دانمارک توقف صادرت تسلیحات - آلمان فروش میلیاردی سلاح

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

دانمارک صادرت تسلیحات به امارات را هم متوقف کرد - آلمان میلیاردها یورو سلاح به مناطق بحران‌زده می‌فروشد. دانمارک به دلیل درگیری امارات در جنگ داخلی یمن صادرات تسلیحاتی به این کشور را متوقف کرد. آلمان نیز صادرات تسلیحاتی به عربستان را از سر نگرفته است. صادرات تسلیحاتی آلمان در کل حدود یک‌چهارم کاهش یافته است. وزارت خارجه دانمارک اعلام کرد که این کشور صادرات تسلیحات به امارات عربی متحده را متوقف کرده

و این وزارتخانه از نهادهای مسئول خواسته تا مجوزهای پیشین را هم باطل کنند. اندرس ساموئلسن، وزیر خارجه دانمارک، حضور امارات در جنگ یمن را دلیل این تصمیم اعلام کرده است. امارات در ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان در کنار دولت یمن و علیه شورشیان حوثی می‌جنگد.
نهاد حقوق بشری عفو بین‌الملل از تصمیم دانمارک استقبال کرده است. دبیرکل شاخه دانمارک عفو بین‌الملل امارات را درگیر جنگی دانسته که در آن "از خشونت سوء استفاده می‌شود و به احتمال جنایت جنگی علیه غیرنظامیان صورت می‌گیرد."
دانمارک حدود سه ماه پیش (نوامبر ۲۰۱۸) هم صادرات تسلیحاتی به عربستان را متوقف کرده بود. درگیری عربستان در جنگ یمن و قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سیاست‌های ریاض، در کنسولگری عربستان در استانبول دلیل این تصمیم اعلام شدند.
ادامه تعلیق صادرات آلمان به عربستان
همزمان دولت آلمان اعلام کرده که هنوز مجوزی برای صادرات جنگ‌افزار به عربستان سعودی صادر نمی‌کند. دولت آلمان در پی قتل جمال خاشقجی از جمله صدور مجوز صادرات تسلیحاتی به عربستان را متوقف و مجوزهای صادرشده را هم باطل کرد.
در ابتدا اعلام شد که تعلیق صادرات دوماهه است. صدراعظم آنگلا مرکل اما در ماه نوامبر ۲۰۱۸ گفت که تعلیق صادرات تسلیحاتی به عربستان تا روشن‌شدن ابعاد قتل خاشقجی برقرار خواهد بود. حال یک سخنگوی دولت می‌گوید، هنوز مشخص نیست که این تعلیق تا چه زمانی ادامه یابد. برخی رسانه‌های آلمان پیش از این به نقل از محافل دولتی خبر داده بودند که وزارتخانه‌های مسئول و صنایع تسلیحاتی آلمان توافق کرده‌اند که صادرات به عربستان تا اول مارس (۱۰ اسفند) متوقف بماند.
آلمان در صدور مجوز صادرات تسلیحات به مراتب حساس‌تر از آمریکا، بریتانیا یا فرانسه است. هیچ صادرکننده عمده دیگری در اتحادیه اروپا یا ناتو به‌خاطر قتل خاشقجی فروش تسلیحات به عربستان را متوقف نکرد.
چشم‌پوشی از معاملاتی پرسود
ارزش کل صادرات تسلیحاتی آلمان در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با سال پیش از آن حدود یک‌چهارم کاهش یافته و از شش میلیارد و ۲۴۲ میلیون به چهار میلیارد و ۸۲۴ میلیون یورو رسیده است. این آمار را وزارت اقتصاد آلمان در پاسخ به پرسش امید نوری‌پور، نماینده ایرانی‌الاصل پارلمان فدرال از حزب سبزها ارائه کرده است. بر این اساس، صادرات تسلیحاتی آلمان به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا و ناتو که بیش از همه محل اختلاف است (از جمله عربستان)، بیشتر کاهش یافته است: ۳۲ و هشت دهم درصد.
از سال ۲۰۱۵ که رکورد تازه‌ای در صادرات تسلیحاتی آلمان ثبت شد (هفت میلیارد و ۸۶۰ میلیون یورو) صادرات این اقلام دائم کاهش یافته است.
دانمارک هم به نوبه خود سود کلانی از صادرات تسلیحاتی به امارات عربی می‌برد. شرکت‌های دانمارکی در پنج سال اخیر بیش از ۲۱۰ میلیون کرون (بیش از ۲۸ میلیون یورو) تسلیحات و تجهیزات نظامی به امارات صادر کرده‌اند. انجمن ملی صنایع این کشور اعلام کرده که به تصمیم دولت مبنی بر توقف صدور مجوز صادرات تسلیحاتی به امارات احترام می‌گذارد. این انجمن در مقابل لغو مجوزهای پیشین را، از جمله برای تولیدکنندگان، حرکتی مشکل‌ساز توصیف کرده است.
انجمن صنایع دفاعی و امنیتی آلمان هم در ماه گذشته میلادی (دسامبر ۲۰۱۸) به‌طور تلویحی از سیاست‌های صادرات تسلیحاتی دولت آلمان انتقاد کرده بود. این انجمن اعلام کرده بود که بخشی از کاهش صادرات به دلیل سیاست‌های "غیر قابل پیش‌بینی" دولت آلمان است؛ سیاست‌هایی که به گفته این انجمن از "تغییر ناگهانی رویکردها" ناشی می‌شود و برای مشتریان و کشورهای شریک "قابل درک نیست."
نگرانی از افزایش بیکاری
ظاهرا احزاب ائتلافی حاضر در دولت آلمان درباره ادامه تعلیق صادرات تسلیحاتی به عربستان با هم اختلاف نظر دارند. با وجود این‌که در توافق‌نامه ائتلاف تأکید شده که دولت آلمان در زمینه صادرات تسلیحاتی به مناطق بحران‌زده سیاستی محتاطانه در پیش می‌گیرد، ظاهرا محافظه‌کاران دمکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی مایل نیستند تعلیق صادرات به عربستان فراتر از ماه مارس ادامه یابد. به گزارش برخی رسانه‌ها، بیکاری شاغلان کنسرن‌های تسلیحاتی یکی از دلایل این رویکرد است.
حزب سوسیال‌دمکرات، شریک احزاب مسیحی در دولت، اما بر لزوم ادامه تعلیق صادرات به عربستان تأکید می‌کنند.
با وجود این‌که صادرات تسلیحاتی آلمان به عربستان در ماه نوامبر متوقف شد، ریاض بزرگترین مشتری جنگ‌افزارهای آلمانی در سال ۲۰۱۸ بوده است. شرکت‌های تسلیحاتی آلمانی در این سال مجوز صادرات ۴۱۶ میلیون یورو جنگ‌افزار به عربستان را دریافت کردند.
دویچه وله


آلمان میلیاردها یورو سلاح به مناطق بحران‌زده می‌فروشد
بنا به گزارش رسانه‌های آلمان دولت این کشور همچنان به فروش اسلحه به کشورهایی که در آنها بحران، جنگ و سرکوب وجود دارد، ادامه می‌دهد. آمار حاکی از صدور اجازه فروش بیش از ۴۴۰ میلیارد یورو تجهیزات نظامی به این گونه کشورهاست.
صنایع نظامی آلمان از فروش تجهیزات رزمی به مناطق بحران‌زده میلیاردها یورو سود می‌برد. سیاست دولت آلمان نیز تاکنون حمایت از این صادرات بوده است.
به درخواست حزب چپ آلمان دولت ناچار شده حجم صادرات نظامی در سال گذشته و همچنین مجوزهای صادرشده برای فروش اسحله در آینده را منتشر کند.
بنا بر آمار منتشر شده، این معاملات بالغ بر ۴۴۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو است که بخشی از آن به صادرات سال گذشته تعلق دارد و بخش دیگر شامل مجوزهایی است که برای فروش اسلحه در آینده داده شده است. این آمار در عین حال بیانگر سیاست دولت آلمان در حمایت از صنایع نظامی است.
دولت آلمان فروش سلاح به عربستان سعودی را متوقف نکرده است
در میان کشورهایی که مجوز فروش سلاح در فاصله اکتبر تا دسامبر سال گذشته به آنها صادر شده، از جمله می‌توان به الجزیره، قطر، امارات متحده عربی اشاره کرد. آمار فروش اسلحه به عربستان سعودی و ترکیه نیز در سال ۲۰۱۸ نسبت به سال قبل از آن افزایش قابلتوجهی داشته است.
در این رابطه سوین داغدلن، از فراکسیون حزب چپ آلمان، گفته است که ادامه فروش تجهیزات نظامی به کشورهایی که در آنها بحران و سرکوب حقوق بشر حاکم است، "نشانه ورشکستگی سیاسی" دولت است. او به این نکته اشاره کرده که دولت آلمان حتی به کشورهایی مانند عربستان و مصر که به گفته او "در آنها بالاترین سطح از پایمال شدن حقوق بشر" وجود دارد، اسلحه می‌فروشد.
او هم‌چنین گفته است: «کسی که به مناطق بحرانی سلاح صادر می‌کند، به افزایش موج پناهندگان دامن می‌زند.» به گفته سوین داغدلن دولت آلمان باید از اساس فروش اسحله به کشورهای جهان سوم را متوقف کند.