روز سه شنبه وزارت خارجه امریکا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد دولت این کشور” سازمان مجاهدین خلق ایران” را دمکراتیک و نماینده مردم ایران نمی داند. سازمان مجاهدین خلق هم با استناد به همین بیانیه اعلام کرد موضع آمریکا نشانه استقلال ماست. در بیانیه ی آمریکا گفته شده که این کشور نه با مجاهدین خلق ایران رابطه دارد و نه به آن کمک می کند.
سخنگوی وزارت خارجه ی آمریکا بیانیه را به چند رسانه فارسی زبان خارج از ایران فرستاده است. طبق گزارش این رسانه ها آمریکا در این بیانیه اعلام کرده است هیچ نوع کمکی به مجاهدین خلق ارائه نمیکند و آن را «یک جنبش دمکراتیک مخالف حکومت نمیبیند که مردم ایران را نمایندگی کند و شانس موفقیت داشته باشد».
در این بیانیه آمده است: «ادعاهایی مبنی بر اینکه ایالات متحده از سازمان مجاهدین خلق در آلبانی حمایت میکند یا آنها را آموزش میدهد، کاملاً نادرست است.»
ابن بیانیه می افزاید: «ایالات متحده آمریکا به سازمان مجاهدین خلق در مورد فناوری سایبری یا در مورد هر موضوع دیگری پشتیبانی یا آموزش نمیدهد، به این سازمان کمک مالی نمیکند، و تماس عینی فراتر از مسائل مربوط به اسکان مجدد آنان که در سال ۲۰۱۶ تکمیل شد، برقرار نمی کند.»
سازمان مجاهدین خلق ایران روز سهشنبه با انتشار بیانیهای به این اعلام موضع وزارت امور خارجه آمریکا واکنش نشان داد. شاهین قبادی، سخنگوی مطبوعاتی سازمان مجاهدین خلق در پاریس در واکنش به این اظهارات، موضعگیری آمریکا را نشاندهنده «استقلال» این سازمان، باوجود تاکیدات جمهوری اسلامی بر حمایت این گروه از سوی کشورهای غربی عنوان کرد. وی در گفتگو با رادیو فردا اظهار کرد:
«تکرار اتهامات پیشین در مورد مجاهدین ژست شناخته شده حسن نیت در برابر رژیم ملایان در بحبوحه قیام مردم ایران برای سرنگونی فاشیسم دینی است. اتهامات رژیمساختهای که قبلا دادگاههای آمریکا آنها را باطل شناختهاند».
سخنگوی سازمان مجاهدین خلق همچنین اضافه کرد که «آینده ایران را مردم ما و آزادیخواهان، امروز در کارزار آزادی در کف خیابانها و فردا در صندوقهای رای قضاوت و تعیین میکنند و ربطی به هیچ قدرت خارجی ندارد».
در رسانه هایی که بیانیه ی وزارت امورخارجه آمریکا و واکنش سازمان مجاهدین خلق ایران به آن را منتشر کرده اند در باره علت و انگیزه صدور بیانیه از سوی آمریکا گفته شده انتشار مقاله ی ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در فارن پالیستی و متهم کردن آمریکا به حمایت از مجاهدین خلق باعث شد ایالات متحده به آن واکنش نشان دهد و به اظهار نظر در باره سازمان مجاهدین خلق ایران و رد هر گونه ارتباط با این سازمان بپردازد.
ناصر کنعانی در مطلبی در مجله فارن پالیسی، از آمریکا به خاطر اینکه دولت آلبانی را «مجبور کرده» میزبانی سازمان مجاهدین را بپذیرد، انتقاد کرده و گفته بود این گروه «همواره به عنوان ابزار دست آمریکا در عملیات تروریستی، حملات سایبری و جنگ روانی علیه ملت و دولت ایران خدمت کرده و میکند.»
به نظر می آید اظهارنظر رسمی آمریکا در مورد سازمان مجاهدین، در وضعیت فعلی ایران، حاوی پیامی بسیار فراتر از پاسخ به مقاله ی انتقادی یکی از مقامات رسمی جمهوری اسلامی در باره رابطه ی آمریکا و مجاهدین خلق ایران است. بازیگران متفاوتی مخاطب بیانیه آمریکا هستند.