رهبر جمهوری اسلامی در یک ارتباط ویدئویی با نمایندگان مجلس به آنها توصیه کرد از حاشیهسازی و تشنج میان قوا پرهیز کنند. او به برخورد تند نمایندگان با ظریف اشاره کرد و رئیس مجلس اطمینان داد از "حاشیهپردازی" پرهیز شود.
نخستین دیدار رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای با نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی صبح یکشنبه ۲۲ تیر به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، خامنهای که در ابتدای این دیدار با ماسک ظاهر شده بود به خاطر اوجگیری مجدد کرونا عمیقا ابراز تاسف کرد و همه را به رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی فراخواند.
شیوع ویروس کرونا در ایران سه روز پیش از انتخابات مجلس یازدهم در دوم اسفند ماه به طور رسمی تائید شد. مطابق شواهد و گزارشها ورود این ویروس به ایران از مدتی قبل مشخص شده بود اما مسئولان به خاطر جلوگیری از کاهش مشارکت در انتخابات در اعلام رسمی آن تعلل کردهاند.
به دلایل مختلف، به خصوص نارضایتی عمومی از وضعیت نابسامان معیشتی و ناکارآمدی مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی و سیاسی میزان مشارکت در این انتخابات کمتر از ۴۳ درصد و کمترین میزان در انتخابات مجلس در چهل سال اخیر بود.
با این همه خامنهای در کنفرانس ویدئویی با نمایندگان مجلس یازدهم ادعا کرد که "با وجود شرایط سخت اقتصادی و تبلیغات مأیوسکننده دشمنان" درصد قابل قبولی از مردم در انتخابات شرکت کردند و از آنها خواست "قدر این موقعیت مهم" را بدانند.
خشنودی خامنهای از تسلط اصولگرایان بر مجلس
اکثریت قاطع کرسیهای مجلس یازدهم در اختیار گروههای مختلف اصولگرا است که بخش قابل توجهی از آنها به تندروی و افراط مشهورند؛ موضوعی که به طور آشکار موجب خشنودی خامنهای شده که این مجلس را "از قویترین و انقلابیترین مجالس پس از انقلاب" خوانده است.
در حدود یک ماه و نیمی که از آغاز فعالیت رسمی این دوره مجلس میگذرد مهمترین اقدام نمایندگان اصولگرا حمله به دولت حسن روحانی، امضای طرح سوال و زمزمه استیضاح او و به مجلس کشاندن شماری از وزیران دولت دوازدهم بوده که در میان آن جلسه پرتنش حضور وزیر خارجه تا کنون خبرسازترین بوده است.
در جریان سخنرانی محمد جواد ظریف در مجلس، جواد کریمی قدوسی، از نمایندگان افراطی اصولگرا و چند نماینده دیگر علیه او شعار "مرگ بر دروغگو" سر دادند و مانع ادامه سخنانش شدند.
ظریف در پاسخ به این نمایندگان گفت: «هرچه من گفتم، رهبر انقلاب شنیدند، اگر دروغ گفتم ایشان شنیدند، گفتند ظریف صادق است، اگر راست گفتم ایشان شنیدند و گفتند شجاع است. شما من را ذلیل دروغگو خطاب کردید در صورتی که مقام رهبری به من صفت شجاع و صادق دادند.»
خبرگزاری فارس در صفحه توئیتری خود فیلم این بخش از سخنان محمد جواد ظریف را منتشر کرده است.
طرح سوال از روحانی ظاهرا بیش از ۲۰۰ امضاء دارد اما هنوز توسط هیئت رئیسه اعلام وصول نشده است. کریمی قدوسی روز جمعه ابراز نگرانی کرد که طرح سوال فرصت استیضاح رئیس جمهور را "میسوزاند". او در یک پیام توئیتری نوشت: «سوال از رئیس جمهور اثرش خنثی شدن ظرفیت استیضاح رئیس جمهور است، همکاران برای حفظ این ظرفیت که شاید ضرورت آن پیش آید از انجام سوال خودداری کنند.»
مخالفت با استیضاح و توهین به ظریف؟
خامنهای در دیدار ویدئویی با نمایندگان گفت: «روابط مجلس با دولتمردان باید مطابق قانون و شرع باشد، یعنی سؤال و تفحص به عنوان حق مجلس وجود داشته باشد اما توهین و دشنام و نسبتِ بدون علم به دولتمردان به هیچ وجه جایز نیست و برخی از این نسبتها حرام شرعی است.»
او بدون اشاره مستقیم به محمد جواد ظریف افزود: «حضور وزرا در یک ماه اول آغاز به کار مجلس و ارائه گزارش از شرایط کشور، کار بسیار خوبی بود اما نباید به وزرا توهین و یا تهمتی زده شود.»
رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به "شرایط حساس" در سال آخر دولت دوازدهم و سال نخست فعالیت مجلس یازدهم تاکید کرد دو قوه باید فضا را به گونهای مدیریت کنند که "به کار مهم کشور لطمه نخورد".
خامنهای با اعتراف به این که "مسائل کلیدی و اصلی" امروز ایران از جمله رکود تولید، افزایش بیکاری و تورم و سقوط ارزش پول ملی است، به نمایندگان مجلس یازدهم توصیه کرد "از دچار شدن به حاشیهها و اولویت دادن به مسائل فرعی" پرهیز کنند.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
او در بخش دیگری از سخنانش گفت: «مردم از مجلس و دو قوه دیگر انتظار بیان حق و پیگیری آن را دارند و به شدت با مجادله و گریبانگیری و تشنج میان قوا مخالف هستند و همه بدانند فضای منازعه در رئوس دستگاهها برای افکار عمومی زیانبخش و ناراحت کننده است.»
کشیدن ترمز "مجلس انقلابی"؟
به این ترتیب به نظر میرسد خامنهای گرچه مجلس یازدهم را "از انقلابیترین مجالس ایران" میداند، درافتادن بیش از حد آن با دولت حسن روحانی را به صلاح نمیداند.
ظاهرا این پیام خامنهای پیش از اظهارات روز یکشنبه نیز به هیئت رئیسه مجلس منتقل شده است. محمد باقر قالیباف در گزارش مفصلی از "رویکردها، برنامهها و اقدامات مجلس" خطاب به او گفت: «برداشت ما از نقشه راهی که شما تعیین کردید این است که پیگیری مسائل اقتصادی باید دستورکار اصلی مجلس باشد و پرداختن به هر حاشیهای که ما را از این هدف دور کند، خطا است.»
رئیس مجلس از طرف خودش و دیگر نمایندگان مجلس به رهبر جمهوری اسلامی اطمینان داد که "با پرهیز از حاشیهپردازی، فقط به دنبال احقاق حقوق مردم و اصلاح امور کشور" باشند.