اعتراف روحانی به بالا رفتن قیمت کالاها تا سه برابر

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

حسن روحانی اعتراف می‌کند قیمت کالاها به نسبت سال قبل دو تا سه برابر افزایش داشته و مردم تحت فشار قرار گرفته‌اند. معاون اول او هم با ابراز "شرمندگی" از شرایط دشوار مردم گفته با رویکردهای قدیمی نمی‌توان ایران را اداره کرد.

در ماه‌های گذشته ارزش ریال به شدت سقوط کرده و هم‌زمان بهای کالاهای وارداتی، و به تبع آن دیگر کالاها، به شدت افزایش یافته است. مرکز آمار ایران میزان تورم در تیرماه را اندکی بیش از ۲۶ درصد اعلام کرد. کارشناسان معتقدند با توجه به چند برابر شدن بهای بسیاری از کالاها و خدمات، تورم واقعی باید بسیار بیشتر از آمار رسمی باشد.

چند برابر شدن قیمت‌ها موضوعی است که حسن روحانی هم در نشست امروز چهارشنبه اول مرداد ماه هیأت دولت به آن اذعان کرد و وعده داد "ستاد تنظیم بازار" با افزایش بی‌رویه قیمت‌ها مقابله کند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، رئیس دولت دوازدهم در این نشست گفت: «اگر قیمت کالایی نسبت به سال گذشته ۱۰ یا ۱۵ درصد تا ۲۰ درصد اضافه شده که قابل قبول است، اما اینکه اگر کالایی سال قبل یک قیمتی داشته و الان دو برابر تا سه برابر آن قیمت است، به هیچ عنوان قابل قبول نیست.»

دستگاه اجرایی و فقدان نظارت دقیق

روحانی با بیان اینکه باید رصد اختصاص ارز و ورود و خروج کالا از کشور به‌روز شود گفت: «اگر تمام دستگاه‌های اجرایی کشور نظارت دقیق بر صادرات و واردات انجام دهند، قیمت ارز و اجناس هم متعادل خواهد بود.»

او که از سال ۹۲ به این سو ریاست دستگاه اجرایی را بر عهده دارد، درباره اینکه چرا تا کنون این "نظارت دقیق" اعمال نشده و مسئولیت پیامدهای این عدم نظارت با کیست، توضیحی نداد. حسن روحانی می‌گوید، باید به قیمت اجناس توجه کرد و اجازه نداد شرکت‌های دولتی و متعلق به دولت "به بهانه‌های مختلف بهای جنس را اضافه کنند و جنس را گران‌تر بفروشند".

دولت ناتوان، دولت شرمنده؟

به عبارت دیگر دولت در حال حاضر در مقابله با گران‌فروشی شرکت‌های متعلق به خودش هم ناتوان است و این شرکت‌ها می‌توانند به "بهانه‌های مختلف" قیمت کالا را افزایش دهند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی و دومین مقام دستگاه اجرایی نیز شامگاه سی‌ام تیر در نشست مشترک با مدیران وزارت ورزش و جوانان شرایط اقتصادی و معیشتی مردم را بسیار سخت و خطیر خواند و به خاطر آن "ابراز شرمندگی" کرد.

ویرانگری تحریم‌ها و ضرورت اصلاح حکمرانی

جهانگیری می‌گوید، جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته با انواع تحریم‌ها روبرو بوده، اما تحریم‌های دو سال گذشته آمریکا از تمام آنها سخت‌تر بوده است. معاون اول رئیس جمهوری ایران گفت: «شاید یکی از دلایل مظلومیت این دولت این باشد که به دلیل اهمیت و رعایت منافع و مصالح کشور نمی‌توانیم راجع به خیلی از مسائل تحریم با مردم شفاف صحبت کنیم و بگوئیم چه اتفاقاتی افتاده و با چه پدیده‌ای روبرو هستیم.»

اسحاق جهانگیری با تاکید بر اینکه با رویکردهای قدیمی نمی‌توان ایران را اداره کرد، از ضرورت اصلاح شیوه‌های حکمرانی سخن گفت و افزود، بدون رضایت مردم و حمایت افکار عمومی هیچ مدیریتی نمی‌تواند شرایط سخت را پشت سر بگذارد.

آمریکا اردیبهشت ۹۷ و پس از خروج از توافق هسته‌ای تحریم‌های خود علیه جمهوری اسلامی را دوباره اعمال کرد. دولت دونالد ترامپ هدف از این تحریم‌ها که مدام شدت گرفته را وارد کردن فشار حداکثری برای کشاندن ایران پای میز مذاکره و دستیابی به یک توافق جامع‌تر عنوان می‌کند.

ایران تا کنون هر گونه مذاکره مجدد با آمریکا را مشروط به لغو تحریم‌ها کرده است. تصمیم‌گیری در مورد سیاست‌های کلان و مسائلی مانند مذاکره احتمالی با آمریکا در حیطه اختیارات رهبر جمهوری اسلامی، علیه خامنه‌ای است.

این مسئله‌ای است که وزیر خارجه، محمد جواد ظریف به تازگی در واکنش به حمله تند نمایندگان مجلس به او و در ارتباط با مذاکرات هسته‌ای نیز مطرح کرد. سخنان جهانگیری درباره ناکارآمدی رویکردهای قدیمی می‌تواند به نحوه تصمیم‌گیری بر سر تعامل با کشورهای غربی تعبیر شود که پیامد آن تحریم‌هایی است که به گفته معاون اول رئیس جمهوری، درباره تاثیرات آن نمی‌توان شفاف حرف زد.

---

منبع: دویچه وله