) رئیس جدید پنتاگون، مارک اسپر، در مورد استقرار هر چه سریعتر موشکهای جدید آمریکایی در منطقه آسیا-اقیانوسیه که شامل خاور دور، شبه قاره هند و قاره اقیانوسیه است، واکنش نشان داد.
مدیر کل بخش کنترل سلاح وزارت امور خارجه چین، فو سُن، در جمع خبرنگاران گفت که در صورتیکه ایالات متحده آمریکا موشکهای میان برد خود را در منطقه آسیا-اقیانوسیه مستقر سازد، چین دست روی دست نخواهد گذاشت بلکه مقابله به مثل خواهد کرد.
فو سُن از دادن جزئیات بیشتر درباره اقدامات تلافیجویانه چین خودداری کرد اما گفت که این کشور به تمامی راهها و گزینهها فکر می کند. او همچنین از متحدین آمریکا در منطقه آسیا-اقیانوسیه یعنی دولتهای ژاپن، کره جنوبی و استرالیا خواست تا احتیاط کنند و امنیت ملّیشان را با اجازه به آمریکا برای استقرار موشکهایش در خاک آنها به خطر نیندازند.
از سوی دیگر، برخی از کارشناسان پیشبینی کرده اند که آمریکا موشکهای جدید خود را در جزیره گوآم از قلمروهای این کشور در اقیانوس آرام غربی مستقر کند. فو سُن در واکنش به این فرضیه گفت که اگر آمریکا به چنین کاری دست بزند، به منزله آن خواهد بود که موشکهای خود را پشت دروازه های چین مستقر کرده باشد.
او گفت که خروج رسمی آمریکا از پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد (INF) که در روز جمعه ۲ اوت / ۱۱ مرداد صورت گرفت گواه دیگری است بر سیاست یک جانبه آمریکا که جز نتایج منفی چیزی در پی نخواهد داشت.
به گفته مدیر کل بخش کنترل سلاح وزارت امور خارجه چین، آمریکا به بهانه زرادخانه چین که حاوی سلاح های منع شده در پیمان آی ان اف (INF) است و متهم کردن روسیه به عدم پایبندی به تعهدات خود در این پیمان، از آن خارج شد تا توانایی بالیستیک خود را افزایش دهد.
فو سُن همچنین خاطرنشان کرد که پاسخ چین به آمریکا برای مذاکره با این کشور و روسیه در زمینه کاهش تسلیحات اتمی منفی است.
dw.com
fa.rfi.fr