مجلس شورای اسلامی ایران، زمینه حضور فرماندهان نظامی در انتخابات ریاست‌جمهوری را هموار کرد

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

در ادامه بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران با پیشنهاد ممنوعیت حضور فرماندهان نظامی برای انتخابات ریاست جمهوری مخالفت کردند. موضوع احتمال حضور نظامیان در عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ از چند ماه پیش به یکی از موضوعات مطرح تبدیل شده است. 

در جریان بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد غلامرضا نوری قزلجه، نماینده بستان‌آباد و عضو کمیسیون کشاورزی، برای حذف بند مربوط به شرایط حضور فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشگری و بالاتر مخالفت کردند.

بر اساس یکی از بندهای قانون انتخابات مبنی بر تعیین شرایط داوطلبان برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری، فرماندهان عالی نیروهای مسلح با درجه سرلشگری و بالاتر و با سابقه فعالیت در مجموع شش سال می‌توانند بعنوان نامزد در انتخابات شرکت کنند. 

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ایران پیشنهاد کرده بود که حضور فرماندهان نظامی در انتخابات ریاست‌جمهوری ممنوع شود. غلامرضا نوری قزلجه، در دفاع از پیشنهاد خود، روز یک‌شنبه ۳۰ آذر، در مجلس شورای اسلامی گفت: ریاست جمهوری یک فعالیت سیاسی است و فردی باید در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند که در جریان‌های سیاسی و احزاب قرار داشته باشد.

طرح پیشنهادی ممنوعیت نامزدی فرماندهان نظامی با ۲۰۷ رای مخالف، ۲۵ رای موافق و ۵ رای ممتنع مورد در مجلس شورای اسلامی مورد قبول واقع نشد.

با رد طرح پیشنهادی ممنوعیت حضور فرماندهان نظامی در انتخابات ریاست‌جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، راه را برای ورود نظامیان به عرصه انتخابات هموار نمودند.

به گفته غلامرضا نوری قزلجه، «اهمیت کار نظامیان و سرداران سرافراز به حدی زیاد است که قابل مقایسه با امور سیاسی نیست و وظیفه آنان دفاع از تمامیت ارضی و جان و مال مردم ایران» است. 

این نماینده مجلس شورای اسلامی ایران، در بخشی از سخنان خود به اظهارات آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، هم اشاره کرده و به نقل از وی یادآور شد که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به «تمامی قوا و فرماندهان قوا» توصیه کرده بود که «در هیچ یک از جریانات سیاسی وارد نشوند. به گفته این نماینده مجلس، آیت‌الله خمینی گفته بود: «اگر ارتش و یا سایر قوای مسلح در حزب وارد شود آن روز فاتحه آن ارتش را خواند در حزب وارد نشوید اصلا تکلیف الهی همه شما این است که یا بروید حزب و یا بروید ارتش».

اما محمدباقر قالیباف، در واکنش به اظهارات نماینده بستان‌آباد، گفت: قانون اساسی اجازه داده همه اعضای نیروی مسلح بدون استعفا بتوانند ثبت نام کنند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند.

موضوع احتمال حضور نظامیان در عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ از چند ماه پیش به یکی از موضوعات مطرح تبدیل شده است.

محمدباقر قالیباف، رییس کنونی مجلس شورای اسلامی ایران، که تاکنون تلاش‌هایش برای دستیابی به مقام ریاست‌جمهوری اسلامی ایران به نتیجه نرسیده است، یکی از گزینه‌های مطرح انتخابات پیش‌رو است. محمدباقر قالیباف، دارای پیشینه نظامی است: از جمله فرماندهی نیروی هوایی سپاه، فرماندهی نیروی انتظامی و فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا در کارنامه حرفه‌ای وی به ثبت رسیده است. 

حسین دهقان، مشاور نظامی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، هم از دیگر گزینه‌های مطرح برای انتخابات ۱۴۰۰ است. حسین دهقان، فرمانده سپاه و وزیر دفاع پیشین ایران است. این فرمانده سپاه به تازگی بطور علنی از نامزدی خود برای انتخابات پیش‌روی ریاست‌جمهوری سخن گفت. 

سعید محمد، فرمانده ۵۲ ساله قرارگاه خاتم‌الانبیا هم از دیگر گزینه‌های جدی برای حضور در انتخابات پیش‌رو است. 

سیزدهمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری اسلامی ایران، در خرداد ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد. 

---

رادیو فرانسه