بازبینی جامع اوضاع در خلیج فارس: وضع شکننده است

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

وزیر خارجه روسیه طی سخنانی در شورای امنیت سازمان ملل خواهان جلوگیری از یک جنگ فراگیر در خلیج فارس شد. همه اعضای شورای امنیت از او حمایت کردند به جز ایالات متحده آمریکا که ایران را مسبب تنش‌ها دانست و خواهان مجازات ایران برای حمایت از تروریسم و بی‌ثبات کردن منطقه شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در سخنانی در اجلاس مجازی شورای امنیت سازمان ملل با عنوان «حفظ صلح و امنیت بین‌المللی: بازبینی جامع اوضاع در خلیج فارس» اعلام کرد بعد از قتل قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در بغداد با حمله پهپادی آمریکا، یک جنگ بزرگ در منطقه درنگرفت اما وضعیت همچنان «شکننده» است و این احتمال وجود دارد که مجدداً سطح تنش‌ها افزایش یابد و اوضاع «غیر قابل پیش‌بینی» شود.

روسیه در ماه سپتامبر سال جاری ریاست ادواری شورای امنیت سازمان ملل متحد را به عهده دارد. لاوروف در ادامه سخنانش گفت:

«اگر ما همکاری صادقانه و بی‌طرفانه‌ای در پیش بگیریم و اراده سیاسی و ابتکار عمل‌ها را در یک مسیر بیندازیم، می‌توانیم به حکومت‌ها در منطقه خلیج فارس کمک کنیم این بحران بزرگ در تاریخ را از سر بگذرانند و به یک نظم جدید دست بیابند که امنیت همگان را تضمین کند.»

رابرت مالی، عضو سابق تیم مذاکرات هسته‌ای آمریکا در دوران ریاست جمهوری اوباما و رئیس کنونی مؤسسه مطالعاتی و ارزیابی «گروه بین‌المللی بحران» در طی سخنانی اعلام کرد که تنش خلیج فارس بزرگ‌ترین تنش در جهان است که ممکن است به جنگ بزرگی بینجامد:

«یک حمله موشکی یا پهپادی ممکن است سبب درگیری نظامی ایران و آمریکا و متحدانشان [در منطقه] شود. در این صورت مهار بحران دیگر میسر نخواهد بود.»

مالی در ادامه سخنانش با تأکید بر ضرورت آغاز مذاکرات امنیتی برای کاهش سطح تنش در خلیج فارس گفت حصول توافق پایدار، دشوار و چه بسا عملی نباشد اما در حال حاضر تنها امکان موجود است و چشم‌پوشی از این امکان یک عمل «غیر مسئولانه» است.

 انتقاد تروئیکای اروپایی از رفتارهای بی‌ثبات‌کننده ایران

بریتانیا، فرانسه و آلمان با اعلام حمایت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خواهان اعتمادسازی بین طرف‌های درگیر برای آغاز مذاکرات امنیتی در منطقه خلیج فارس شدند و در همان حال از رفتار «بی‌ثبات‌کننده» ایران نیز انتقاد کردند.

یکشنبه گذشته تحریم تسلیحاتی ایران برخلاف خواست ایالات متحده آمریکا رسماً به پایان رسید. نیکلاس دی ریویر، نماینده فرانسه در سازمان ملل از صادرکنندگان تسلیحات خواست پیش از صدور سلاح به کشورهای منطقه به پیامدهای امنیتی و ثبات منطقه بیندیشند.

جاناتان آلن، نماینده بریتانیا در سازمان ملل اعلام کرد که ایران همچنان در اختیار گروه‌های متخاصم در منطقه سلاح قرار می‌دهد. آلن خاطرنشان کرد که بریتانیا در پی راهکارهایی برای جلوگیری از ارسال تسلیحات ایرانی است.

کریستوف هویسگن، نماینده آلمان در سازمان ملل با انتقاد از نقض حقوق بشر در ایران گفت:

«جمهوری اسلامی ایران هر روز حقوق مدنی و سیاسی شهروندانش را نقض می‌کند و وضعیت زندان‌هایش از زندان‌های سایر کشورهای منطقه هم بدتر است.»

آمریکا: شورای امنیت ایران را پاسخگو کند

کلی کرفت، نماینده آمریکا در سازمان ملل هرگونه ابتکار برای دست‌یابی به امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس را رد کرد و با اشاره به از سرگیری روابط بین اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین به عنوان ابتکار دولت ترامپ گفت:

«راه حل منطقه بسیار ساده است: شورای امنیت می‌بایست شهامت آن را داشته باشد که جمهوری اسلامی ایران را برای انجام وظایفش در برابر جامعه بین‌الملل پاسخگو کند.»

کرفت در ادامه سخنانش با اشاره به برنامه موشکی ایران و حمایت جمهوری اسلامی ایران از حوثی‌های یمن و دولت اسد و حزب‌الله لبنان، از ایران به عنوان بزرگ‌ترین تهدید برای صلح و امنیت در منطقه یاد کرد.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در پاسخ یادآوری کرد که ایالات متحده آمریکا در ۲۹ پایگاه نظامی ۵۰ هزار نیرو مستقر کرده و علاوه بر استقرار ۳۰۰ جنگنده صدها میلیون دلار سلاح در اختیار متحدانش در منطقه خلیج فارس قرار داده است. ظریف گفت ابتکار «صلح هرمز» دولت روحانی هنوز از طرف دولت‌های منطقه بی‌پاسخ مانده است.

مهم‌ترین گام، همان قدم اول است

سرگئی لاوروف بر پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه برای برگزاری یک اجلاس مجازی با حضور اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل برای گفت‌وگو درباره راه‌کارهای ثبات و امنیت در خلیج فارس تأکید کرد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل بر اعتمادسازی بر اساس مقابله با بحران‌های مشترکی مانند همه‌گیری ویروس کرونا و ضرورت تأمین امنیت آبراه‌های بین‌المللی به عنوان نخستین گام برای تنش‌زدایی تأکید کرد.

وزیر خارجه چین پیشنهاد داد که زمینه‌ای برای گفت‌وگوهای چندجانبه بین کشورهای منطقه در زمینه‌‌های انرژی، تجارت خارجی و سایر موضوعات مورد مناقشه فراهم شود. وانگ یی گفت:

«این گفت‌وگوها ساده و بی‌تنش نخواهد بود و یک شبه هم به حصول توافق نمی‌انجامد. اما صرف‌نظر از آنکه «این سفر» چه مدت به درازا می‌کشد، سرانجام اما به مقصد می‌رسد. قدم اول برای آغاز گفت‌وگوها مهم‌ترین گام برای رسیدن به صلح است.»

----

منبع: رادیو زمانه