ایندیپندنت - روحانی: در زمان نارضایتی ملت از حکومت، ارتش باید یکی را برگزیند

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران می‌گوید وقتی ملت از حکومت «ناراضی و رویگردان» شود، ارتش‌ باید در میان ملت‌ و حکومت‌ یکی را برگزیند و باید از دولتی حمایت کند که به ملتش خیانت نکرده باشد.

روحانی روز یکشنبه، ۲۹ فروردین‌ماه، در پیامی به مناسبت روز ارتش، مشروعیت ارتش‌ها را در «فداکاری، میهن‌دوستی و وفاداری آنان به امنیت ملی، نظام، وحدت ملی و تمامیت ارضی» دانست و نوشت: «زمانی که ملتی از حکومتی ناراضی و رویگردان شود این ارتش‌ها هستند که باید در میان ملت‌ها و حکومت‌ها یکی را برگزینند و تصمیم بگیرند و انتخاب کنند.» 

به‌نظر می‌رسد حسن روحانی، به‌دلیل شیوع کرونا در مراسم روز ارتش شرکت نکرده و برخلاف روال معمول، به جای سخنرانی، به ارسال پیامی اکتفا کرده است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در پیام خود با اشاره به این‌که ارتش‌ها «از لحاظ اداری جزئی از دولت‌ها و حکومت‌ها هستند و از این رو طبق قانون باید از حکومت‌ها اطاعت کنند» افزود که «اما این مسئله هم روشن است که ارتش‌ها باید از دولتی حمایت کنند که به ملتش خیانت نکرده است.»

روحانی درحالی این سخنان را مطرح کرده که درماه‌های گذشته، حضور احتمالی ارتش در سرکوب اعتراض‌های مردمی سال‌های گذشته ایران، بحث‌برانگیز شده بود. کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش، در اسفندماه ۹۹ با اشاره به اعتراض‌های اخیر، گفته بود که نیروی زمینی ارتش از فرصت پیش‌آمده استفاده کرد تا با سرکوب مردم معترض، ولایت‌مدار بودن خود را نشان بدهد.

رئیس جمهوری اسلامی ایران با یادآوری انتخاب ۴۳ سال پیش ارتش شاهنشاهی ایران در زمان انقلاب ۵۷ برای قرار گرفتن «در کنار ملت»، نوشت:«این تفاوت ارتش ایران با دیگر ارتش‌ها در منطقه است.»

روحانی در ادامه پیام خود، تعیین رهبر جمهوری اسلامی به‌عنوان «فرمانده کل قوا» در قانون اساسی را «نمادی از ضرورت حفظ ارتش و همه نیروهای مسلح ازجمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از استیلای دولت‌ها و احزاب سیاسی» و جدایی و استقلال ارتش و سپاه پاسداران و همه نیروهای مسلح از سیاست دانست. او افزود: «مأموریت شما ورود به رقابت‌های سیاسی نیست.»

این درحالی است که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در ایران، بحث درمورد حضور نظامیان در انتخابات بالا گرفته است و پیش از شروع رسمی ثبت‌نام نامزدها، تعدادی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران همچون حسین دهقان، رستم قاسمی و سعید محمد، به‌طور رسمی از تصمیم خود برای نامزدی در انتخابات خبر داده‌اند.

در بخش دیگری از این پیام، دفاع از «مرزها»، دفاع از «استقلال»؛ دفاع از «رأی‌ها»، دفاع از «آزادی»؛ دفاع از «آزادی‌ها»، دفاع از «جمهوریت» و دفاع از «ارزش‌ها»، دفاع از «اسلامیت» ایران عنوان شده است

روحانی در آخرین پیام خود به‌عنوان رئیس جمهوری برای روز ارتش، اعلام کرد: «ارتش و سپاه در این ۸ سال دولت تدبیر و امید به ویژه در ۴ سال جنگ تحمیلی اقتصادی همانند ۸ سال دفاع مقدس برای منافع ملی ایستادند.»

او همچنین «مجهز کردن ارتش و نیروهای مسلح به مدرن‌ترین سلاح‌ها» را از دستاوردهای دولت در هشت سال گذشته‌ و ریاست جمهوری خود دانست.

هر سال در روز ۲۹ فروردین‌ماه، به‌مناسبت روز ارتش، هم‌زمان با سخنرانی رئیس جمهوری اسلامی در تهران، در این شهر و دیگر شهرهای ایران رژه‌های نظامی برگزار و آخرین تجهیزات نظامی ساخته‌شده در این نهاد نظامی به‌نمایش گذاشته می‌شد؛ اما امسال به‌دلیل همه‌گیری کرونا سخنرانی و رژه برگزار نشد و تنها در یک رژه خودرویی، تجهیزاتی ازجمله «سامانه‌های پدافندی و پهپادی» ارتش به نمایش گذاشته شد. در این رژه خودرویی از دو سامانه پدافندی جدید «مجید» و «ذوالفقار» به‌عنوان قاتل جدید موشک‌های کروز رونمایی و پهپادهایی موسوم به کمان۲۲، مهاجر۲ و مهاجر۴ به نمایش گذاشته شد.