دلایل خروج آمریکا از افغانستان؛ مهار چین یا هژمونی جهانی

مقالات
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

پایگاه خبری تحلیلی « اورآسیا ریویو » در مقاله‌ای به بررسی دلایل خروج آمریکا از افغانستان و مزایا و معایب این اقدام و تلاش این کشور برای هژمونی جهانی و کنترل چین پرداخته است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از « اورآسیا ریویو » ،سال ۲۰۲۱ پایان جنگ دراز مدت آمریکا در افغانستان علیه تروریسم بود. هنگامی که پس از حملات تروریستی  ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ توسط گروه القاعده به  آمریکا، این کشور به افغانستان حمله کرد نمی دانست این جنگ ۲ دهه به طول خواهد انجامید. با این حال خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک افغانستان ۳۱ اوت ۲۰۲۱ تکمیل شد.

این که چرا آمریکا، افغانستان را  که یکی از مناطق بسیار مهم استراتژیک آسیاست را ترک کرد و به جنگ خاتمه داد نیاز به درک کامل شرایط دارد و باید از منظر تعادل و برتری هژمونی آمریکا به آن نگریست .

براساس این گزارش، هدف نهایی  قدرت های بزرگ  بدست آوردن برتری و هژمونی جهانی است. در حال حاضر هیچ کشوری نمی‌تواند هژمونی جهانی را به سبب مشکلات نگهداری و مدیریت قدرت در کشور سوم و سرزمین های دیگر بدست آورد. در نتیجه کشورهای قدرتمند هژمونی منطقه ای به دست می آورند و از ظهور دیگر پتانسیل ها برای هژمونی منطقه ای ممانعت می‌کنند.

بدین ترتیب خروج آمریکا از افغانستان نشان می دهد آمریکا می‌خواهد تسلط و قدرتش را در منطقه آسیای جنوبی  در تقابل با چین تحکیم بخشد. سیاست آمریکا در افغانستان مشخص بود. دولت « جورج بوش » جنگ را آغاز کرد، « باراک اوباما »  با ادعاهای ضدجنگی اش همان سیاست را ادامه داد، در زمان « دونالد ترامپ » که در پویش های انتخاباتی اش وعده پایان جنگ و خروج نیروهای امریکایی از خاک افغانستان را داده بود با وجود شروع مذاکرات همچنان ۱۰ هزار سرباز آمریکایی تا پایان ریاست جمهوری او در افغانستان بودند اما با آغاز دولت « جو بایدن » پایان جنگ و خروج نیروهای آمریکایی سرانجام در ۳۱ اوت ۲۰۲۱ محقق شد.

با وجود این به بسیاری از ناظران و بازیگردانان درباره نقشه خروج آمریکا از افغانستان هشدار داده شده بود. افغانستان منطقه ای استراتژیک برای سیاستگذاران آمریکایی بود. خروج آمریکا بدون پیش بینی بازگشت طالبان به قدرت در این کشور سوال های مهم بسیاری را درباره سیاست خارجی آمریکا مطرح می‌کند.

به علاوه آمریکا معتقد بود فعالیت های صلح آمیزش در افغانستان به طور مستقیم توسط چین مورد بهره برداری قرار می گرقت و چین با توجه به شرایط ثبات موجود در این کشور از منابع معدنی استفاده می‌‌کرد.

آمریکا برای متوقف کردن فعالیت های چین در افغانستان با خروج نیروهایش ، بازگرداندن قدرت به طالبان و سقوط پنجشیر که منجر به جنگ داخلی در این کشور می‌شود باعث بی ثباتی در منطقه شد . این اقدام به آمریکا فرصت می‌دهد به جای هزینه های میلیاردی در افغانستان بر روی رشد چین تمرکز کند.