طرح جامع ناتو برای مقابله با تهدیدات روسیه/ ظهور چین تهدید اصلی برای هژمونی آمریکا

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ناتو می‌گوید به دنبال تصویب طرحی جامع است تا از طریق آن بتواند قدرت بازدارنگی خود در مقابل تهدیدات نظامی روسیه را افزایش دهد. به نقل از خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد ناتو از طرح سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برای ایجاد قدرت بازدارندگی در مقابله روسیه خبر داد.

بر این اساس، این مقام که نخواست نامش فاش شود در این باره گفت: باید استراتژی‌های حساسی فراتر از طرح‌های منطقه‌ای برنامه ریزی کنیم. ما باید برای حملات نظامی همزمان در منطقه بالتیک و دریای سیاه آماده باشیم. تهدیدات سلاح‌های هسته‌ای و حملات سایبری از سوی روسیه جدی است.

مقامات ناتو تاکید می‌کنند علی رغم وجود این تهدیدات، این خطر‌ها فعلاً قریب الوقوع نیستند. روسیه تمامی اتهامات ناتو مبنی بر آمادگی برای تهدیدات نظامی و حملات سایبری را رد می‌کند و می‌گوید این ناتو است که با چنین استراتژی‌هایی به دنبال بی‌ثباتی در اروپاست.

با این حال مقامات آمریکایی و ناتو معتقدند در حالی که روسیه هر روز در حال توسعه سیستم‌های تسلیحاتی خود است طرحی استراتژیک برای افزایش قدرت بازدارندگی در قبال مسکو ضروری است.

نماینده ناتو تاکید کرد: در صورت بروز هر مشکلی ما باید آمادگی دفاع داشته باشیم. بسیاری از اتفاقات ممکن است به صورت همزمان رخ دهد و نیاز به برنامه ریزی از پیش دارد.

به گفته مقامات غربی، روسیه در ماه مه حدود ۱۰۰ هزار نیروی نظامی در مرز اوکراین مستقر کرده است. این بیشترین تعداد استقرار نیرو‌های نظامی از زمانی الحاق کریمه به مسکو است.

گفته می‌شود متحدان ناتو در تلاشند تا حضور خود را در اقیانوس هند و آرام افزایش دهند و با افزایش قدرت نظامی چین و روسیه در منطقه مقابله کنند. ناتو در نظر دارد کشتی‌های بیشتری را برای حفظ خطوط دریایی مستقر کند.

جان مرشایمر، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه شیکاگو و سردمدار رئالیسم تهاجمی در کتاب “توهم بزرگ” خود بر این باور است سیاست گسترش ناتو به شرق اروپا دلیل اصلی بحران اوکراین در سال ۲۰۱۴ بوده است. وی تاکید دارد سیاست غلط لیبرال هژمونی آمریکا پس از جنگ سرد منجر به جنگ گرجستان در سال ۲۰۰۸ و تقابل روسیه و اوکراین در سال ۲۰۱۴ شد.

این استراتژیست برجسته بر این باور است اروپا و خلیج فارس دیگر اهمیت استراتژیک پیشین را برای آمریکا ندارد و تهدید اصلی برای هژمونی آمریکا ظهور چین است. از همین روی، واشنگتن باید از همان سیاست مهاری که علیه شوروی سابق استفاده کرد، در مقابل چین بهره بگیرد.

خروج آمریکا از افغانستان و کاهش نظامیان این کشور در اروپا در راستای تمرکز بیشتر بر چین صورت گرفته است. با این حال، برخی سیاستمداران آمریکایی و اروپایی با تاکید بر خطرات روسیه خواستار درگیری بیشتر واشنگتن در امور داخلی اروپا هستند.