دادستان تهران: در فضای مجازی یک شایعه میتواند وضعیت کشور را به هم بریزد. عباس جعفری دولتآبادی در ارتباط با بازتاب گسترده خبرها در اینترنت، از جمله خبر شکنجه اسماعیل بخشی یا تجاوز به زهرا نویدپور، از شبکههای اجتماعی به عنوان بستر فوق العاده گستردهای برای ارتکاب جرم و نشر اکاذیب نام برد. عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، روز سهشنبه ۲۵ دی (۱۵ ژانویه) در گفتوگویی رادیویی به پرسشهای خبرنگاران در باره موضوعهای مختلفی، از جمله محدوده فعالیت شبکههای اجتماعی در ایران، پاسخ داد.
دادستان تهران از ۹۰ عنوان فعالیت در اینترنت سخن گفت که در فضای مجازی مصداق "جرم" محسوب میشوند. او گفت که این جرمها در مشاغل مختلف متفاوت است.
جعفری دولتآبادی از شبکههای اجتماعی به عنوان "بستر فوق العاده گستردهای برای ارتکاب جرم" نام برد و خاطرنشان کرد که در فضای مجازی "یک دروغ و یا یک شایعه" میتواند وضعیت کشور را به هم بریزد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا جعفری دولتآبادی در پاسخ به این پرسش که چه فعالیتهایی در فضای مجازی جرم محسوب میشوند گفت: «در فضای مجازی حدود ۹۰ عنوان مجرمانه داریم که شاید خیلی مبتلابه مردم نباشد و در صنوف مختلف متفاوت است؛ مثل دسترسی غیرمجاز به دادههای رایانه مخابراتی، سرقت دادههای رایانه یا کلاهبرداری رایانهای یا جرایم ارایه دهندگان خدمات اینترنتی که بیشترین آن مربوط به افشای آثار مستهجن، تهیه فیلم مخفیانه از افراد و نقض حریم خصوصی و تولید آثار مستهجن و هتک حیثیت دیگران مثل نشر اکاذیب است.»
دادستان تهران بدون ذکر نام، موضوع مرگ مشکوک زهرا نویدپور را که در پی شکایت او از یک نماینده مجلس به دلیل تجاوز رخ داد و یا مورد انتشار وسیع خبر شکنجه اسماعیل بخشی را مطرح کرد و فضای مجازی را "بستری برای ارتکاب جرم" دانست.
جعفری دولتآبادی گفت: «امروز میبینید که در فضای مجازی با انتشار یک فیلم یا دروغ و شایعه ممکن است وضع کشور به هم بریزد. چند روز اخیر دیدید که یک شایعه پخش میکنند و اعلام تجاوز به فرد یا خودکشی را نسبت میدهند و اخیرا هم شکنجه را دیدید که نسبت دادند و تمام قوای کشور را درگیر کردند؛ لذا امروز فضای مجازی به یک بستر فوقالعاده گستردهای برای ارتکاب جرم تبدیل شده است.»
دادستان تهران گفت که پروندههای زیادی در زمینه جرمهای اینترنتی در دادستانی وجود دارد. او دلیل این امر را استفاده وسیع از اینترنت دانست و گفت که جهان به سوی تکنولوژی پیش میرود و در زمینههای مختلفی "حتی علیه مقدسات و ارزشهای دینی و قمار و شرط بندی و کپی رایتها و دهها نمونه دیگر" مورد استفاده قرار میگیرد.
او گفت که در ۱۰ بخش به حدود ۹۰ عنوان جرم مختلف در فضای مجازی رسیدگی میشود.
"اهداف سیاسی و انگیزههای خاص" در فضای مجازی
روز دوشنبه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) دادستان کل کشور نیز در حاشیه جلسهی مسئولان عالی قضایی در باره پرونده شکنجه اسماعیل بخشی گفته بود که "کارگر شرکت نیشکر هفت تپه، یک فرد و کارگر عادی نبوده و چه بسا برای سرپوش گذاشتن به جرائم خود مسئله شکنجه را مطرح کرده است".
محمد جعفر منتظری بر پخش اکاذیب در باره خبر اعمال شکنجه بر بخشی تاکید کرده بود: «مشخص شده خبر شکنجه کارگر شرکت نیشکر هفت تپه از اساس دروغ بوده و هیچگونه ضرب و جرح و شکنجهای در کار نبوده است.»
دادستان کل کشور همچنین از "اهداف سیاسی" و "انگیزههای خاص فردی که مدعی شده که مورد شکنجه قرار گرفته" سخن گفته بود.
عبدالکریم حسینزاده، نایب رئیس فراکسیون امید نیز پیش از این عنوان کرده بود که روایت اسماعیل بخشی به گستردگی ادعاهای قبلی او نبود که در فضای مجازی منتشر شد.
روز دوشنبه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) عسل محمدی از فعالان مدنی ایران، که در زندان اطلاعات اهواز بوده است در اکانت اینستاگرام خود نوشت که در مدت بازداشتش فریادهای اسماعیل بخشی، نمایندهی کارگران هفتتپه و واکنش ماموران را شنیده است. پیش از آن سپیده قلیان، از فعالان مدنی که در رابطه با اعتراضات کارگران هفتتپه دستگیر شده بود نیز در بارهی شکنجهی بخشی شهادت داده بود.
موضوع دیگری که دادستان تهران به عنوان پخش خبر کذب و نسبت دادن "تجاوز به فرد" یا "خودکشی به فرد دیگر" در فضای مجازی به آن اشاره کرده بود در باره مرگ مشکوک زن جوانی به نام زهرا نویدپور بود که در شبکههای اجتماعی خبرساز شده بود.
یکشنبه گذشته ۱۶ دی (ششم ژانویه) جسد زهرا نویدپور در منزل مادرش در شهر ملکان در آذربایجان شرقی پیدا شد. این زن جوان پیش از مرگ با انتشار چند فایل صوتی و تصویری گفته بود که در سال ۹۳ در پی درخواست استخدام از سوی سلمان خدادادی، نماینده مجلس ملکان، مورد تجاوز جنسی قرار گرفته است. او در خرداد سال جاری از خدادادی به هیئت نظارت بر عملکرد نمایندگان مجلس، شورای نگهبان و سپس به دادگاه شهرستان ملکان شکایت کرده بود.
دویچه وله