مخالفت دادستانی شوش برای انتقال سپیده قلیان به بیمارستان

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

مخالفت دادستانی شوش برای انتقال سپیده قلیان به بیمارستان در پی وضعیت وخیم جسمی و روحی‌اش. یک منبع آگاه درباره سپیده قلیان فعال مدنی زندانی به کمپین حقوق بشر در ایران گفت او در ملاقات اخیر با خانواده‌اش که «هفت– هشت روز پیش» بوده وضعیت روحی و جسمی به شدت نگران‌کننده‌ای داشته است. خانواده قلیان از دادستانی شوش درخواست انتقال او را به بیمارستان داشته‌اند با این حال به آنها گفته شده با انتقال خانم قلیان موافقت نمی‌شود و اگر لازم باشد پزشک بازداشتگاه او را «ویزیت» می‌کند. به گفته این منبع سپیده قلیان در زمان ملاقات اخیر با خانواده‌اش «از نظر روحی بسیار پریشان بوده و در مقابل سوال‌های خانواده‌اش مدام شعرهای غمگین می‌خوانده. خیلی لاغر شده و موقع راه رفتن تعادل نداشته است. خانواده او به شدت نگران وضعیتش هستند.»

این منبع با اظهار اینکه دادستان شهر شوش با درخواست خانواده قلیان برای انتقال به بیمارستان تاکنون مخالفت کرده گفت: «خانواده او طی این روزها بارها به دفتر دادستانی شوش مراجعه کرده‌اند. آخرین مراجعه آنها روز چهارشنبه نهم اسفند ماه بوده اما دادستان اجازه انتقال او را به بیمارستان نداده و به آنها گفته‌‌اند در بازداشتگاه پزشک است و اگر لازم باشد او را معاینه می‌کند.»
به گفته این منبع، سپیده قلیان بدون بازجویی در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز در وضعیت نامشخصی به سر می‌برد. این منبع به کمپین گفت خانواده سپیده قلیان در طی یک ماه گذشته اجازه دو بار ملاقات با او را یافته‌اند که هر دو بار حالش خوب نبوده و بار دوم به شدت نگران کننده بوده است.
سپیده قلیان، فعال مدنی و اهل اهواز ۲۷ آبان ۹۷ در جریان اعتراضات چند روزه کارگران نیشکر هفت‌تپه خوزستان به همراه اسماعیل بخشی، فعال کارگری و جمعی دیگر از کارگران بازداشت شد. او یک ماه بعد در تاریخ ۲۷ آذر ماه با قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
پس از اینکه اسماعیل بخشی نماینده کارگران کارخانه نیشکر هفت‌تپه در پستی اینستاگرامی از شکنجه‌های خود در دوران بازداشتش نوشت و وزیر اطلاعات را دعوت به پاسخگویی کرد، سپیده قلیان نیز در توییتر خود درباره شکنجه اسماعیل بخشی و خودش نوشت.
علیرغم پیگیری‌ وکلای آنها برای دادخواهی از شکنجه و آزار و اذیت‌ها در دوران بازداشت، شامگاه ۲۹ دی ماه مستندی به نام «طراحی سوخته» از شبکه خبری بیست و سی صداوسیما پخش شد که حاوی اعترافاتی از اسماعیل بخشی و سپیده قلیان در مقابل دوربین بود. در این برنامه آنها وابسته به گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی معرفی شدند.
سپیده قلیان در واکنش به پخش اعترافاتش از تلویزیون در توییترش خواهان برگزاری دادگاه علنی شد: «این تصاویری که از من پخش شد گواه دیگری در اثبات حرف‌هایم مبنی بر شکنجه شدن در طول مدت بازداشتم بود. جدی‌تر از قبل به پیگیری شکنجه شدنم خواهم پرداخت و حالا که اعترافاتم پخش شد خواهان علنی برگزار شدن دادگاهم هستم.»
بسیاری از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی و مدنی پس از پخش این مستند، اعترافات اجباری در بازداشتگاه و در مقابل دوربین را نشانه و سندی دیگر مبنی بر صحت شکنجه‌های سپیده قلیان و اسماعیل بخشی دانستند. حسین باستانی، روزنامه نگار و  تحلیلگر سیاسی ساکن انگلستان با اشاره به حرکت انتقامجویانه دستگاه امنیتی در توییترشنوشت: «۱۰روز پیش سپیده قلیان توییت کرده بود: «بازجو می‌گفت…اگر دهانت را [درمورد شکنجه] باز کنی اعترافات اجباری تو و اسماعیل بخشی را در بیست و سی پخش می‌کنیم. او دهانش را باز کرد و “اعترافات” در ۲۰:۳۰پخش شد. لابد شهروندانی درجه ۱هم خواهند فرمود مگر سند نمی‌خواستید؟ این هم سند.»
سپیده قلیان و اسماعیل بخشی هر کدام در خانه‌هایشان روز ۳۰ دی ماه بازداشت و روانه بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز شدند و تاکنون در انجا به سر می‌برند. گفته می‌شود خانم قلیان متهم به «نشر اکاذیب و تشویق اذهان عمومی» است.

iranhumanrights