گروههای شورشی مورد حمایت ترکیه در شمال سوریه حضور دارند. دولت سوریه حضور نظامی ترکیه در شمال این کشور را محکوم کرده و آن را ناقض تفاهمنامه آدانا خوانده است. امضای تفاهمنامه آدانا در سال ۱۹۹۸ به سالها دشمنی و خصومت میان ترکیه و سوریه پایان داد. بر اساس این تفاهمنامه، سوریه نیروهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) را از خاکش بیرون کرد. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه میگوید کشورش بر مبنای این تفاهمنامه حق حضور نظامی در خاک سوریه را دارد.
توصیه پوتین به اردوغان: احیای تفاهمنامه آدانا. کشمکش بر سر منطقه امن در شمال سوریه
ترکیه و گروههای شورشی مورد حمایت این کشور در شمال سوریه حضور دارند. ترکیه بارها تهدید کرده به دلیل حضور نیروهای کرد در این منطقه حق دخالت نظامی را برای خود قائل است.
اما وزارت امور خارجه سوریه، ترکیه را متهم کرده که در طول جنگ هشت ساله، بارها این تفاهمنامه را نقض کرده است.
یک مقام وزارت امور خارجه سوریه به خبرگزاری دولتی سانا گفته است ترکیه از سال ۲۰۱۱ به این سو بارها این تفاهمنامه را زیر پا گذاشته است.
این مقام که نامش فاش نشده، ترکیه را به حمایت از تروریستها متهم کرده است.
سوریه میگوید ترکیه با "اشغال خاک سوریه از طریق یک سازمان تروریستی مرتبط با این کشور" یا به طور مستقیم از طریق نیروهای نظامی خود، تفاهمنامه موجود را نقض کرده است.
ترکیه خواهان ایجاد "منطقهای امن" در شمال سوریه است. آقای اردوغان گفته است چنین منطقهای "تا چند ماه آینده" ایجاد خواهد شد.
ترکیه مخالف حضور نیروهای کرد در منطقه است و این نیروها را بخشی از حزب کارگران کردستان میداند که در ترکیه غیرقانونی است. اما نیروهای یگانهای مدافع خلق، مهمترین نیروی کرد در شمال سوریه چنین ارتباطی را رد میکند.
نیروهای یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) نقش مهمی در شکست دادن نیروهای گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در سوریه داشتند اما ترکیه حضور آنها در این منطقه را بر خلاف منافع خود میداند.
ترکیه میگوید تفاهمنامه آدانا به این کشور مجوز دخالت در سوریه برای مقابله با پ ک ک و گروههای وابسته را میدهد و مدعی است دولت سوریه در مقابله با این گروهها ناکام مانده است.
دولت سوریه موفق شده کنترل دو سوم خاک کشور را به کمک روسیه و ایران بازپس بگیرد و امیدوار است بتواند بر تمام کشور کنترل داشته باشد.
bbc