در پی واکنشهای گستردۀ ایرانیان داخل و خارج کشور که در قالب هشتگ "اعدام_نکنید" ابراز شد و همچنین واکنش برخی رهبران سیاسی و دولتهای غربی به صدور حکم اعدام برای امیر حسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی نیز توصیه کرد که "خواستۀ افکار عمومی" محترم شمرده شود. سه محکوم جوان که حکمشان هنوز قطعی نشده به "شرارت و آشوبگری" طی ناآرامیهای آبان ٩٨ متهماند.
در یادداشتی که روز شنبه ٢٨ تیر/١٨ ژوئیه در خبرگزاری رسمی ایرنا و با امضای "دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری و سخنگوی دولت" منتشر شد، علی ربیعی با اشاره به شکلگیری هشتگ «اعدام_نکنید»، تأکید میکند که هیچ اطلاعی از ماهیت پروندۀ سه محکوم به اعدام ندارد، اما خواهان طرح چند نکته در ارتباط با وجوه "اجتماعی – امنیتی" موضوع است.
ربیعی که ناآرامیهای آبان ۹۸ را حاصل افزایش فشارهای خارجی بر ایران، "فروریختن ذهنی جامعه" و وجود برخی اختلافات در ساخت قدرت میداند، مینویسد که "حکم اولیۀ سه نفر از جوانان مرتبط با اتفاقات آبان ۹۸" بازتابهای مختلفی داشته که "طیف بسیار متنوعی از گرایشها" را در بر میگیرد.
تعدادی آدم خوشنام...
علی ربیعی در تحلیل و شرح این "طیفهای متنوع" مینویسد که از یکسو "خواست طبیعی افکار عمومی" مشاهده میشود که "باید به آن احترام نهاد"، اما از سوی دیگر "برنامۀ موجسوارانۀ رییس جمهوری آمریکا با وقاحتی باورنکردنی" از فرصت استفاده برده و "در توییتی به زبان فارسی خواستار توقف اعدام متهمان شده است".
ربیعی اعتقاد دارد که "غرب و بهخصوص آمریکا همیشه به زیان دموکراسی در ایران عمل کرده"، اما این نباید باعث شود که از "بیرون کشیدن حقیقت از میان انبوهی از زواید دروغین" غافل بمانیم.
از دیدگاه سخنگوی دولت "در میان همه آنهایی که خواستار توقف اعدام متهمان بودند، شاهد همصدایی تعدادی از هنرمندان و فعالان اجتماعی خوشنام هم بودیم که نه تعلق سیاسی به حزب و جناحی دارند و نه به فکر انجام یک عمل سیاسی بودند و شاید فقط از سر نگرانی ملی به این کارزار مجازی پیوسته باشند".
به عقیدۀ او هزاران توئیت که با هشتگ "اعدام نکنید" پخش شد، "دارای خاستگاهی طبیعی در درون جامعۀ ایران" است. اما در کنار آنها، "انبوه توئیتهای دیگر را میتوان سراغ گرفت که برخاسته از سودجویی و فرصتطلبی" است.
... و توئیت به مزدها
ربیعی اطمینان دارد که شماری از پیامها در فضای مجازی به دست "توئیت به مزدها" و در "اعماق کانونهای بدخواه ایران طراحی شده که هدفشان کوبیدن بر طبل خشونت در جامعۀ ایران است و نه دفاع از جان سه جوان".
و بالاخره در کنار اینها، "دولتهای بدخواه ایران نیز بودهاند که مثل همیشه از جوشش احساسات طبیعی مردم برای پیشبرد اهداف سیاسی خود بهره میبرند".
اما ربیعی در پایان نوشتۀ خود هشدار میدهد که "خطرناکتر از مداخلۀ ترامپ و نتانیاهو در این ماجرا، باور آنهایی است که گمان میکنند چون دشمنان ایران بر این موج سوار شدند، پس مقابله با آنها مستلزم انجام عملی برخلاف آن خواستهای است که بر زبان راندهاند".
سخنگوی دولت سپس با تمجید از ابراهیم رئیسی مینویسد که به "درایت قوه قضائیه و رِییس محترم آن" اعتقاد دارد و مطمئن است که وی "رأفت و عدالت" را در جهت حفظ منافع عامه و ثبات کشور بکار میگیرد.
-----
منبع: رادیو فرانسه