نشریه
«فارن پالیسی» در گزارشی این موضوع را با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مرتبط دانسته که موجب شده است عربستان هم راه چند کشور عربی دیگر را برای ایجاد اتحادی تازه با اسرائیل بپیماید.
نتانیاهو روز یکشنبه جلسه کابینه را لغو کرد و راهی شهر در حال ساخت «نئوم» در عربستان سعودی شد تا نزدیک به پنج ساعت با ولیعهد این کشور و یوسی کوهن، رئیس موساد، و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفتگو کند.
آنچه میان این چهار نفر گذشت موضوع گمانه زنیهای بسیاری شده و برخی آن را هماهنگی سه طرف میدانند تا پیش از آن که جو بایدن فرصت بازگشت به برجام را پیدا کند، به ایران حمله کنند. دیگران، اما باور دارند که این دیدار برای آن بوده است که عربستان راه امارات متحده عربی و بحرین را در عادی سازی روابط با اسرائیل پیش بگیرد.
جوشوا تیتلبام، استاد دانشگاه بار-ایلان اسرائیل، میگوید نشست نئوم به معنای «ارسال پیامی برای دولت بایدن» است. پیام این است که «دو متحد مهم در منطقه وجود دارند که در کنار هم قرار گرفته اند.» البته به نظر نمیرسد که این پیامی برای افکار عمومی هم باشد، چرا که پس از انتشار گزارشهای رسانهای و تایید مقامات اسرائیلی و سعودی، فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، انجام دیدار را رسما تکذیب کرد.
دولت ترامپ در واپسین ماههای حضور در کاخ سفید تلاش زیادی برای نزدیکی اعراب و اسرائیل انجام داد و موفقیتهایی هم کسب کرد و اکنون که دوران او رو به پایان است، دلواپسیها در منطقه نسبت به سیاستها و روشهای دولت جدید و دنبال کردن سیاستهای دوران اوباما، از جمله کاهش تنش با ایران، مخالفت با شهرکسازیهای اسرائیل در کرانه باختری و تاکید بر مسئله حقوق بشر در عربستان افزایش یافته است.
ابتسام الکتبی، رئیس «مرکز سیاست امارات» در ابوظبی میگوید روشن است که نتانیاهو و بن سلمان پیش از رفتن ترامپ دچار نگرانیهای عمیق شوند: «آنها میخواهند مطمئن شوند آنچه که بایدن قصد دارد انجام دهد بر منافع متشکرشان تاثیر نگذارد.»