عملیات نظامی روسیه در خاک اوکراین بامداد روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند) با فرمان ولادیمیر پوتین در چند شهر واقع در شرق و شمال شرق این کشور آغاز شد.
به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی این حملات به دنبال سخنرانی تلویزیونی پوتین با تهاجم جنگندههای روسی به چند شهر در شرق و شمال شرقی اوکراین، شلیک موشک و پیاده کردن نیرو در ساحل جنوبی اوکراین آغاز و صدای انفجارهای شدید در چند شهر از جمله در کییف، پایتخت، و خارکیف شنیده شد.
برخی منابع از جمله خبرگزاری اینترفاکس همچنین از شنیده شدن صدای تیراندازی در نزدیکی فرودگاه اصلی پایتخت اوکراین خبر دادهاند.
دیمیترو کولبا، وزیرامور خارجه اوکراین همزمان با شروع این حملات با انتشار توییتی از «تهاجم تمام عیار روسیه» به کشورش خبر داد و اعلام کرد که چندین شهر غیردرگیر در مناقشه شرق اوکراین هدف حملات موشکی و هوایی روسیه قرار گرفتهاند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز در نخستین واکنش به این حملات اعلام کرد که دعای او با مردم اوکراین است زیر آنها «از حملات غیرقانونی و توجیه ناپذیر نظامیان رنج میبرند.»
حمله از خاک بلاروس و نشست فوری لوکاشنکو با فرماندهان ارتش
مقامات نظامی اوکراین میگویند همزمان با حملات هوایی و موشکی ارتش روسیه، حملاتی نیز از مرز بلاروس به کشورشان صورت گرفته است. سیانان با استناد به اظهارات گارد مرزی اوکراین اعلام کرد که سحرگاه پنجشنبه مرزهای این کشور با فدراسیون روسیه وجمهوری بلاروس از سوی نیروهای روس تحت حمایت بلاروس مورد حمله قرار گرفت. بنا به گزارش سیانان مرزهای شرقی و شمالی اوکراین از سوی سربازان روس مورد حمله قرار گرفته و حملاتی نیز از سمت جمهوری خود مختار کریمه انجام شده است. از سوی دیگر، به گزارش فرانسپرس الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوی بلاروس که از متحدان نزدیک متحد مسکو به شمار میرود رهبران ارتش کشورش را به صورت فوری فراخوانده و با آنها تشکیل جلسه داده است.
پیام پوتین به شهروندان روسیه
خبرگزاری اسپوتنیک از پیام پوتین رئیس جمهور روسیه خطاب به شهروندان این کشور خبر داده است. در این پیام آمده است:
شهروندان عزیز روسیه! دوستان عزیز!
امروز باز هم لازم می دانم به وقایع غم انگیزی که در دونباس رخ می دهد و مسائل کلیدی تضمین امنیت خود روسیه بازگردم. اجازه دهید با آنچه در تاریخ ۲۱ فوریه امسال گفتم شروع کنم. ما در مورد آن چیزی که باعث نگرانی و تشویش خاص ما می شود صحبت می کنیم، از آن تهدیدات اساسی که سال به سال، گام به گام توسط سیاستمداران غیرمسئول در غرب در رابطه با کشور ما گستاخانه و بدون تشریفات ایجاد می شود. منظور من گسترش بلوک ناتو به شرق و نزدیک کردن زیرساخت های نظامی آن به مرزهای روسیه است. به خوبی میدانیم که ۳۰ سال است که ما پیگیرانه و با حوصله تلاش کردهایم تا با کشورهای بزرگ عضو ناتو بر سر اصول امنیت برابر و غیرقابل تقسیم در اروپا به توافق برسیم. در پاسخ به پیشنهادات ما دائماً با فریب و دروغهای بدبینانه یا تلاش برای فشار و باجگیری مواجه میشدیم، در حالی که اتحاد آتلانتیک شمالی در این بین، علیرغم همه اعتراضها و نگرانیهای ما، پیوسته در حال گسترش بوده است. ماشین جنگی آن در حال حرکت است و تکرار می کنم به مرزهای ما نزدیک می شود.
چرا همه این پدیده ها اتفاق می افتد؟ این رفتار گستاخانه از موضع انحصار طلبانه و خطا ناپذیری و حقانیت خود از کجا می آید؟ نگرش استکباری و تحقیرآمیز نسبت به منافع و خواسته های کاملاً مشروع ما از کجا می آید؟
پاسخ روشن است، همه چیز روشن و واضح است. اتحاد جماهیر شوروی در اواخر دهه ۸۰ قرن گذشته تضعیف شد و سپس کاملاً فرو پاشید. کل وقایعی که در آن زمان رخ داد و امروز نیز برای ما درس خوبی است؛ به نحو قانع کننده ای نشان داد که فلج شدن قدرت و اراده اولین گام در جهت انحطاط و فراموشی کامل است. به محض اینکه برای مدتی اعتماد به نفس خود را از دست دادیم، توازن قدرت در جهان به هم خورد.
این امر منجر به این واقعیت شده است که معاهدات و موافقت نامه های قبلی دیگر قابل اجرا نیستند. اقناع و درخواست، کمکی نمی کند. هر چیزی که مناسب هژمون صاحبان قدرت نیست، قدیمی، منسوخ، غیر ضروری اعلام می شود. و بالعکس: هر چیزی که برای آنها سودمند به نظر می رسد به عنوان حقیقت غایی معرفی می شود که به هر قیمتی، به طرز شتابزده و به هر وسیله ای تحت فشار قرار می گیرد. مخالفان به زانو در می آیند.
آنچه من اکنون در مورد آن صحبت می کنم نه تنها به روسیه و نه فقط ما مربوط می شود. این امر در مورد کل سیستم روابط بینالملل و گاهی حتی در مورد خود متحدان ایالات متحده صدق میکند.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، تقسیم مجدد جهان در واقع آغاز شد و هنجارهای حقوق بین الملل که تا آن زمان توسعه یافته بود – و نکات کلیدی و اساسی آن که در پایان جنگ جهانی دوم به تصویب رسید و تا حد زیادی نتایج آن را تثبیت کرد – به مانعی برای کسانی تبدیل شدند ک که خود را برنده جنگ سرد اعلام کرده بودند. البته در زندگی عملی، در روابط بینالملل، در قواعد تنظیم آنها لازم بود تغییرات در وضعیت جهان و خود توازن قوا در نظر گرفته شود. اما این کار باید حرفه ای، روان، صبورانه و با در نظر گرفتن و احترام به منافع همه کشورها و درک مسئولیت ما انجام می شد. اما نه در حالت سرخوشی از برتری مطلق، نوعی شکل مدرن مطلق گرایی، و حتی در پس زمینه سطح پایین فرهنگ عمومی و غرور کسانی که تصمیماتی را آماده، اتخاذ و اجرا کردند که فقط برای خودشان مفید بود. وضعیت بر اساس سناریوی دیگری شروع به پیشرفت کرد.
برای مثال لازم نیست خیلی دور بگردید. اولاً، بدون هیچ گونه تحریمی از سوی شورای امنیت سازمان ملل، آنها یک عملیات نظامی خونین را علیه بلگراد با استفاده از هواپیما و موشک درست در مرکز اروپا انجام دادند. چندین هفته بمباران مداوم شهرهای غیرنظامی و زیرساخت های حیاتی جریان داشت. ما باید این حقایق را یادآور شویم، برخی از همکاران غربی دوست ندارند آن وقایع را به خاطر بیاورند و وقتی در مورد آن صحبت میکنیم ترجیح میدهند به هنجارهای حقوق بینالملل اشاره نکنند، بلکه به شرایطی اشاره کنند و آنطور که می خواهند آن را تفسیر کنند.
سپس نوبت به عراق، لیبی، سوریه رسید. استفاده غیرقانونی از نیروی نظامی علیه لیبی و انحراف از کلیه تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد لیبی منجر به نابودی کامل این کشور، ظهور کانون عظیم تروریسم بین المللی و فاجعه انسانی که برای چندین سال متوقف نشده و جنگ داخلی منجر شد. این تراژدی که صدها هزار و میلیون ها نفر را نه تنها در لیبی، بلکه در سراسر این منطقه در برگرفته باعث مهاجرت گسترده مهاجران از شمال آفریقا و خاورمیانه به اروپا شد. سرنوشتی مشابه برای سوریه فراهم شد. جنگ ائتلاف غربی در خاک این کشور بدون موافقت دولت سوریه و تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد چیزی جز تجاوز و مداخله نیست.
اما البته حمله به عراق، آن هم بدون هیچ زمینه قانونی، جایگاه ویژه ای در این ردیف دارد. به عنوان بهانه، آنها اطلاعات موثقی در مورد وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق را اعلام کردند که ظاهراً در دسترس ایالات متحده بود. برای اثبات این امر، وزیر امور خارجه آمریکا علناً در مقابل چشمان همه جهان، نوعی لوله آزمایش را با پودر سفید تکان داد و به همه اطمینان داد که این همان سلاح شیمیایی در حال توسعه در عراق است. و سپس معلوم شد که همه اینها یک فریب است، یک بلوف: هیچ سلاح شیمیایی در عراق وجود نداشت. باور نکردنی، تعجب آور، اما واقعیت باقی می ماند. دروغ هایی در بالاترین سطح دولتی و از تریبون عالی سازمان ملل گفته شد. و در نتیجه – تلفات عظیم، ویرانی، موج باورنکردنی تروریسم.به طور کلی، این تصور به وجود می آید که عملاً در همه جا، در بسیاری از مناطق جهان، جایی که غرب می آید تا نظم خود را برقرار کند، نتیجه آن زخم های خونین، التیام نیافته، زخم های تروریسم بین المللی و افراط گرایی است.
تمام آنچه گفتم فاحش ترین، اما به هیچ وجه تنها نمونه های بی توجهی به قوانین بین المللی نیست. در این ردیف قول هایی به کشورمان داده شده که ناتو را حتی یک وجب به شرق گسترش ندهد. تکرار می کنم – آنها ما را فریب دادند، اما به تعبیر رایج، آنها به سادگی ما را دور انداختند. بله، شما اغلب می شنوید که سیاست یک تجارت کثیف است. شاید، اما نه به همان میزان، نه به همان میزان.
به هر حال، چنین رفتارهای فریبکارانه نه تنها با اصول روابط بینالملل، بلکه بالاتر از همه با هنجارهای اخلاقی و اخلاق به رسمیت شناخته شده در تضاد است. اینجا عدالت و حقیقت کجاست؟ فقط دنیایی از دروغ و ریا.
به هر حال، خود سیاستمداران، دانشمندان علوم سیاسی و روزنامه نگاران آمریکایی درباره این واقعیت می نویسند و صحبت می کنند که در سال های اخیر یک “امپراتوری دروغ” واقعی در داخل ایالات متحده ایجاد شده است. مخالفت با آن سخت است – این درست است. اما متواضع نباشید: ایالات متحده هنوز یک کشور بزرگ و یک قدرت سیستم ساز است. همه وابستگان او نه تنها با اطاعت و وظیفهشناسی با آمریکا موافقت میکنند، به هر دلیلی به همراه او آواز میخوانند، بلکه از رفتار او نیز کپی میکنند، با اشتیاق قوانین پیشنهادی او را میپذیرند. بنابراین، با دلیل موجه، میتوانیم با اطمینان بگوییم که کل بلوک به اصطلاح غرب، که توسط ایالات متحده به شکل و شمایل خودش تشکیل شده است، همه آن همان “امپراتوری دروغ” است.
در مورد کشور ما، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، با همه گشودگی بی سابقه روسیه مدرن جدید، آمادگی برای همکاری صادقانه با ایالات متحده و سایر شرکای غربی و در شرایط خلع سلاح عملا یک جانبه، بلافاصله تلاش کردند تا به ما فشار وارد آورده و ما را کاملاً نابود کنند. این دقیقاً همان چیزی است که در دهه ۹۰، در اوایل دهه ۲۰۰۰ اتفاق افتاد، زمانی که غرب فعالانه از جدایی طلبی و باندهای مزدور در جنوب روسیه حمایت کرد. چه فداکاریها، چه خسارتهایی در آن زمان برای ما رخ داد و چه آزمایشهایی باید طی می کردیم تا سرانجام کمر تروریسم بینالمللی را در قفقاز بشکنیم. ما این را به یاد داریم و هرگز فراموش نمی کنیم.
(این سخنرانی ادامه دارد)
پوتین از ارتش اوکراین خواست سلاح بر زمین بگذراد
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه امروز(پنجشنبه) از نظامیان اوکراینی خواست تا از اجرای دستورات غیرقانونی کی یف خودداری کنند و میتوانند آزادانه منطقه فعالیتهای نظامی را ترک و به خانه های خود باز گردند.
بنا به گزارش خبرگزاری تاس، رهبر روسیه خطاب به نظامیان اوکراینی تاکید کرد که آنها با مردم خود “و نه با حکومت ضد ملی که اوکراین را غارت کرده و مردم خود را قربانی می کنند” همراهی می کنند.
پوتین گفت: دستورات غیرقانونی آنها (دولت اوکراین) را انجام ندهید! من از شما میخواهم فوراً خلع سلاح شوید و به خانه بروید. برای روشن کردن این موضوع تاکید می کنم که همه نیروهای ارتش اوکراین که این خواسته را برآورده کنند، میتوانند آزادانه منطقه عملیات رزمی را ترک کرده و به سوی خانوادههای خود بازگردند.
وی افزود: «مسئولیت هر خونریزی احتمالی کاملاً بر عهده رژیم حاکم بر خاک اوکراین خواهد بود».
پوتین بامداد امروز (پنجشنبه) در یک سخنرانی در تلویزیون ملی روسیه، از اقدام نظامی در دونباس خبر داد و از نیروهای اوکراینی خواست سلاحهای خود را زمین بگذارند و به خانههای خود بروند. پوتین هشدار داد: مسئولیت هرگونه خونریزی احتمالی بر عهده دولت اوکراین خواهد بود. وی گفت که مطمئن است نیروهای نظامی روسیه به وظایف خود عمل خواهند کرد. پوتین بلافاصله پس از اعلام عملیات نظامی در منطقه دونباس، در اظهارات تلویزیونی خواستار «توقف نظامیسازی» اوکراین شد.
پوتین به کشورهای غربی در خصوص هرگونه مداخله هشدار داد
ولادیمیر پوتین که با صدور فرمان حمله به خاک اوکراین به نوعی محکومیتها و تحریمهای بینالمللی علیه کشورش را نادیده گرفته به غرب در خصوص هرگونه مداخله در این بحران هشدار داد.
رئیس جمهوری روسیه خطاب بویژه خطاب به ایالات متحده و ناتو اعلام کرده که هرگونه تلاش برای مداخله در بحران اوکراین «عواقبی بی سابقه» برای آنها به همراه خواهد داشت.
این در حالی است که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در نخستین واکنش به تهاجم نظامی روسیه تنها از وضع تحریمهای جدید بر ضد مسکو خبر داده و تاکنون سخنی ازمداخله نظامی به میان نیاورده است.
وزارت دفاع روسیه: به شهرهای اوکراین حمله نمی کنیم، زیرساخت های نظامی هدف قرار می گیرد
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این کشور هیچ حمله ای به شهرها و مناطق مسکونی اوکراین نخواهد کرد و فقط زیرساخت های نظامی این کشور را هدف قرار خواهد داد.
یک مقام وزارت دفاع روسیه امروز (پنجشنبه) به خبرگزاری ریانووستی گفت: نیروهای مسلح روسیه هیچ گونه حمله موشکی، هوایی یا حملات توپخانه ای به شهرهای اوکراین نخواهند کرد.
مقام وزارت دفاع روسیه خاطرنشان کرد: با تسلیحات دقیق، زیرساخت های نظامی، مراکز پدافند هوایی، پایگاه های هوایی و واحدهای هوایی اوکراین هدف قرار خواهد گرفت و از کار خواهد افتاد.
ماکرون خواهان توقف فوری عملیات روسیه شد
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در نخستین واکنش به تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین که از سحرگاه پنجشنبه ۲۴ فوریه با فرمان ولادیمیر پوتین آغاز شد «توقف فوری» این عملیات را درخواست کرد.
رئیس جمهوری فرانسه در ادامه تصمیم روسیه برای جنگ با اوکراین را به شدت محکوم کرد و خواستار پایان یافتن فوری عملیات نظامی روسیه شد.
ماکرون با انتشار دو توییت یاد آور شد: «فرانسه با اوکراین اعلام همبستگی میکند و در کنار مردم این کشور میایستد.»
وی سپس افزود: «فرانسه با همکاری شرکا و متحدان برای پایان دادن به این جنگ اقدام خواهد کرد.»
حریم هوایی اوکراین به روی کلیه پروازهای غیرنظامی بسته شد
کییف روز پنجشنبه اعلام کرد که در پی آغاز تهاجم نظامی ارتش روسیه در خاک اوکراین، حریم هوایی این کشور به روی هرگونه عملیات هوانوردی غیرنظامی بسته شده است.از سوی دیگر گفته میشود که پرواز کلیه هواپیماها از فرودگاههای شهرهای بزرگ واقع در جنوب روسیه نیز به کلی لغو شده است. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در دقایق ابتدایی تهاجم نظامی روسیه به خاک کشورش اعلام حکومت نظامی کرده بود. وی با اعلام اینکه عملیات بزرگ ارتش روسیه در خاک کشورش آغاز شده خطاب به شهروندان گفته بود: «نترسید، ما پیروز خواهیم شد.»
زلنسکی جهان را به تشکیل «ائتلافی ضد پوتین» فرا خواند
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، خواستار تشکیل یک «ائتلاف جهانیِ ضد پوتین» شد.آقای زلنسکی تاکید کرد برای آنکه روسیه به صلح روی بیاورد تشکیل چنین ائتلافی بر ضد مسکو و رئیس کاخ کرملین ضروری است.رئیس جمهوری اوکراین پس از گفتگو با رهبران کشورهای غربی از جمله ایالات متحده، بریتانیا و آلمان گفت: «ما در حال ساختن یک ائتلاف ضد پوتین هستیم و جهان باید روسیه به در پیش گرفتن صلح وادار کند.»
روسیه: زیرساختها نظامی و پدافند ضد هوایی اوکراین را منهدم کردیم
ارتش روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که سامانههای پدافند ضد هوایی اوکراین را منهدم کرده و چند پایگاه هوایی این کشور را در پی عملیات نظامی سحرگاه پنجشنبه در شرق خاک اوکراین از فعالیت ساقط کرده است. خبرگزاریهای رسمی روسیه به نقل از وزارت دفاع این کشور مدعی شدند: زیرساختهای نظامی واقع در پایگاههای هوایی اوکراین به کل منهدم و از رده خارج شده است. در بیانیه وزارت دفاع روسیه همچنین تاکید شده است که تاسیسات پدافند هوایی نیروهای مسلح اوکراین نیز در جریان حملات روز پنجشنبه منهدم شده است.
اوکراین: پنج هواپیما و یک بالگرد روس را سرنگون کردیم
ارتش اوکراین روز پنجشنبه، ساعاتی پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در این کشور از هدف قرار دادن پنج فروند هواپیما و یک بالگرد ارتش روسیه خبر داد.
ستاد کل ارتش اوکراین در بیانیهای مدعی شد که نیروهای اوکراینی «پنج هواپیما و یک یک بالگرد متجاوزان را ساقط کردهاند.»
بایدن: جهان پوتین را پاسخگو خواهد کرد
ساعتی بعد از اعلام عملیات نظامی روسیه در اوکراین، جو بایدن، رئیس جمهوری امریکا، با صدور بیانیهای واکنش نشان داد. بایدن گفت که جهان پوتین را پاسخگو خواهد کرد.
رئیس جمهوری ایالات متحده بامداد پنجشنبه با صدور بیانیهای در رابطه با آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، آن را «حمله غیرقانونی و توجیهناپذیر نیروهای نظامی روسیه» خواند و روسیه را تنها مسئول مرگ و ویرانی ناشی از این حمله دانست.
بایدن در این بیانیه گفت که پوتین یک جنگ از پیش برنامهریزی شده را برگزیده است که پیامدهای فاجعهبار «تلفات جانی و رنج انسانها» را در پی خواهد داشت.
وی گفت از نزدیک با تیم امنیت ملی کاخ سفید اوضاع را زیر نظر دارد. او تاکید کرد صبح پنجشنبه به وقت واشنگتن با رهبران گروه هفت و سایر متحدان صحبت خواهد کرد و پس از آن مردم آمریکا را در جریان تبعاتی که ایالات متحده و شرکایش در واکنش به این اقدام «تجاوزگرانه» و «بدون دلیل» بر روسیه تحمیل خواهند کرد، قرار میدهد.