گفتگو با طیبه_سیاوشی:
در قانون به پخش تلویزیونی اعترافات اشاره ای نشده است/ طرح منع پخش اعترافات از صدا وسیما ناظر بر حقوق شهروندی است/پخش اعترافات از صدا و سيما ديگر اثرگذاري ندارد
طیبه_سیاوشی ، نماینده مردم تهران در مجلس در گفتگو با عصرما درباره طرح ممنوعیت پخش عترافات از صدا وسیما گفت: موضوعات مهمی که در این زمینه مطرح میشود، حقوق شهروندی و جایگاه پخش این اعترافات در فضای جامعه است که در ذیل آن رعایت حقوق زندانی نیز مطرح میشود. در این بین موضوع آگاهی و اطلاعات درباره چنین حقی نیز مطرح میشود که باید به مردم داده شود.
وی در ادامه افزود: مساله این است که تلاش برای ایجاد قانونی درباره این موضوع به طور طبیعی ضرورتی ندارد اما متاسفانه در کشور ما در این مساله رویه به گونه ای شده که امکان اصلاح و بهبود رفتارها از دست رفته است و بر همین اساس نوشتن و پیگیری چنین طرحی الزام پیدا کرد.
سیاوشی با بیان اینکه پخش این اعترافات با توجه به شرایط پیش آمده آن اثرگذاری مورد انتظار دستاندرکاران را هم ندارد، تصریح کرد: در حال حاضر احتمالا صدا و سیما و دستاندر کاران پخش اعترافات هم متوجه شدهاند که پخش اعترافات دیگر جایگاه و نتیجهای در جامعه ندارند؛ بر همین اساس تکرار این رویه بی اثر است.
این نماینده مردم در مجلس با بیان اینکه در هیچ کجای قانون ما اشاره ای به پخش تصویری اعترافات نشده است، گفت: ما ماده قانونی و اصل و تبصرهای نداریم که مثلا سلسله مراتبی برای انجام چنین تصمیم و عملی را مطرح کرده باشد. به عبارتی درباره متهمین و محکومین که موظف به اعتراف کردن در برابر دوربین صدا و سیما باشند هیچ نص قانونی وجود ندارد.
وی در ادامه افزود:به نظر میرسد دامن زدن به این بحث، تبعاتی در پی داشته باشد و بحثهایی را به وجود می آورد. شاید این طرح که توسط آقای دکتر صادقی مطرح شده است؛ بر اساس همین رویکرد باشد به عبارتی این طرح به دنبال آن است که اعتراف تلویزیونی، جزئی از رویه بازجویی و کاری که برای متهم انجام میشود، به شمار نرود و اجازه نداشته باشند که چنین رفتاری را برمتهمان تحمیل کنند.
سیاوشی با بیان اینکه تصور این است که اگر این طرح به قانون تبدیل شود تاثیر مثبتی بر جامعه خواهد گذاشت، گفت: ضمن اینکه مخالفت با آن بیمعناست چنانچه متن اتهامات، جرایم و اعترافات معمولا در فضای مجازی و رسانه ها منتشر میشود. معمولا این نوع اعتراف گیری برای افراد مرسوم نیست و اگر صدا و سیما به دنبال اثرگذاری مبتنی بر پرونده ها و افراد خاص است میتواند با تهیه و پخش برنامههای مختلف و بررسی کارشناسی این پرونده ها در مورد محکومان امنیتی، جنایی و سایر مواردی که مطرح است؛ این هدف را دنبال کند که به طور قطع اثرگذاری آن بیشتر هم خواهد بود.
این نماینده مردم در مجلس در پایان گفت: آنچه در حال حاضر انجام میگیرد؛ نه به نفع مردم، نه به نفع جامعه و نه در نهایت به نفع صدا و سیما و دست اندرکاران این برنامه ها است؛ زیرا همین اعتراف خلاف واقعی که درباره ترورهای دانشمندان هستهای در تلویزیون پخش شده بود و به تازگی طرح موضوع شده است؛ علاوه بر ایجاد نگرانی و دغدغه برای مردم، بی اعتمادی به صدا و سیما و مسئولان امر را بیشتر از گذشته کرده است.