آمریکا برای تنشزدایی تلاش میکند رسانههای اسرائیلی گزارش میدهند که اعضای کابینه جنگ این کشور موافق پاسخ به حمله ایران هستند اما بر سر زمانبندی و مقیاس این پاسخ اختلاف دارند. به گفته یک مقام آمریکایی، اسرائیل به واشنگتن اطمینان داده که به دنبال افزایش قابل توجه تنشها نیست.مقامات آمریکایی گفتند. خطر بروز جنگ علنی بین دشمنان در خاورمیانه منطقه را در معرض خطر قرار داده است،
و قدرت های جهانی و کشورهای عربی را برای جلوگیری از تشدید درگیری ها برانگیخته است.
نگرانی از واکنش اسرائیل
یکی از مقامات کاخ سفید در گفتوگوبا «اکسیوس» تاکید کرد که بایدن در این تماس تلفنی به نخستوزیر اسرائیل اطلاع داد که آمریکا با هرگونه حمله متقابل اسرائیل به ایران نیز مخالفت خواهد کرد.
مقامات آمریکایی به «آکسیوس» گفتند که «دولت آمریکا نگران است که پاسخ اسرائیل به حمله پهپادی و موشکی شب گذشته ایران، به جنگی منطقهای با پیآمدهایی فاجعهبار بیانجامد».
«انبیسی نیوز» به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا و یک مقام برجسته دفاعی گفته است که مسئولان بلندپایه آمریکایی، نگران واکنش سریع اسرائیل به حمله ایران، بدون اندیشیدن به عواقب احتمالی آن هستند.
«انبیسی نیوز» افزود که این نگرانی از یک سو از دیدگاه دولت آمریکا نسبت به خط مشی اسرائیل در جنگ با حماس در نوار غزه و از سوی دیگر از حمله اخیر اسرائیل به مجتمع سفارت ایران در دمشق در هفته گذشته ناشی میشود.
ترامپ: حمله ایران به اسرائیل بیانگر ضعف آمریکا در دوران بایدن است
دونالد ترامپ، نامزد جمهوری خواه ریاست جمهوری آمریکا، سحرگاه یکشنبه ۲۶ فروردین تاکید کرد که حمله ایران به اسرائیل بیانگر «ضعف بزرگ» ایالات متحده در دوران جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا است.
در بحبوحه کارزار انتخابات ریاست جمهوری، نامزد جمهوریخواه فرصت حمله ایران به اسرائیل را برای انتقاد از رقیب دموکرات خود غنیمت شمرد و بایدن را تنها دلیل ضعف آمریکا دانست.
رئیسجمهوری سابق آمریکا در جریان تجمعی در پنسیلوانیا در ابتدای سخنرانی خود در جمع هوادارانش گفت: «اکنون مردم اسرائیل مورد حمله قرار گرفتهاند، زیرا ما ضعف زیادی از خود نشان میدهیم».
او گفت: «اگر ما در قدرت بودیم این اتفاق نمیافتاد شما، آنها و همه میدانند».
او افزود: «ضعفی که ما از خود نشان میدهیم غیرقابل تصور است؛ این حمله نباید رخ میداد».
آمریکا و دیگران خواهان تنشزدایی هستند
گزارشهای حاکی از آن است که ایالات متحده در تلاش برای بازداشتن اسرائیل از حمله به ایران است.
خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که رئیس جمهوری این کشور به نخستوزیر اسرائیل در تماس تلفنی بامداد یکشنبه و پس از پایان نخستین کابینه جنگ اسرائیل گفته درباره ریسکهای تلافی کردن حمله ایران «باید بهدقت و بهشکلی استراتژیک فکر کرد». به گفته این مقام ناشناس:
اسرائیلیها به ما تصریح کردند که به دنبال افزایش قابل توجه تنشها با ایران نیستند.
پیش از این هم روزنامهی آمریکایی نیویورکتایمز گزارش داد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پس از تماس تلفنی با جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، برنامه حمله تلافیجویانه به ایران در نخستین جلسه کابینه جنگ بلافاصله پس از حمله بامداد یکشنبه را لغو کرد.
دو مقام اسرائیلی به این روزنامه گفتهاند که شماری از اعضای کابینه جنگ اسرائیل خواهان پاسخ نظامی به ایران بودند اما در پرتوی خسارت اندک حملهی سپاه پاسداران به اسرائیل و مخالفت بایدن با حملهی تلافیجویانه، این برنامه لغو شده است.
همزمان گروه هفت نیز حمله جمهوری اسلامی را محکوم کرد اما خواهان کاهش تنشها شد.
رهبران گروه۷ روز یکشنبه ۲۶ فروردین به درخواست جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا یک اجلاس مجازی برگزار کردند تا حمله تلافیجویانه جمهوری اسلامی به اسرائیل را بررسی کنند. آنها ضمن محکوم کردن اقدام ایران گفتند برای جلوگیری از «افزایش کنترلناپذیر تنشهای منطقهای» تلاش خواهند کرد.
ایتالیا که دبیر فعلی گروه۷ است، در بیانیهای گفت:
ایران با این اقدام خود گامی دیگر برای بیثباتی منطقه برداشت و خطر تشدید غیرقابلکنترل تنش در خاورمیانه را پیش کشید. باید از آن جلوگیری کنیم.
این اجلاس مجازی کمتر از یک ساعت طول کشید و رهبران گروه۷ خواستار خویشتنداری طرفین و همچنین خواستار تلاش برای «آتشبس فوری و پایدار در نوار غزه شدند». گروه۷ شامل آمریکا، کانادا، ایتالیا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ژاپن است و نمایندگان اتحادیه اروپا نیز در این جلسه شرکت کردند.
در همین راستا عبدالله بن حسین (عبدالله دوم)، پادشاه اردن با جو بایدن تلفنی گفتوگو کرد. بنا به گزارش رسانه دولتی اردن، عبدالله دوم گفت که «هرگونه پاسخ بیشتر از سوی اسرائیل در پاسخ به حملات ایران، درگیریهای منطقه را گسترش میدهد».
همزمان وزارت خارجه اردن به دنبال انتقادهای جمهوری اسلامی به این کشور برای رهگیری پرتابههای جمهوری اسلامی بر فراز خاکش، سفیر ایران در این کشور را احضار کرد و به او گفت: «تهران باید از انتقاد به اقدام اردن دست بردارد». وزارت خارجه اردن در ایکس (توییتر سابق) نوشت:
هرچه امنیت اردن و اردنیها را تهدید کند، با تمام تواناییهایمان با آن برخورد خواهیم کرد.
رئیس جمهوری اسرائیل: ایران به ما اعلام جنگ کرد
پیش از جلسه یکشنبه شب کابینه جنگ اسرائیل، اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری این کشور در واکنش به حمله جمهوری اسلامی به شبکه تلویزیونی اسکاینیوز در بریتانیا گفت که دولت اسرائیل «تمامی گزینههای واکنش را بررسی خواهد کرد» و افزود «این حمله اعلام جنگ بود».
هرتزوگ همچنین گفت:
اکنون، چون ما خویشتندار هستیم و چون عواقب کار را میسنجیم، همچنین چون با همپیمانان خود رایزنی میکنیم، تمامی گزینهها را بررسی میکنیم و مطمئن هستم تمامی اقدامات لازم برای محافظت و دفاع از مردم خود را انجام خواهیم داد. ما جنگطلب نیستیم.
او حمله ۲۵ فروردین جمهوری اسلامی به اسرائیل را «تنها نمونه دیگری» از نحوه عملکرد ایران معرفی کرد که «ویرانگر، وحشتآفرین است و بیثباتی را به سراسر جهان گسترش میدهد». رئیسجمهور اسرائیل گفت: «زمان آن فرا رسیده تا جهان با این امپراتوری شر در تهران روبرو شود و به رژیم حاکم بر ایران بفهماند که این اقدام را نمیتوان نادیده گرفت، این کار آنها غیرقابلقبول است».
یک مقام ارشد دولت آمریکا، یکشنبه ۲۶ فروردین به «سیانان» گفت که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل اطلاع داده است که ایالات متحده در هیچ عملیات تهاجمی علیه ایران شرکت نخواهد کرد.
«سیانان» به نقل از این مقام آمریکایی نوشت: «بایدن به نتانیاهو گفت که ارزیابی آمریکا نشان میدهد که حملات ایران تا حد زیادی ناموفق بوده و توانایی نظامی برتر اسرائیل را نشان داد».
این اظهار نظرها در جریان گفتوگوی تلفنی بایدن و نتانیاهو در پی حمله پهپادی و موشکی ایران از خاک خود به سمت اسرائیل در شامگاه شنبه صورت گرفت.
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده به بنیامین نتانیاهو هشدار داد اگر اسرائیل تصمیم بگیرد یک شبه حمله پهپادی و موشکی گسترده به خاک اسرائیل را تلافی کند، ایالات متحده در حمله متقابل علیه ایران شرکت نخواهد کرد. مقامات آمریکایی گفتند. خطر بروز جنگ علنی بین دشمنان در خاورمیانه منطقه را در معرض خطر قرار داده است، و قدرت های جهانی و کشورهای عربی را برای جلوگیری از تشدید درگیری ها برانگیخته است.
به گزارش رویـترز، جان کربی، سخنگوی ارشد امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه در برنامه «این هفته» شبکه ای بی سی گفت: ایالات متحده به کمک به اسرائیل برای دفاع از خود ادامه خواهد داد، اما خواهان جنگ نیست.
رسانه دولتی اردن گزارش داد، ملک عبدالله، پادشاه اردن روز یکشنبه در تماسی تلفنی به بایدن گفت که هرگونه تشدید بیشتر درگیری ها از سوی اسرائیل جنگ در منطقه را گسترش می دهد.
ایران حمله خود را به دلیل بمباران کنسولگری خود در سوریه در اول آوریل که منجر به کشته شدن فرماندهان ارشد سپاه پاسداران شد انجام داد. با این حال، حمله بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد که عمدتاً از داخل ایران پرتاب شدند، تنها خسارات اندکی در اسرائیل ایجاد کرد، زیرا اکثر آنها توسط سیستم دفاعی گنبد آهنین اسرائیل و با کمک ایالات متحده، بریتانیا و اردن سرنگون شدند.
یک پایگاه نیروی هوایی در جنوب اسرائیل مورد اصابت قرار گرفت اما به کار خود ادامه داد و یک کودک ۷ ساله بر اثر اصابت ترکش به شدت آسیب دید. هیچ گزارش دیگری از خسارت جدی گزارش نشده است.
دو وزیر ارشد اسرائیلی روز یکشنبه اعلام کردند انتقام از سوی اسرائیل قریب الوقوع نیست و به تنهایی اقدام نخواهد کرد. بنی گانتز، پیش از جلسه کابینه جنگ گفت: ما یک ائتلاف منطقهای خواهیم ساخت و بهای آن را به روش و زمانبندی مناسب از ایران خواهیم گرفت. وزیر دفاع یوآو گالانت نیز گفت که اسرائیل فرصتی برای تشکیل یک اتحاد راهبردی در برابر این تهدید بزرگ ایران دارد.
اسرائیل در حالت آماده باش کامل باقی مانده و انتظار میرود اقدامات اضطراری از جمله ممنوعیت فعالیتهای مدارس و محدودیتهای تجمعات بزرگ تا اواخر روز دوشنبه ادامه داشته باشد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بامداد یکشنبه ۲۶ فروردین به وقت تهران با بیش از ۳۰۰ پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک به اسرائیل حمله کرد.
بنا به گزارشها بخش اعظم این موشکها و پهپادها از قلمروی ایران و بقیه از عراق، جنوب لبنان، سوریه و یمن به سمت اسرائیل شلیک شدند. سپاه در نخستین بیانیه پس از انتشار این خبر نوشت که این اقدام آنها در پاسخ به حمله اسرائیل به سرکنسولگری ایران در دمشق و زیر نظر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی و با همکاری ارتش جمهوری اسلامی و پشتیبانی وزارت دفاع رخ داده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که شمار قابل توجهی از این موشکها و پهپادها را ردگیری و منهدم کرده است. ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن هم به اسرائیل در این راه کمک کردند.
به گفته اسرائیلیها، حملهی ایران خسارت اندکی در یک پایگاه نظامی بر جای گذاشت و یک دختر هفت ساله از روستایی بدوی را هم بشدت مجروح کرد. رسانههای نزدیک به سپاه در داخل ایران میگویند حمله هوایی ایران صدمات بیشتری وارد کرده است. برای نمونه، باوجود ادعای رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران درباره «انهدام و از کار افتادن» پایگاه هوایی نواتیم و یک مرکز اطلاعاتی اسرائیل در جبل الشیخ، منابع اسرائیلی این ادعا را رد میکنند.
حمله ایران با دهها موشک و پهپاد به اسرائیل: آخرین خبرها و واکنشهای شب نخست
ایران اعلام کرد «عملیات از نظر ما خاتمه یافته است»؛ آخرین واکنشها به حمله تلافیجویانه ایران به اسرائيل
کابینه جنگ اسرائیل برای دومین بار پس از حمله موشکی و پهپادی تهران به تلافی حمله اسرائیل به سرکنسولگری ایران در دمشق تشکیل جلسه داده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد هم درباره این حمله در دقیقههای آتی جلسه برگزار خواهد کرد.
رسانههای اسرائیلی گزارش میدهند که اعضای کابینه جنگ این کشور موافق پاسخ به حمله ایران هستند اما بر سر زمانبندی و مقیاس این پاسخ اختلاف دارند.
هنوز نتیجه مذاکرات در جلسه کابینه جنگ اسرائیل مشخص نیست.
مقامهای ارشد نظامی جمهوری اسلامی عملیات ایران علیه اسرائيل را خاتمهیافته اعلام کردهاند و آن را حق مشروع ایران طبق منشور سازمان ملل برای تلافی حمله دمشق خواندهاند و میگویند خواهان افزایش تنش نیستند اما به حمله احتمالی اسرائیل «شدیدتر» پاسخ خواهند داد.
وزیر خارجه اسرائیل به همتای مصریاش: حق دفاع از خود داریم
ییسرائل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، در حساب خود در شبکه ایکس نوشت که با همتای مصریاش، سامح شکری در مورد حمله ایران به اسرائیل گفتوگو کرده است. در این گفتوگو، وزیر خارجه اسرائیل بر حق کشورش «برای دفاع از خود در برابر تجاوزات بیسابقه ایران» تاکید کرد.
کاتس در ادامه گفت که ایران و نیروهای نیابتیاش «تهدید اصلی» برای ثبات در خاورمیانه هستند. وزیر خارجه اسرائیل به وزیر خارجه مصر گفت که «کشورهای میانهرو منطقه به همراه سایر کشورهای جهان باید برای توقف تجاوزات ایران اقدام کنند.»
دریادار دانیال حقاری در بیانیه ای تلویزیونی گفت: در چند ساعت گذشته، ما برنامه های عملیاتی را برای هر دو اقدام تهاجمی و دفاعی تصویب کردیم.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل ارتش ایران نیز در تلویزیون گفت: «اگر اسرائیل به اقدام متقابلی دست بزند، پاسخ ما بسیار بزرگتر از اقدام نظامی امشب خواهد بود».
وی خطاب به واشنگتن گفت در صورت کمک به اسرائیل، ممکن است به پایگاههای این کشور نیز حمله شود. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، گفت که تهران به ایالات متحده اطلاع داده است حمله به اسرائیل محدود و برای دفاع از خود خواهد بود و همسایگان منطقهای از حملات برنامهریزی شده آن ۷۲ ساعت قبل مطلع شدهاند.
یک منبع دیپلماتیک ترکیه گفت که ایران از قبل حمله خود را به ترکیه اطلاع داده بود. ایران گفته هدف از این حمله مجازات “جنایات اسرائیل” بود، اما اکنون “موضوع پایان یافته تلقی می شود.”
روسیه، چین، فرانسه و آلمان و همچنین کشورهای عربی مصر، قطر، ترکیه و امارات متحده عربی خواستار خویشتنداری طرفین شده اند و شورای امنیت سازمان ملل قرار بود روز یکشنبه تشکیل جلسه دهد.
رهبران گروه ۷ حمله ایران را محکوم کردند و گفتند برای تثبیت اوضاع تلاش خواهند کرد. این گروه در بیانیهای هشدار دادند که تهران خطر «تنش غیرقابل کنترل منطقهای» را به وجود می آورد.
حمله جمهوری اسلامی واکنش های متفاوتی را به دنبال داشته است. سیما شاین، یکی از مقامات ارشد سابق موساد در موسسه مطالعات امنیت ملی در تل آویو گفت: «من فکر میکنم ایرانیها این واقعیت را در نظر گرفتند که اسرائیل یک سیستم ضد موشکی چندلایه بسیار بسیار قوی دارد و احتمالاً در نظر گرفتهاند که تلفات زیادی نخواهد بود.» . او می گوید اگر ایران امیدوار بوده مانند حملات موشکی خود به نیروهای آمریکایی در عراق پاسخی خاموش داشته باشد، اما فکر نمی کنم اسرائیل موضوع را این طور ببیند.
در غزه، حمله ی ایران مورد تشویق بسیاری از فلسطینیها که دستکم ۳۳۰۰۰ قربانی داده اند، قرار گرفت. ماجد ابوحمزه، ۵۲ ساله، پدر هفت فرزند می گوید: “بیش از ۶ ماه است که ما سلاخی شده ایم و هیچ کس جرات انجام هیچ کاری را نداشته است. اکنون ایران پس از حمله به کنسولگری اش، به اسرائیل ضربه زده و این شادی را به قلب ما آورده است.”
در اسراییل، اگرچه در مورد اولین حمله مستقیم از سوی کشوری دیگر در بیش از سه دهه، هشدار داده می شد، اما روحیه برخلاف آسیب پس از حمله حماس در ۷ اکتبر است. جرمی اسمیت ۶۰ ساله گفت: “فکر می کنم اکنون مجوز پاسخگویی به ما داده شده است. منظورم این است که این یک حمله بزرگ از سوی ایران بود… تصور می کنم اسرائیل پاسخ دهد و ممکن است به سرعت تمام شود و به زندگی عادی بازگردیم.”
در ایران، تلویزیون دولتی تجمعات کوچکی را در چندین شهر نشان داد که این حمله را جشن گرفتند، اما در خلوت برخی از ایرانیان نگران پاسخ اسرائیل هستند. شیما، پرستار ۲۹ ساله از تهران گفت: “ایران به نتانیاهو فرصت طلایی داد تا به کشور ما حمله کند. اما بار این درگیری بر دوش ما خواهد بود.”