ورود صدها شبه‌نظامی روس به کاراکاس برای محافظت از مادورو

نیکلاس مادورو (راست) و خوان گوایدو، رئیس پارلمان و رهبر اپوزیسیون

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

خوان گوایدو، رئیس‌پارلمان ونزوئلا که خود را رئیس جمهور موقت این کشور می‌داند، خواستار انسجام‌عمل طرفدارانش شده است. در این میان صدها شبه‌نظامی جنگ‌آزموده روس برای حفاظت از رئیس جمهور نیکلاس مادورو وارد کاراکاس شده‌اند. خوان گوایدو شامگاه جمعه، ۵ بهمن (۲۵ ژانویه) در یک گرد‌همایی در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا شرکت کرد و گفت: «رژیم می‌خواهد بذر تردید در دل‌ها بکارد و میان ما شکاف بیندازد اما اکنون ما قوی‌تر از گذشته هستیم».

گوایدو ضمن تاکید بر اینکه "ونزوئلا بیدار شده" گفت: «هیچ کدام از ما تسلیم نخواهیم شد». او همچنین از ارتشیان خواست، به ِمخالفان دولت بپیوندند.
وزیر دفاع ونزوئلا گفته است که از خوان مادورو به عنوان رئیس جمهور قانونی کشور حمایت می‌کند.
روز جمعه خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که شمار قابل‌توجهی از کارمندان شرکت‌های امنیتی خصوصی از روسیه برای حفاظت از مادورو به کاراکاس رفته‌اند.
در حالی که برخی منابع از ۴۰۰ محافظ روس سخن گفته‌اند، منابع دیگری مدعی شده‌اند که چندین گروه کوچک از جنگ‌آزموده‌های روس در کاراکاس به‌سر می‌برند.
برلین مادورو را به رسمیت نمی‌شناسد
روز جمعه دولت آلمان به‌طور رسمی از گوایدو حمایت کرد. اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران گفت، برلین گوایدو را به عنوان رئیس دولت گذار به‌رسمیت خواهد شناخت، اگر هر چه زودتر انتخابات آزاد و منصفانه برگزار نشود.
زایبرت تاکید کرد که دولت آلمان مادورو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به‌رسمیت نمی‌شناسد زیرا شبه‌انتخاباتی که در ماه مه گذشته برگزار شده با کم‌ترین موازین دموکراسی هم‌خوانی نداشته است. به همین دلیل در این شرایط بحرانی مجلس ملی که نماینده‌ واقعی مردم است، نقش مهمی ایفا می‌کند.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان هم که برای شرکت در نشست سازمان ملل به نیویورک رفته است، تاکید کرد که کشورش تنها پارلمان ونزوئلا را به عنوان نماینده واقعی مردم این کشور به‌رسمیت می‌شناسد.
اتحادیه اروپا نیز مصمم است، فشار بر مادورو را افزایش دهد و خواستار انتخابات آزاد و منصفانه شود.
خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلیمات‌های اروپایی گزارش داد که اعضای اتحادیه بیانیه‌ای در این رابطه تهیه کرده‌اند. البته هنوز معلوم نیست که آیا در این بیانیه ذکر خواهد شد که در صورت عدم برگزاری انتخابات، اتحادیه اروپا گوادو را به عنوان رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا به‌رسمیت خواهد شناخت یا خیر.
اتریش و یونان مایل نیستند چنین شرطی گذاشته شود.
روز پنجشنبه اسپانیا، بریتانیا و فرانسه نیز از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته در ونزوئلا انتقاد کردند و بر پشتیبانی خود از پارلمان این کشور تاکید ورزیدند.
سخنگوی دولت اسپانیا ضمن اعلام موضع کشورش گفت:ٰ «در این اوضاع گوایدو با شهامت عمل می‌کند.»
"عفو مادورو"
رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا روز جمعه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی اسپانیولی‌زبان آمریکایی "یونی‌ویژن" اظهار داشت که اگر مادورو از پست خود کناره‌گیری کند، احتمال عفو او وجود دارد.
او اما مادورو را دیکتاتور خواند و گفت، تا زمانی که او از قدرت کناره‌گیری نکند و یک دولت موقت اداره امور را به‌دست نگیرد و انتخابات آزاد برگزار نشود، «ما به مبارزه خود ادامه خواهیم داد».
تماس مایک پنس با خوان گوایدو
خوان گوايدو، روز چهارشنبه ۳ بهمن خود را به عنوان "رئیس جمهور رسمی" ونزوئلا برای یک دوره گذار معرفی کرد.
مدت کوتاهی پس از اعلام این خبر، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده گوايدو را به عنوان رئیس جمهوری موقت مشروع ونزوئلا به رسمیت شناخت.
روزنامه وال استریت ژورنال از یک گفت‌وگوی تلفنی میان مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا و خوان گوایدو گزارش می‌دهد که پیش از اعلام ریاست‌جمهوری خوان گوایدو صورت گرفته است.
در این تماس تلفنی مایک پنس به گوایدو اطمینان خاطر داده است، در صورتی که گوایدو وارد جنگ قدرت با مادورو شود، ایالات متحده از او حمایت خواهد کرد.
پس از آمریکا، کانادا و شماری از کشورهای آمریکای لاتین حمایت خود را از ریاست جمهوری گوايدو اعلام کردند.
ایران، ترکیه، چین و روسیه معتقدند که نیکلاس مادورو رئیس جمهور مشروع ونزوئلاست. دولت روسیه نسبت به دخالت نظامی احتمالی از خارج هشدار داده است.
در این میان نهادها و کشورهای زیادی در رابطه با اوج‌گیری خشونت در ونزوئلا هشدار داده‌اند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، طرفین درگیر در ونزوئلا را به پرهیز از هر گونه خشونت فراخواند.
در درگیری‌های اخیر مخالفان مادورو با پلیس دست‌کم ۲۶ نفر کشته و ۳۵۰ نفر مجروح شده‌اند.

DW