دولت بریتانیا اعلام کرد که طرح برخی قوانین را که باعث اختلاف با اتحادیۀ اروپا شده بود، کنار خواهد گذاشت. بریتانیا و اتحادیۀ اروپا تا پایان سال میلادی - ۲۳ روز دیگر – فرصت دارند تا جزییات حقوقی طلاق خود را با مذاکره و "دوستانه" مشخص نمایند. در غیر این صورت، دو طرف ناچارند که بدون هیچ توافقی به راه خود بروند.
روز سهشنبه ٨ دسامبر/۱٨ آذر، دولت بریتانیا با صدور اطلاعیهای خبر داد که در پی مذاکرات اخیر، "طرفین میتوانند حصول یک توافق اصولی در همۀ زمینهها، بخصوص در مورد ایرلند و ایرلند شمالی را اعلام کنند".
با اینحال، چند ساعت قبل از انتشار این اطلاعیۀ رسمی، بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا با لحنی هشدارآمیز گفته بود که مواضع لندن و اتحادیۀ اروپا از یکدیگر خیلی دور است. او سپس به بروکسل رفت تا روند مذاکرات را از بنبست خارج کند.
به نظر میرسد که حضور جانسون در بروکسل گرهگشا بوده، زیرا مذاکراتی که از پریشب – یکشنبه – شروع شد تا صبح امروز - سهشنبه – به هیچ نتیجهای نرسیده بود، آن هم در حالی که دورۀ انتقالی "پسا برکسیت" با پایان سال ۲٠۲٠ به انتها خواهد رسید. اگر تا روز ۳۱ دسامبر، هیچ توافقی برای یک "طلاق دوستانه" شکل نگرفته باشد، بریتانیا میبایست اتحادیۀ اروپا را ترک کند و از آن پس روابط خود را با کشورهای عضو اتحادیه، جدا جدا، مثل هر کشور دیگری تنظیم نماید. مسئله اینجاست که اتحادیه اروپا و بریتانیا طی پنجاه سال اخیر روابط بازرگانی بسیار آسان و پررونق، و بده و بستانهایی داشتهاند که یک روزه به مفاصا حساب نمیرسد.
در واقع انگلیسیها میخواهند به تعهدات خود در قبال اتحادیه پایان بدهند اما در عین حال منافع خود را در بازار اروپایی حفظ کنند. طبعاً اتحادیۀ اروپا با این خواستهها موافق نیست.
بریتانیا رسما از نزدیک به یک سال پیش (٣١ ژانویۀ ٢٠٢٠) از اتحادیۀ اروپا جدا شده، اما دورۀ انتقالی تا پایان سال جاری ادامه خواهد داشت. در این دوره، بریتانیا همچنان مقررات اتحادیه را رعایت میکند ولی از اول ژانویۀ ۲٠۲۱، دیگر تعهدی نسبت به این مقررات نخواهد داشت. اما هنوز تکلیف مقررات و قوانین جدید مشخص نیست.
در ماه سپتامبر گذشته، لندن به طور یکطرفه تصمیم گرفت قوانینی را در مورد حقوق مرزی خود به تصویب برساند که مسئولان اتحادیه اروپا را سخت عصبانی کرد. در آن زمان، مقامات انگلیسی خود اعتراف کرده بودند که این قوانین یکطرفه با حقوق بینالمللی تباین دارد.
اما امروز بعدازظهر - سهشنبه ٨ دسامبر – ناگهان لندن اعلام کرد که قوانین مورد بحث را کنار میگذارد... لندن در طی مذاکرات طولانی و پیچیدۀ خود با بروکسل تاکنون چند بار از این روش استفاده کرده است: سازش ناپذیری و سرسختی تا آخرین مهلت. اما هر بار در لحظات آخر، به ناچار با اتحادیه کنار آمده است.
مذاکرهکنندگان اروپایی - در رأس همه میشل بارنیه، مذاکرهکنندۀ ارشد فرانسوی که در سماجت و سرسختی و پافشاری و قهر و آشتیهای حسابشده از انگلیسیها پیشی گرفته – به خوبی میدانند که طلاق بدون توافق (No Deal) برای لندن چندان بهصرفه نیست و مسئولان انگلیسی فقط میکوشند که در تفاهمنامههای بازرگانی و مرزی حداکثر امتیاز را از اتحادیۀ اروپا بگیرند.
تازهترین تصمیم لندن حاکی از آنست که انگلیسیها ظاهراً یکبار دیگر عقبنشینی کردهاند. اما هنوز تا آخر سال میلادی ۲۳ روز باقی مانده است...
---
رادیو فرانسه