موسسه واشنگتن با اشاره به استقبال باندهای تروریستی اسلامی در منطقه مانند تحریرالشام از قدرتگیری طالبان، سقوط کابل را فرصتی برای تقویت آنچه گروههای جهادی خوانده، میداند. در این خصوص سه محور را در یک یادداشت مورد ارزیابی قرار داده است که خلاصهای از آن در ادامه میآید:
۱- وضعیت باندهای خارجی در افغانستان
به جز طالبان، القاعده، داعش، حزب اسلامی ترکستان، جنبش اسلامی ازبکستان و جماعت امام بخاری نیز در افغانستان فعالیت دارند. عمده این باندها از پاکستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، سینکیانگ، هند و در مراتب بعدی ترکیه، اندونزی، بنگلادش و الجزایر هستند. آمریکا و چین هر دو نسبت به تقویت این گروهها نگران میباشند.
۲- واکنشها به قدرتگیری دوباره طالبان
اعضای طالبان در شبکههای اجتماعی خرسندی خود را پنهان نکردهاند. همچنین تحریرالشام رسماً این پیروزی را تبریک گفت و آن را مدلی برای پیروزی خود در سوریه دانسته است. ولی داعش که اختلاف ایدئولوژیک جدی درباره نرمخویی بخشی از طالبان نسبت به شیعیان دارد، از این پیروزی ناراضی است. این دو باند اسلامی از دیرباز با یکدیگر در افغانستان در حال نبرد هستند.
۳- ناشناختههای شناختهشده
به نظر نویسنده، مهمترین متغیر در آینده این است که القاعده فعالیتهایش را در افغانستان از سر بگیرد. آزادسازی زندانیان این باند تروریستی در توافقهای طالبان با دولت و تعطیلی پایگاه هوایی بگرام در کنار بازگشت اعضای این باند از سوریه، عوامل چنین روندی هستند.