پس لرزه های انتشار فهرست اسامی نزدیک به پانصد قربانی سوء استفادههای جنسی صدها کشیش، کلیسای کاتولیک را با بحران اخلاقی بزرگی روبرو کرده است که رسانه های آلمانی از آن به عنوان “توفان در کلیسا” یاد میکنند. مهمترین تکانه را، اظهارات ضدونقیض کاردینال ژوزف راتسینگر ایجاد کرده که از سال ۲٠٠۵ تا ۲٠۱۳ با لقب “پاپ بندیکت شانزدهم”، رهبری کلیسای کاتولیک را بر عهده داشت.
او ابتدا حضور خود را در نشست مربوط به سوء استفاده های جنسی در سال ۱٩٨٠ به کلی منکر شد، اما پس از علنی شدن صورتجلسۀ آن نشست مجبور شد اعتراف کند که دروغ گفته است.
در گزارش جنجال برانگیز گروه تحقیقاتی مستقل از کلیسا، در کنار معرفی حدود ۵٠٠ قربانی و صدها کشیش متجاوز، آمده است که ژورف راتسینگر در سال ۱٩٨٠ در نشستی برای بررسی سابقه مشکوک به آزار جنسی یک کشیش شرکت داشته، اما نه تنها اقدامی برای روشن ساختن حقیقت نکرده، بلکه به این کشیش مشکوک مقام بالاتری داده است. کشیش مذکور که در رسانه های آلمانی با عنوان “H” معرفی شده، پیش و بعد از این نشست چندبار به اتهام آزار جنسی کودکان تعقیب و سرانجام محکوم شده است.
این بخش از گزارش، از آنجا که به جایگاه قدسی کلیسای کاتولیک به صورت مستقیم آسیب زیادی وارد می کرد، در سراسر اروپا، به ویژه در آلمان به عنوان زادگاه ژورف راتسینگر جنجال بزرگی به راه انداخت که ظرف دو هفته اخیر هر روز پردامنه تر و پرسش برانگیزتر شده بود.
ژوزف راتسینگر که بعد ها به عنوان رهبر کاتولیک های جهان برگزیده و به واتیکان منتقل شد، در سال های ۱٩۷۷ تا ۱٩٨۲ اسقف اعظم مونیخ و فرایزینگ بود.
درخواست خلع القاب راتسینگر
در این دو هفته، چندین اسقف و مقام بلندپایه در کلیساهای آلمان رهبر پیشین کاتولیک های جهان را به شدت مورد انتقاد قرار دادند و برخی از آن ها به صراحت خواستار پس گرفتن القاب و مقام های کلیسائی پاپ بازنشسته ساکن مونیخ شدند. علاوه بر این جنبش زنان اصلاح طلب کلیسای کاتولیک موسوم به “ماریا ۲” نیز وارد صحنه شد و از راتسینگر خواست که داوطلبانه از کاربست عناوین و امتیازات متعلق به پاپ خودداری کند.
راتسینگر که برخلاف جانشین فعلی خود پاپ فرانسیس به گرایشهای عقبگرایانه و سنتی کلیسائی شهره است، به این ترتیب در منگنه گرفتار شده است. با توجه به اعتراف پاپ پیشین به دروغ، فشارها بر او و واتیکان به نقطه اوج خود رسیده است. رسانه خبری کلیسای کاتولیک آلمان البته نوشته است که در انعکاس اظهارات پاپ پیشین در مورد عدم حضور در نشست سال ۱٩٨٠ مونیخ یک اشتباه تحریری رخ داده است، اما کسی این توجیه را نمی پذیرد و منتقدان بی شماری راتسینگر را همچنان به دروغ گوئی متهم می کنند.
در انتظار واکنش پاپ فرانسیس
اکنون افکار عمومی بیش از هرچیز منتظر واکنش واتیکان و پاپ فرانسیس رهبر فعلی کاتولیک های جهان است. واتیکان، با این که در سال گذشته با اعزام دو بازرس به حوزه کلیسائی کلن آلمان کوشید جدیت خود را در زمینه پیگیری سوء استفاده های جنسی ثابت کند، تاکنون موفق به این کار نشده و منتقدان تاکید می ورزند که کلیساهای آلمان و سایر کشورهای جهان در کنار واتیکان به پرده پوشی فساد گسترده ادامه داده اند.
رسوائی سوء استفاده های جنسی از کودکان سپرده شده به کلیساها از سال ۲٠۱۵ از پرده بیرون افتاده و سال به سال دامنه گسترده تری یافته است. این رسوائی تاکنون باعث خروج صدهاهزار مومن از کلیساهای کاتولیک شده است. البته فساد جنسی در کلیساهای پروتستان نیز آشکار شده و به همین دلیل این کلیساها نیز صدها هزار عضو خود را از دست داده اند.
خداحافظی صدها هزار عضو کلیسا
هفته نامه اشپیگل در ماه ژوئیه سال گذشته گزارش داد که خروج صدهاهزار کاتولیک از کلیسا در سال ۲٠۲٠ این تشکیلات مذهبی را با مشکلات مالی بزرگی روبرو کرده است. پرداخت مالیات کلیسا در آلمان برای اعضای کلیساها اجباری است و وزارت دارائی مامور کسر این مالیات از حقوق ها و پرداخت آن به کلیسا است.
آمار منتشر شده در سال ۲٠۲٠ نشان می دهد که در این سال از کلیسای کاتولیک ۲۲۱ هزار و از کلیسای پروتستان ۲۲٠ هزار تن خارج شده اند. با این همه در پایان سال ۲٠۲٠ همچنان ۵۱ درصد مردم آلمان عضو یکی از دو کلیسای معتبر بودند.
براساس همین آمار در سال ۲٠۱٩ تعداد مسیحیانی که کلیسای کاتولیک را ترک کردند نزدیک به ۱٩ درصد بیش از سال ۲٠۲٠ بود و به ۲۷۳ هزار تن رسید.
این روند در سال ۲٠۲۱ نیز ادامه داشته، اما ارقام مربوط به آن هنوز منتشر نشده است.
نامه سرگشاده کشیش های همجنس گرا
گزارش های رسانه های آلمانی نشان می دهد که رسوائی سوء استفاده های جنسی و اظهارات نادرست رهبر سابق کاتولیک های جهان زمینه ساز مطالبه یک دگرگونی بزرگ در ارکان کلیسای کاتولیک شده است. روز دوشنبه ۲۴ ژانویه به دنبال انتقادها و اعتراض های بی شمار مقام های کلیسائی و جنبش زنان “ماریا ۲″، ۱۲۵ کشیش همجنسگرا و مدافعان حقوق آنها در نامه سرگشاده ای، خواستار رفع تبعیض جنسیتی در کلیساها شدند. این نامه همراه با عکس امضاکنندگان در رسانه های آلمانی منتشر شده است.
فرانک کریبر یکی از کشیش های همجنسگرا به عنوان مبتکر این حرکت به اشپیگل گفته است: “اسقف ها را باید تکان داد تا دیگر تبعیض جنسیتی را نادیده نگیرند. در غیر این صورت هرگز چیزی در کلیسا تغییر نخواهد کرد”.
کلیسای کاتولیک ازدواج کشیش ها را حرام می داند. از دید بسیاری همین موضوع سبب انحراف جنسی کشیش ها شده است، در حالی که صدها کشیش به سوء استفاده جنسی از کودکان متهم شده اند، کلیسای کاتولیک با تمایلات همجنسگرایانه داوطلبانه کشیش ها به شدت مقابله و آنها را طرد می کند.
ازدواج کشیش ها در کلیسای پروتستان آزاد است. با این همه می بینیم که در این کلیسا نیز موارد سوء استفاده جنسی از کودکان کم نیست. این سوء استفاده ها بیش از هرچیز اعتماد باورمندان را به “مردان خدا” به شدت کاهش داده است.
جواد طالعی – ار. اف. ای.