تصویب مدل اروپایی قانون محاربه با دولت برای سرکوب اعتراضات فرانسه تصویب شد

فرانسه و تظاهرات روز سه‌شنبه ۵ فوریه ۲۰۱۹

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

طرح قانونی پیشگیری از خشونت و مجازات مرتکبین آن امروز در مجلس ملی فرانسه به تصویب رسید. قانون "ضد اغتشاش" و انتقاد از محدودیت آزادی تظاهرات در فرانسه . طرح پیشنهادی حزب راست گرای «جمهوری خواهان» برای پیشگیری از خشونت و مجازات مرتکبین آن که با تغییراتی از سوی اکثریت پارلمانی حامی دولت مورد قبول قرار گرفته بود، پس از بررسی در جلسات علنی مجلس ملی، امروز در قرائت نخست با ٣٨٧ رای موافق به تصویب رسید. این طرح با رای مخالف ٩٢ تن از نمایندگان روبرو شد و ٧٤ تن از آنان  نیز بدان رای ممتنع دادند. نمایندگان «جمهوری در حرکت»، حزب امانوئل ماکرون، و نیز اعضای گروه های پارلمانی راشت و میانه، «جمهوری خواهان»، «مودِم» و «او. دِ.ای» به این طرح قانونی رای موافق دادند. نمایندگان احزاب سوسیالیست و کمونیست با

این طرح مخالفت کرده و آنرا «آزادی کُش» و «ضد دموکراتیک» توصیف کردند.
طرح «پیشگیری از خشونت در تظاهرات و مجازات مرتکبین آن» که در رسانه‌ها و افواه به «قانون ضد خرابکاران» شهرت یافته، از سوی نمایندگان حزب «جمهوری خواهان» تدوین و در اکتبر گذشته در مجلس سنای این فرانسه به تصویب رسیده بود. احزاب راست در مجلس سنای فرانسه از اکثریت برخوردارند.
اکثریت پارلمانی مجلس ملی که در دست حامیان رئیس جمهوری و دولت است، هر چند از این طرح استقبال کرد، اما تغییرات قابل توجهی نیز در آن به عمل آورد. این طرح برای مقابله با «خرابکارانی» که تظاهرات را به خشونت کشیده و به شکستن و تاراج مغازه‌ها می‌پردازند تدارک دیده شده است و به فرماندار هر شهرستان اجازه می‌دهد «شرکت در تظاهرات را برای شخصی که حضور او تهدیدی بسیار جدی برای نظم عمومی باشد»، ممنوع نماید. این «تهدید» با این حال نمی‌تواند تنها بر پایۀ ارزیابی نظری فرماندار صورت گیرد و تنها شامل افرادی می‌شود که با اقدامات خود در گذشته به «اشخاص حقیقی» صدمات شدید رسانده، به اموال و دارائی‌ها خسارت فراوان وارد کرده و یا در انجام عملیات خشونت بار شرکت کرده‌اند.
واقعیت چنین سابقه‌ای باید با ارجاع به شواهد و اسناد مُتقن نشان داده شود. بر پایۀ متن ارائه شده به مجلس ملی، عضویت در گروه‌های رادیکال خشونت گرا «تهدیدی جدی» تلقی نمی شود و بنابراین با اتکاء به آن نمی‌توان دست به «ممنوعیت پیشگیرانه» زد.
طرح تصویب شده میان «تظاهرات اعلام شده و دارای مجوز» و «تظاهرات اعلام نشده» تفکیک قائل شده است. در مورد تظاهرات اعلام شده، فرماندار باید تصمیم خود در بارۀ ممنوعیت احتمالی شرکت هر فردی را حداقل ٤٨ ساعت پیش از آغاز تظاهرات به اطلاع او برساند بنحوی که فرد مذکور بتواند در برابر دادگاه اداری علیۀ این تصمیم شکایت کرده و خواستار رسیدگی عاجل و صدور حکم دستگاه قضائی پیش از برگزاری تظاهرات شود.
در بارۀ تظاهرات اعلام نشده، فرماندار می تواند همان روز برگزاری تظاهرات نیز تصمیم به ممنوعیت شرکت برخی افراد را اعلام نماید و حتی افرادی را که بسوی محل تظاهرات در حرکت هستند، مشمول ممنوعیت سازد.
بر اساس متن این طرح، نیروهای انتظامی، بدرخواست دادستان، می‌توانند برای جلوگیری از حمل اسلحه و یا اشیائی که می‌تواند به عنوان سلاح مورد استفاده قرار گیرد به بازرسی بدنی و تجسس در اتوموبیل و ساک افراد بپردازند.
پنهان کردن صورت که در قانون کنونی یک «تخلف» تلقی شده و ١۵٠٠ یورو جریمه دارد، در طرح تصویب شده «جرم» به حساب آمده و جریمۀ آن تا ١۵٠٠٠ یورو افزایش یافته است. در این مورد نیز، هدف «پنهان کردن صورت بدون دلیلِ مشروع» است.
پیشنهاد ایجاد یک «فایل» و یا فهرست افرادی که به دلایل ذکر شده، باید از شرکت در تظاهرات بازداشته شوند از طرح ارائه و تصویب شده در مجلس ملی حذف گردید.
بر اساس مادۀ ٧ این طرح که به اصل «تخریب کننده، جبران کننده» شهرت یافته، دولت می تواند علیه اشخاصی که دست به تخریب اموال می‌زنند شکایت کند و خواستار جبران خسارات وارده گردد. چنین امکانی که تا کنون تنها در رویۀ قضائی وجود داشت، با تصویب نهائی این طرح به صورت قانون در خواهد آمد.
جناح راست سنتی و بویژه «جمهوری خواهان» هر چند خواستار تشدید تمهیدات پیش بینی شده در این طرح هستند، اما بدان رای موافق دادند. نمایندگان سوسیالیست و کمونیست و نیز حزب چپ رادیکال، «فرانسۀ نافرمان»، این طرح تهدیدی برای آزادی تظاهرات توصیف کرده و به آن رای مخالف دادند.
گروه پارلمانی، «جمهوری در حرکت» که در مجلس ملی از اکثریت برخوردار است، به اعضای خود آزادی عمل داده بود تا هر یک با توجه به ارزش‌ها و گرایش‌های خود در این زمینه اخذ تصمیم کند. حدود ۵٠ تن از آنان به این طرح رای موافق ندادند.
«اجتماع ملی»، حزب راست افراطی، که تنها از ٨ کرسی در مجلس ملی برخوردار است و تا کنون همواره خواستار تقویت اختیارات نیروهای انتظامی بود، متن ارائه شده را «پایان دموکراسی» خواند و با آن مخالفت کرد.
طرح تصویب شده در مجلس ملی به سبب تفاوت با متن به تصویب رسیده در سنای این کشور از ١٢ مارس در دستور کار سنا قرار می‌گیرد.
fa.rfi



قانون "ضد اغتشاش" و انتقاد از محدودیت آزادی تظاهرات در فرانسه
فرانسه از ماه نوامبر سال گذشته شاهد تظاهرات "جلیقه‌زرد‌ها" بوده است. این تظاهرات بارها به خشونت گراییده و خسارات زیادی به بار آورده است. پارلمان فرانسه با تصویب قانون "ضد اغتشاش" به ناآرامی‌ها واکنش نشان داده است.
پارلمان فرانسه روز سه‌شنبه ۱۶ بهمن (۵ فوریه) اقدام به تصویب قانون "ضد اغتشاش" نمود. قانونی که هدفش مانع شدن از ناآرامی‌ها و خشونت در خیابان‌های پاریس و سایر شهرهای بزرگ این کشور است. اما این قانون با  انتقاد کسانی روبه‌رو شده که معتقدند، تصویب این قانون آزادی تظاهرات در فرانسه را محدود می‌کند.
قانون "ضد اغتشاش" با ۳۸۷ رای موافق در برابر ۹۲ رای مخالف در پارلمان فرانسه تصویب شد. نکته جالب در رای‌گیری پیرامون این قانون، عدم همراهی بخشی از نمایندگان حزب "جمهوری به پیش" امانوئل مکرون بوده است. بر اساس بررسی آرای به صندوق ریخته شده، ۵۰ نماینده این حزب به قانون "ضد اغتشاش" رای ممتنع داده‌اند.
قانون "ضد اغتشاش" چیست؟
بر اساس این قانون، نیروهای انتظامی می‌توانند مانع از شرکت آن دسته از شهروندانی در تظاهرات شوند که حضورشان در تظاهرات می‌تواند "خطری برای نظم عمومی" ایجاد کند.
شش ماه زندان و پرداخت جریمه ۷۵۰۰ یورویی مجازات کسانی است که به‌رغم منع شرکت در تظاهرات، در تظاهرات حضور یابند.
افزون بر آن، در قانون "ضد اغتشاش" برای کسانی که چهره خود را بپوشانند، مجازاتی در حد یک سال زندان و پرداخت ۱۵ هزار یورو جریمه پیش‌بینی شده است.
انتقاد از تصویب این قانون
تصویب قانون "ضد اغتشاش" با مخالفت و انتقاد جناح چپ حزب امانوئل مکرون روبه‌رو شده است. به باور آن‌ها، اجرای این قانون به محدود شدن آزادی شرکت در تظاهرات راه می‌برد.
منتقدان این قانون از آن واهمه دارند که در صورت پیروزی پوپولیست‌های راست‌گرا، آنان با بهره گرفتن از همین قانون مانع از برگزاری تظاهرات در فرانسه شوند.
اکنون این قانون برای تصویب باید به مجلس سنای فرانسه تقدیم شود. این در حالی است که طرح چنین قانونی ابتدا در ماه اکتبر از سوی اکثریت محافظه‌کار مجلس سنا مطرح شده بود. از همین رو، احتمال تصویب این قانون در ماه مارس سال جاری در این مجلس تقریبا قطعی به نظر می‌رسد.
قانون "ضد اغتشاش" در شرایطی در مجلس ملی فرانسه به تصویب می‌رسد که روز سه‌شنبه ۵ فوریه ده‌ها هزار نفر به فراخوان بزرگترین سندیکای کارگری فرانسه (س.‌ژ.‌ت) پاسخ مثبت داده و برای اعتراض به خیابان‌ها آمدند.
سخنگوی این  سندیکا غروب از شرکت ۳۰۰ هزار نفر در تظاهرات سراسری فرانسه خبر داده است. این در حالی است که پلیس فرانسه هنوز آماری درباره میزان شرکت مردم در این تظاهرات منتشر نکرده است.
DW