نیروهای کرد سوریه: آلمان باید پیکارجویان جهادی را بازپس گیرد. در پی افزایش نگرانیهای امنیتی متعاقب با خروج آمریکا از سوریه، بحث بازگرداندن پیکارجویان جهادی اروپایی و خانوادههایشان داغ شده است. کردها میگویند آلمان درمورد تحویل گرفتن نیروهای جهادی آلمانی کوتاهی میکند. همزمان با بازپسگیری مناطق تحت کنترل داعش در سوریه و نگرانیهای امنیتی متعاقب با خروج آمریکا، بحث بازگرداندن پیکارجویان جهادی اروپایی و خانوادههایشان داغ شده است. کردها میگویند آلمان در این میان درمورد تحویل گرفتن نیروهای جهادی آلمانی و خانوادههایشان که در سوریه بودهاند کوتاهی میکند. پیکارجویان داعشی که شهروند آلمان هستند به همراه همسران و فرزندانشان در اختیار نیروهای کرد سوریه هستند. با پایان "خلافت اسلامی" و برنامه آمریکا برای خروج از سوریه، لازم است به
وضعیت این اسیران رسیدگی شود.
نیروهای کرد سوریه معتقدند آلمان در قبال مسئولیت خود برای تحویل گرفتن نیروهای جهادی آلمانی، همسران و بچههایشان که در شمال شرقی سوریه بودهاند، کوتاهی میکند.
نیروهای دموکراتیک سوریه در حملهای به رهبری کردها علیه مواضع دولت اسلامی (داعش)، حدود ۸۰۰ پیکارجو، ۶۰۰ زن و ۱۲۰۰ کودک که شهروندان چندین کشور هستند را اسیر گرفتهاند.
اداره امور خارجه منطقه خود مختار کردستان در سوریه درگفتوگویی به دویچهوله گفت: «در میان این پیکارجویان، دهها جنگجوی آلمانی و زن و بچه آلمانی هستند. با ادامه عملیات نظامی برای آزاد سازی مناطق مرزی سوریه، به تعداد پیکارجویان خارجی اسیراضافه میشود.»
دولتهای اروپایی در مقابل تحویل شهروندان خود، که دعوت داعش به جهاد را لبیک گفته و به سوریه و عراق رفتهاند، با احتیاط رفتار میکنند. آنها از تکرار حملات تروریستی مشابهی که تا کنون در فرانسه، آلمان و سایر نقاط اروپا اتفاق افتاده است، بیم دارند.
این در حالی است که خروج قریب الوقوع آمریکا از سوریه، نگرانیهای امنیتی برای مناطق تحت کنترل کردها در سوریه بوجود آورده است. احتمال حمله نظامی ترکیه، کردها را وادار کرد تا با دولت سوریه برای رسیدن به توافق مذاکره کنند.
فرانسه در حال مذاکره درباره برگرداندن پیکارجویان
در میان نگرانیهای امنیتی، فرانسه اعلام کرد در حال مذاکره با کردهای سوریه برای برگرداندن پیکارجویان فرانسوی و خانوادههای آنان است.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، به گزارشگران گفته است: «در جریان تحولات نظامی در شمال شرقی سوریه و تصمیم آمریکاییها برای خروج، وهمچنین برای تامین امنیت مردم فرانسه، ما داریم همه گزینهها را بررسی میکنیم تا از فرار یا متفرق شدن این افراد بالقوه خطرناک جلوگیری کنیم.»
وزیر خارجه فرانسه، ادامه داد: «اگر نیروهایی که این پیکارجویان فرانسوی را در اختیار دارند، تصمیم به استرداد آنها بگیرند، آنها به سرعت تحویل مقامات قضایی خواهند شد.»
مشکل نیروهای کرد برای نگهداری پیکارجویان
مقامات کرد سوریه میگویند نمیتوانند بار مسئولیت نگهداری پیکارجویان داعش وبازپروری روحی زنان و کودکان غیر نظامی را بهعهده بگیرند.
دفتر امور خارجه نیروهای کرد سوریه میگوید: «برخی از این پیکارجویان تحت کنترل ما بسیار خطرناک هستند و منطقه بسیار بیثبات است. هر گونه آشوب میتواند منجر به فرار این زندانیان شود و آنها میتوانند امنیت جهانی را به خطر بیندازند.»
کودکان پیکار جویان داعش
وزارت کشور آلمان پیشبینی کرده است که حدود هزار آلمانی از سال ۲۰۱۳ به قصد جهاد در عراق و سوریه، آلمان را ترک کردهاند.
حدود یک سوم این افراد تا کنون به آلمان برگشتهاند، عدهای از آنها محاکمه شدهاند و برخی دیگر در حال گذراندن دورههای بازپروری روحی برای ادغام مجدد در جامعه هستند.
طبق گزارش وزرات کشور آلمان، حدود ۲۷۰ زن و کودک آلمانی هنوز در سوریه و عراق بهسر میبرند و۷۵ درصد این کودکان زیر۳ سال سن دارند و گمان میرود در مناطق تحت کنترل داعش به دنیا آمده باشند.
آلمانیهای تحت اختیار کردهای سوریه
وزارت کشور آلمان در گفتوگویی به دویچهوله میگوید اطلاع داریم تعداد مردان، زنان و کودکان آلمانی که در اسارت نیروهای کرد سوریه هستند به عددی دو رقمی میرسد، اما دولت آلمان احتیاج به اطلاعات بیشتری در این مورد دارد.
وزارت خارجه آلمان میگوید به دلایل امنیتی و قطع روابط دیپلماتیک با دمشق، آلمان از فراهم کردن خدمات کنسولی به این شهروندانش معذور است.
وزارت کشور آلمان در ادامه میگوید: «دولت فدرال آلمان گزینههای موجود برای خروج اتباع آلمان از سوریه بهخصوص، در شرایط انسانی، را بررسی میکند.»
DW