امانوئل ماکرون: اروپاییان باید برای چندجانبه‌گرایی تلاش کنند

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه، در مصاحبه‌ای طولانی با یک سایت فرانسوی خواستار اصلاح و تجدد ساختارهای بین‌المللی شد و گفت که "شورای امنیت سازمان ملل متحد دیگر راه‌حل‌های به‌دردخور دنیای امروز را تولید نمی‌کند".

در گفتگویی بسیار طولانی با سایت "گران کونتینان" که روز ۱۶ نوامبر/۲۶ آبان منتشر شد، رئیس جمهوری فرانسه دیدگاه خود را نسبت به چالش‌های بزرگ آینده تشریح می‌کند. سایت "گران کونتینان" (قارۀ بزرگ) که از سال ۲٠۱٩ شروع به کار کرده، وابسته به دانشسرای عالی پاریس است و با متفکران و نظریه‌پردازان درجه اول جهان همکاری دارد.

امانوئل ماکرون در این مصاحبه می‌گوید: "چارچوب همکاری‌های چندجانبه ضعیف و آسیب‌پذیر شده است".. شورای امنیت نیز به عقیدۀ او دیگر چندان کارآیی ندارد. به گفتۀ ماکرون "وقتی مثلاً سازمان بهداشت جهانی گرفتار بحران (یا ضعف) چندجانبه‌گرایی می‌شود، همگی در این وضعیت مسئول هستیم".

شورای امنیت سازمان ملل به رغم اختیارات فراوان، در برابر اپیدمی جهانی کووید ۱٩ تقریباً سکوت اختیار کرد. سازمان بهداشت جهانی نیز به دلیل قهر دونالد ترامپ دچار مشکلات فراوان شد.

به عقیدۀ ماکرون در چنین وضعیتی، "اروپای سیاسی" باید خود را تقویت کند، زیرا برای همکاری‌های بین‌المللی "باید قطب‌های متعادل داشت، تا گفتگویی واقعی میان قدرت‌های گوناگون جریان یابد" و چندجانبه‌گرایی به کار افتد.

ماکرون تأکید می‌کند که تنها راه اجتناب از یک جهان دو قطبی (آمریکا – چین)، قوی کردن اروپاست.

در مورد مسائل دفاعی، رئیس جمهوری فرانسه با صراحت اختلاف نظرش را با وزیر دفاع آلمان مطرح می‌کند. اخیراً خانم ‌آنه‌گرت کرامپ-کارن باوئر نوشته است که "اروپاییان باید توهم استقلال استراتژیک اروپا را کنار بگذارند، زیرا قادر نیستند جای آمریکا را به عنوان تأمین‌کنندۀ امنیت، پر کنند". اما ماکرون می‌گوید "این حرف با واقعیات تاریخی تباین دارد و خوشبختانه صدراعظم آلمان (آنگلا مرکل) در این مورد با وزیر دفاع هم‌نظر نیست".

ماکرون می‌گوید: "آمریکا زمانی به عنوان متحد به ما احترام خواهد گذاشت که خودمان جدی باشیم و در زمینۀ دفاعی بر حاکمیت خود تکیه کنیم". به گفتۀ او فکر "حاکمیت اروپایی" اگرچه از نظر بسیاری بی‌معنا یا موهوم است، اما باید در جهت ایجاد آن تلاش کرد.

اروپا و برجام

ماکرون تأکید می‌کند که "اروپا فقط یک بازار نیست". از نظر او اروپاییان باید به ناچار وحدت سیاسی خود را محکم کنند تا از نظر تکنولوژی وابستۀ آمریکا و چین نباشند. ماکرون مثال می‌زند که امروزه اروپا از نظر ذخیرۀ اطلاعات دیجیتال ("کلاود" -Cloud) تماماً به آمریکا وابسته است.

رئیس جمهوری فرانسه همچنین اصل فراسرزمینی بودن برخی قوانین آمریکایی را مثال می‌زند و می‌گوید اروپاییان باید به هر ترتیب با این اصل غیرعادلانه مقابله کنند.

ماکرون می‌گوید: "ما اروپاییان مایل بودیم که در برجام باقی بمانیم. ولی آمریکا از این توافق خارج شد و بنابراین از ترس تحریم، هیچ شرکت اروپایی نتوانست همکاری و تجارت با ایران را ادامه دهد"... به عقیدۀ او، این نوع اختیارات آمریکا، عملاً اصل حاکمیت سایر کشورها را نقض می‌کند و اروپاییان باید راه چاره‌ای برای آن بیابند.