«طرح نور» تشدید سرکوب پوشش. ده ها زن توسط ماموران حکومت بازداشت شدند

منتخب سردبیر
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

پلیس ایران می‌گوید طرح «نور» در سراسر کشور اجرایی شد. در ادامه طرح‌های حکومتی در تشدید فشارها و اذیت و آزار زنان، از شنبه ۲۵ فروردین، «طرح نور» برای برخورد با «زنان بی‌حجاب» در سراسر ایران اجرایی شد. در نخستین روز اجرای «طرح نور»  آغاز مرحله ای تازه  از مبارزه  حکومت علیه زنان بی حجاب است، گزارش ها حاکی است ده ها زن بی حجاب بازداشت شده اند.  فارس، خبرگزاری نزدیک به سپاه خواهان محروم‌کردن دوباره زنان از ورود به استادیوم‌ها شد.

تهدیدها علیه زنانی که بر حق پوشش اختیاری خود پافشاری می‌کنند بیشتر می‌شود. فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که از امروز ۲۵ فروردین ماه طرح «نور» در سراسر کشور اجرا می‌شود.

این طرح از سوی فرماندهی انتظامی کل کشور با «هدف حفظ حریم عفاف و حجاب و مقابله با ناهنجاری‌ها» صورت گرفته، اما جزئیات این طرح به ویژه نحوه برخورد پلیس با زنان تاکنون به مانند سایر طرح‌هایی که برای تشدید حجاب انجام گرفته، مشخص نیست.

بر اساس این طرح، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، «با هرگونه اعمال ناهنجار و ضد ارزش‌های جامعه که توسط افرادی معدود و هنجارگریز انجام می‌شود برابر قانون با جدیت برخورد می‌کند.»

خبرگزاری مهر، در این رابطه نوشته که قرار است «پلیس در این طرح رو به سوی رفتارهای ایجابی بیاورد و حتی‌المقدور از رفتارهای سلبی اجتناب کند.»

در این طرح جدید که بار دیگر نشان می‌دهد حکومت از شاخ و شانه کشیدن برای زنان عقب‌نشینی نکرده، آمده است که «اگر افرادی چه به صورت عابرین پیاده و چه به صورت سرنشینان خودرو از دستور پلیس امتناع کنند و حاضر به داشتن حجاب و رعایت قانون نشوند پلیس مجبور می‌شود که طبق قانون با آنها برخورد کند.»

 

بیدار زنی در گزارشی از یک زن شاغل در محدوده خیابان انقلاب در تهران نوشته است:

پیرو فرمان بازداشت زنان بی‌حجاب توسط ناجا از روز شنبه ۲۵ فروردین‌ماه (طرح عفاف و حجاب)، اکثریت میدان‌های اصلی شهر، مملو از ون‌های گشت ارشاد و نیروهای هار ناجا بود. این وضعیت اما در محدوده‌ی چهارراه ولیعصر تا میدان انقلاب، بسیار متفاوت‌تر بود. یعنی بیشتر از حضور ون‌های گشت ارشاد، آمبولانس‌ها و پژو آردی‌ها، موتورسوارهای آتش به‌اختیار و لباس‌شخصی‌ها به زنان و دختران دارای پوشش اختیاری، «حمله» و آنان را بازداشت می‌کردند.

این حمله‌ها صرفا محدود به میدان‌های شهر نبود. بعضی از پیاده‌روها نیز از تعداد زیاد ماموران، به رنگ سیاه درآمده بودند و موتورسوران لباس‌شخصی، مشغول رد کردن گزارش از عبور زنانی بودند که حجاب بر سر نداشتند. در آن لحظات پر تنش، گویی تمام تصاویری که از لابلای خاطرات و یادداشت های مربوط به دهه‌ی شصت و اراذل خط امامی خوانده بودم جان دوباره گرفته بود.

چماقدارها و لباس خاکستری‌هایی که انگار از «دهه طلایی امام»شان به امروز احضار شده بودند با تمام قوا بر سر زنان عربده می‌کشیدند. مضحک نیست؟! البته که نیست چون وضعیت جنگی است و جنگ هرگز مضحک نبوده و نیست. عربده‌کش اول منطقه، به اسم مقابله با اسرائیل، میخواهد «انتقام سخت»ش را از زنان و مردم معترض بگیرد. با اینکه هنوز بمبی بر سرما فرود نیامده اما همین حالا می توان تبعات سایه‌ی این جنگ را با گوشت و پوست و استخوان حس کرد. افزایش بیسابقه‌ی قیمت دلار و به دنبال آن گرانتر شدن هر روزه‌ی کالاهای حیاتی زندگی‌مان، فقط بخشی از تبعات سایه منحوس جنگی است که مدتهاست جمهوری اسلامی علیه مردم آغاز کرده است.

این وضعیت جنگی، برای زنان، به طور مضاعفی ویران‌گر است. چرا که پیش از آن‌که نگران آتش‌بار جنگ‌طلبان باشند، بیش از ۴ دهه است که علیه آتش‌به‌اختیاران ولایی، ایستاده و جنگیده‌اند.

گرانی کمرشکن، بی‌ثبات‌کاری، انواع تبعیض‌های جنسیتی، اقتصادی و سیاسی در کنار مبارزه‌ی هرروزه‌ی زنان علیه جمهوری اسلامی را به وضعیت خطر جنگ قریب‌الوقوع نیز اضافه کنید. نه نه! زن‌کشی‌ها و آمار وحشتناک قتل‌های ناموسی را نیز اضافه کنید! اضافه کنید که خانه، محل امن و آسایش و پیشرفت بسیاری از کودکان و زنان نیست و آن‌ها قربانی سنت‌های ارتجاعی و نکبتی به نام «ناموس‌پرستی» هستند که خود حکومت، مشوق و پشتیبان آن است. اضافه کنید که اینجا زنان و دختران، سر بریده و کشته میشوند و خشونت علیه زنان، امری کاملا «قانونی» است.

به این آمار اما، زنانی را نیز اضافه کنید که مرگ‌شان، دلیل شورش و مقاومت آن‌ها بود. زنانی که پیش از هر چیز، علیه نهاد سرکوب‌گر خانواده ایستادند و بهای آن را هم با جان خود پرداختند…. زنانی که علیرغم قشون‌کشی‌های نظامی گسترده و بگیر و ببندها، امروز باز هم بی‌حجاب به خیابان‌ها آمدند. زنانی که از دیدن زنان محبوس در آمبولانس‌ها و پژوهای آردی، سراسر وجودشان، باز هم مملو از خشم و کینه و نفرت علیه سرکوبگران شد.

دختران نوجوانی که امروز بازداشت شدند، کسانی که راه گریز پیدا کردند و زنانی که می‌خواهند تا نابودی هر شکلی از ستم و ارتجاع، زنده بمانند، همگی جزو این زنانند؛ زنانی مبارز که هر روز می‌جنگند.

 

سال گذشته در چنین روزی احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی از اجرای طرح «برخورد با بی حجابی» خبر داده بود. او اعلام کرده بود که این طرح در «معابر تهران با استفاده از فناوری و تجهیزات پیشرفته اجرا می‌شود و فرد هنجارشکن شناسایی و دعوت می‌شود و برای بار اول به او تذکر می‌دهند.»

پیش از این نیز، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ با انتشار اطلاعیه‌ای به زنان هشدار داده بود که از روز شنبه ۲۵ فروردین (۱۳ آوریل) سختگیری‌ها نسبت به حجاب تشدید خواهد شد و در همه معابر و اماکن عمومی طرح «حجاب و عفاف با جدیت بیشتر دنبال خواهد شد.»

در این اطلاعیه زنان بار دیگر تهدید شده‌اند که در صورت سرپیچی از حجاب اجباری، «پلیس بر اساس وظایف خویش با ناقضان قانون حجاب و عفاف برخورد قانونی می‌کند.»

مثل دیگر نهادها و مسئولان جمهوری اسلامی، پلیس هم این اقدام خودرا «مطالبه عمومی» خوانده است تا سرکوب و محدودیت‌های بیشتر را خواسته مردم جا بزند.

اجرای این طرح تنها چند روز پس از سخنرانی تند علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در رابطه با حجاب اجباری است.

علی خامنه‌ای، روز چهارشنبه ۱۵ فروردین، در دیدار با سران قوه و جمعی از مسئولان نظام، با اشاره به مساله حجاب اجباری، گفت:

به چالش تحمیلی حجاب باید ازابعاد فقهی و قانونی و ملاحظات جانبی آن نگریسته شود.

رهبر جمهموری اسلامی،گفت که، «از لحاظ شرعی، حجاب یک حکم مسلم شرعی است و برای بانوان غیر از پوشاندن صورت و دو دست واجب است و از این صرف نظر نمی‌شود کرد؛ باید رعایت شود.»

او هم‌چنین گفت که «حجاب یک حکم مسلم قانونی است و رعایت حکم قانون بر همه واجب است و حتی کسانی که معتقد نیستند باید قانون را رعایت کنند.»

خامنه‌ای در سخنرانی‌اش، نافرمانی مدنی زنان و خودداری آن‌ها از حجاب اجباری را به «تلاش‌های دشمنان» ربط داد و گفت، «طبق آن‌چه در گزارش‌های قابل اعتماد به ما رسیده، عده‌ای را استخدام کردند که هنجارشکنی کنند و حرمت حجاب را بشکنند.»

چهارشنبه ۲۲ فروردین نیز، خبرگزاری امنیتی «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کارزاری تحت عنوان «درخواست بازگشت پلیس امنیت اخلاقی به جامعه» راه انداخت.

تنظیم‌کنندگان این کارزار با بیان این‌که «بعد از حذف پلیس امنیت اخلاقی وضعیت حجاب و عفاف نامناسب شده است»، گفته‌اند: «مطابق قانون مجازات اسلامی کشف حجاب جرم و وظیفه برخورد با آن با پلیس و البته سایر مردم است.»

این خبرگزاری هم‌چنین مدعی شد که که «حدود شش هزار نفر» از مخاطبان فارس این پویش را در سامانه «فارس من» راه‌اندازی کردند.


پیش‌تر سازمان عفو بین‌الملل چهارشنبه ۱۶ اسفند / ۶ مارس در آستانه روز جهانی زن با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده بود که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران برای اعمال قوانین سرکوبگرانه حجاب اجباری از طریق نظارت گسترده بر زنان و کودکان دختر در مکان‌های عمومی و ایست‌های گسترده پلیس که زنان راننده را هدف گرفته، کارزار گسترده‌ای به راه انداخته‌اند.

این بیانیه با جمع‌آوری شهادت ۴۶ نفر، شامل ۴۱ زن، از جمله یک زن ترنس، یک دختر و چهار مرد در ماه فوریه سال جاری میلادی، به‌همراه بررسی اسناد رسمی جمهوری اسلامی از جمله احکام دادگاه‌ها و قرارهای دادستانی تنظیم و نوشته شده است.

عفو بین‌الملل در این بیانیه، پلیس امنیت اخلاقی، پلیس راهنمایی و رانندگی، دادسراها، دادگاه‌ها، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، بسیج و نیروهای لباس ضخصی را «مجریان قوانین تحقیرآمیز حجاب اجباری» در ایران عنوان کرده بود.

پس از جنبش «زن، زندگی، آزادی»، ، جمهوری اسلامی طرح‌ها و سیاست‌های گوناگونی برای سرکوب حق پوشش اختیاری اتخاذ کرده و به‌رغم فشارهای بیشتر علیه زنان، دست‌کم در شهرهای بزرگ ایران زنان همچنان با حجاب اجباری مقابله می‌کنند و بدون حجاب در خیابان‌ها ظاهر می‌شوند.

ممنوعیت دوباره ورود به ورزشگاه‌ها؟
خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران روز شنبه ۲۵ فروردین، به رویدادهای پیش آمده در حاشیه دیدار دو تیم استقلال و آلومینیوم اراک واکنش نشان داد و نوشت اینکه دروازه‌بان استقلال دختر هوادار این تیم را که به وسط زمین آمده بود، در آغوش کشید سبب‌ساز محدودیت‌های جدید زنان در ورزشگاه‌ها می‌شود.

جیمی‌جامپ دختر هوادار استقلال در جریان بازی روز جمعه ۲۴ فروردین این تیم و آلومینیوم اراک رخ داد. حسین حسینی، دروازه‌بان و کاپیتان استقلال او را درآغوش گرفت و پیراهنش را نیز به او داد. در ادامه نیروهای انتظامی به سمت دروازه‌بان استقلال و این دختر هوادار یورش بردند تا آن‌ها را از یکدیگر جداکنند. مداخله‌ای که نهایتا منجر به تنشی کوتاه میان کادر تیم استقلال و نیروی انتظامی شد.

خبرگزاری فارس در گزارشش از این رویداد این‌چنین برای زنان خط و نشان کشید:

این امر ناخواسته محرومیت جدیدی را برای بانوان علاقه‌مند به فوتبال برای حضور در استادیوم‌ها ایجاد می‌کند چرا که به‌دلیل فضای غیر فرهنگی، بسیاری از خانم‌های علاقه‌مند حاضر به حضور در استادیوم‌ها نمی‌شوند و محیط ورزشگاه رفته رفته به جولانگاه افرادی با شرایط خاص محدود می‌شود.

این خبرگزاری پس از تهدید زنان به ممانعت از حضورشان در استادیوم‌ها برای تماشای مسابقات ورزشی گفت: «نکته مهمتر در جریان بازی دیروز تضعیف پلیس در جریان ممانعت از جیمی جامپ زن بی‌حجاب بود. به‌طوری که دروازه بان استقلال با بغل کردن این فرد، به همراه برخی دیگر از همراهانش در حمایت از او شروع به حمله به پلیس کردند؛ اقدامی جوگیرانه که در فضای مجازی به تک چرخ زدن جوانک‌ها در جلوی مدارس دخترانه تشبیه شد.»

 

یکشنبه, ۲۶ فروردین ۱۴۰۳