بنا بر گزارشها دولت آمریکا دست از مخالفت با پروژه مناقشه برانگیز خط لوله نورد استریم ۲ با آلمان برداشته و در برابر برخی تعهدات با آن موافقت کرده است. این پروژه گاز روسیه را با دور زدن اوکراین به اروپا میرساند.
طی چند هفته گذشته مذاکرات فشرده بین ایالات متحده آمریکا و آلمان در مورد چگونگی حل اختلاف در مورد خط لوله "نورد استریم ۲" (Nord Stream 2) انجام شده است. حال خبرگزاریهای بلومبرگ و وال استریت ژورنال گزارش دادهاند که آمریکا و آلمان بر سر این پروژه میلیاردی به توافق رسیدهاند. محتوای توافق قرار است امروز (چهارشنبه ۲۱ ژوئیه) منتشر شود.
ایالات متحده آمریکا تا کنون با این پروژه که گاز روسیه را با دور زدن اوکراین به اروپا میرساند، مخالفت کرده بود. دو کشور در توافق بر سر این خط لوله گاز، تعهد خود را چند مورد اعلام کردهاند. از جمله اختصاص بودجهای برای توسعه انرژیهای پاک در اوکراین.
بر این اساس آلمان و ایالات متحده آمریکا ۵۰ میلیون دلار برای گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در اوکراین سرمایه گذاری خواهند کرد. آلمان همچنین به عنوان بخشی از طرح "سه دریا" از پروژههایی برای تقویت همکاری بین ۱۲ کشور اروپای مرکزی و شرقی، از جمله در زمینه سیاستهای انرژی پشتیبانی خواهد کرد.
"سه دریا" ابتکاری برای تقویت همکاریهای کشورهای اروپای مرکزی در زمینههای سیاست، اقتصاد، زیرساختها، انرژی و امنیت است.
آمریکا و آلمان همچنین میخواهند اطمینان حاصل کنند که اوکراین همچنان میلیاردها هزینه حمل و نقل برای گاز تأمین شده از روسیه را دریافت میکند. بنابر همین گزارش در صورتی که روسیه تلاش کند از منابع انرژی به عنوان اهرم فشار بر اوکراین استفاده کند، آمریکا حق اعمال تحریمها علیه این کشور را برای خود محفوظ میدارد.
با این توافق ، فعلا از سرگیری تحریمهای اعمال شده توسط کنگره آمریکا علیه کنسرن اجرا کننده طرح (Nord Stream 2 AG ) و مدیر عامل آن جلوگیری میشود. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا این تحریمها را در ماه مه لغو كرد تا به هر دو طرف فرصت مذاكره داده شود. ۹۸ درصد این پروژه میلیاردی تاکنون به تحقق رسیده و قرار است امسال به بهره برداری برسد.
آلمان نیمی از گاز وارداتی خود را از روسیه تامین میکند و خط لوله "نوراستریم ۱" (جریان شمالی ۱) با ظرفیت انتقال سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز از روسیه تا آلمان پیشتر افتتاح شد.
قرار است "نورد استریم ۲" نیز با همین ظرفیت تکمیل شود. بدین ترتیب، ظرفیت انتقال گاز روسیه به آلمان از طریق دریای بالتیک به ۱۱۰ میلیارد متر مکعب در سال خواهد رسید. خط لوله انتقال گاز طبیعی روسیه به اروپا به طول ۱۲۲۲کیلومتر است. بخشی از این گاز میتواند از طریق آلمان به فرانسه و دیگر کشورهای اروپای غربی تحویل داده شود.
اوکراین نگران است که خط لوله انتقال گاز از طریق "نورد استریم ۲" به موقعیت استراتژیک این کشور صدمه زند و از درآمد بالایی که تا کنون از طریق گمرکات انتقال گاز به اروپا داشت، محروم کند. با از بین رفتن این مزیت توازن قدرت در منطقه بالکان میان اوکراین و روسیه بازهم به ضرر اوکراین تغییر خواهد کرد.