کرونا در جهان: قرنطینه‌ دوباره برقرار می‌شود

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

اپیدمی کووید١٩ به آسانیّ که دو ماه قبل تصور می‌شد، دست‌بردار نیست. به نظر می‌رسد خوشبینی‌هایی که از حدود دو ماه پیش در اکثر کشورها شکل گرفت، نتیجه‌ای منفی به جا گذاشته و پایان دادن به مقررات بهداشتی سختگیرانه باعث شده که ویروس کرونا بلافاصله از فرصت‌ها استفاده کند. مطابق آخرین آمار، شمار تلفات جهانی اپیدمی به ۵٧٠ هزار نفر رسیده و مجموعاً نزدیک به ١٣ میلیون مورد ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است.

هنوز معلوم نیست که افزایش موارد ابتلا در برخی نقاط جهان، گرایشی پایدار است یا خیر. اما بازگشت برخی محدودیت‌ها یا قرنطینه‌های سختگیرانه در چندین کشور مشاهده می‌شود. ولی این بار مسئولان تلاش کرده‌اند که مناطق قرنطینه را محدودتر و مشخص‌تر کنند.

در اسپانیا، مقامات محلی منطقۀ کاتالونیا دستور دادند که بخش‌هایی از این منطقه که بیش از ٢٠٠هزار جمعیت دارد در قرنطینه قرار گیرد. اما یک روز بعد، قوۀ قضاییۀ اسپانیا این تصمیم را غیرقانونی دانست و آنرا معلق کرد. مقامات محلی گفته بودند که اهالی شهر "لِریدا" باید دوباره خانه‌نشین شوند. حالا ظاهراً مقامات ترجیح داده‌اند که اختلاف نظر را با مذاکره حل کنند.

در پرتغال نیز نزدیک به بیست محلۀ اطراف لیسبون که تقریباً ٧٠٠هزار  نفر جمعیت دارد باید حداقل به مدت دو هفته خانه‌نشینی را رعایت کنند. در انگلستان، شهر لستر از دو هفته پیش شاهد مقررات سختگیرانه‌ای است که همچنان ادامه دارد. در این شهر تنها مغازه‌هایی اجازۀ کار دارند که کالاهای "اساسی و ضروری" می‌فروشند.

در آلمان، وزیر بهداشت هشدار داد که "خطر موج دوم اپیدمی حقیقی است". او سفرهای تابستانی آلمانی‌ها را تهدید بسیار جدی دانست و گفت: "تصویرهایی که از روزهای آخر هفتۀ جزیرۀ مایورکا دیدم، بسیار نگران‌کننده است". جزایر بالئار و به ویژه جزیرۀ مایورکا یکی از مقصدهای تابستانی مهم برای آلمانی‌هاست. به تازگی ویدئوهای متعددی از توریست‌های بریتانیایی و آلمانی منتشر شده که آنها را مست و بدون ماسک در شلوغی جشن‌های شبانۀ مایورکا نشان می‌دهد. به گفتۀ وزیر بهداشت آلمان، بازگشت مسافران تابستانی به احتمال زیاد شمار موارد ابتلا در آلمان را افزایش خواهد داد.

آسیای مرکزی

پنج کشور آسیای مرکزی که دیرتر از سایر کشورها با کرونا گلاویز شدند، اینک در وضعیت حساسی قرار دارند. در این میان دولت ترکمنستان همچنان وجود ویروس کرونا را تکذیب می‌کند اما اخیراً افزایش موارد ابتلا به ذات‌الریه را تأیید کرده است. ولی دولت ازبکستان از سه روز قبل (١٠ ژوئیه) محدودیت‌ها را جدی‌تر کرد. رستوران‌ها، سالن‌های ورزشی، استخرها و مغازه‌های غیر از مواد غذایی حداقل تا اول ماه اوت بسته خواهد ماند.

آذربایجان هم که از سه هفته قبل به محدودیت‌ها افزوده این وضعیت را تا اول ماه آینده ادامه خواهد داد.

ناتوانی آمریکا در رهایی از چنگ کرونا

در ایالات متحد آمریکا، برخی ایالت‌ها که روند بازگشایی را شروع کرده بودند از این کار پشیمان شده و دوباره محدویت‌ها را برقرار کرده‌اند. اما استقلال نسبی ایالات آمریکایی در اتخاذ تصمیم‌های بهداشتی باعث شده که اینک انتقادهای زیادی نسبت به "فقدان راهبرد ملی" در مبارزه با اپیدمی مطرح شود. معاون وزارت بهداشت آمریکا گفت: "به نظر ما در مناطق حساس، ٩٠درصد مردم باید در اماکن عمومی ماسک بزنند". حتی دونالد ترامپ که تا حالا از زدن ماسک خودداری کرده بود، سرانجام روز شنبۀ گذشته هنگام بازدید از یک بیمارستان، با ماسک دیده شد. به گفتۀ معاون وزارت بهداشت به احتمال زیاد روند افزایش شمار تلفات و شمار افراد بستری‌شده فعلاً ادامه خواهد داشت.

بحث گشایش مدارس نیز در ایالات متحده بالا گرفته است. رئیس جمهوری تأکید دارد که همۀ مدارس باید مثل هر سال در اول پاییز باز شوند. اما مخالفان ترامپ و شخصیت‌های دموکرات می‌گویند "سلامتی کودکان مهم‌تر است". طی پنج روز اخیر، حداقل ۶٠هزار مورد ابتلای جدید به ویروس در ایالات متحده شناسایی شده است. این رقم تقریباً دو برابر رقمی است که در روزهای اوج اپیدمی - در ماه آوریل گذشته – ثبت می‌شد. متخصصان آمار پیش‌بینی می‌کنند که تعداد کل تلفات تا اول اوت (١٨ روز دیگر) به ١۶٠هزار نفر برسد.

 

شهر نیویورک که در نخستین مرحلۀ شیوع اپیدمی در آمریکا، ضربۀ بسیار سنگینی را متحمل شد، حالا شاهد مهاجرت ساکنانش به حومه‌های خیلی دور و حتی ایالات دیگر است. در جنوب محلۀ مانهاتان، بیش از پنج درصد واحدهای مسکونی خالی مانده است. به گفتۀ معامله‌گران حرفه‌ای، این پدیده از ٢٠٠١ تاکنون بی‌سابقه است. درست بعد از واقعۀ یازده سپتامبر نیز شمار کسانی که شهر نیویورک را ترک می‌کردند ناگهان افزایش یافت. گذشته از خاطرات سیاه روزهای کرونا که برخی مردم را به اسباب‌کشی واداشته، یکی دیگر از انگیزه‌های مهاجرت کسادی شهر است. به گفتۀ یکی از مهاجران "نیویورک با رستوران‌ها، تئاتر‌ها، سینماها، تالارهای کنسرت یا موزه‌هایش زنده بود. الآن، تقریباً هیچکدام  مثل گذشته کار نمی‌کند".

با توجه به این وضعیت، کانادا نظارت بر مرزهای زمینی با ایالات متحده را تقویت کرد و بازرسان بهداشتی را به مأموران همیشگی افزود.

در استان کِبِک کانادا که بیش از سایر استان‌ها آلودۀ کرونا شده است، ماسک از پنج روز دیگر در تمام فضاهای‌ سربسته اجباری خواهد بود. مقامات محلی کبک گفته‌اند که باید از دچار شدن به وضعیت ایالات متحده جلوگیری کرد.

آمریکای لاتین به ردیف دوم جدول رسید

از نظر شمار تلفات و میزان شیوع بیماری، آمریکای لاتین از روز دوشنبه ١٣ ژوئیه، بعد از اروپا در ردیف دوم جدول قرار گرفت. در این بخش از قارۀ آمریکا تاکنون ١۴۴هزار مرگ به علت ابتلا به بیماری کووید١٩ ثبت شده است. در واقع آمار مرگ و میر در آمریکای جنوبی اینک با اندکی تفاوت، تقریباً معادل مجموع تلفات ایالات متحده و کاناداست. تلفات مکزیک اینک از تلفات ایتالیا بیشتر شده است. در برزیل نیز، اپیدمی همچنان در حال گسترش است.

------

منبع: رادیو فرانسه