اعلام تاكتيك انتخاباتي ٩۶ اصلاح‌طلبان در زمان مناسب

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

عبدالله ناصري، عضو بنياد باران و از اعضاي شوراي مشورتي رييس دولت اصلاحات انتخابات ٩۶ را دوقطبي پيش‌بيني مي‌كند. او معتقد است كه تمام تلاش اصولگرايان بر شكستن راي روحاني متمركز شده و اين برنامه را با نقد دولت در حوزه اقتصادي و معيشتي دنبال مي‌كنند. 

به گزارش اعتماد: ناصری البته معتقد است كه تلاش‌هاي اصولگرايان براي مخدوش نشان دادن برجام به نتيجه نمي‌رسد چرا كه برجام همچنان به عنوان يك برند براي جلب آراي اجتماعي به سمت آقاي روحاني كار مي‌كند. اين فعال سياسي اصلاح‌طلب همچنين از طرح ثبت نام افرادي در كنار آقاي روحاني به عنوان آلترناتيو دفاع مي‌كند و معتقد است كه اين كار انجام خواهد شد.

 

این مصاحبه که توسط مریم وحیدیان صورت گرفته و توسط روزنامه اعتماد نیز منتشر شده است در پی می‌آید:

ارزيابي شما از موقعيت اصلاح‌طلبان و اصولگرايان در انتخابات ٩۶ رياست‌جمهوري چيست؟ فكر مي‌كنيد انتخابات چند قطبي باشد؟

انتخابات ٩۶ دوقطبي خواهد بود. با توجه به اينكه جرياني كه با نماد آقاي احمدي‌نژاد مي‌خواست عملا قطبي از انتخابات را تشكيل دهد از گردونه انتخابات خارج شد به نظر من جريان اصولگرايان سنتي در برابر اصلاح‌طلبان و هواداران دولت و بخشي از اصولگرايان معتدل كه مشخصا نامزدشان آقاي روحاني است، دو قطب انتخاباتي را تشكيل خواهند داد. 

اصولگرايان تندرو به نظر من با خروج آقاي احمدي‌نژاد عملا ساماني نخواهند گرفت. بخشي از جريانات اصولگراي سنتي شامل جبهه پيروان، حزب موتلفه و جمعيت ايثارگران رقيب براي آقاي روحاني مي‌تراشند. آنها هم امروز به نتيجه رسيده‌اند كه رييس‌جمهور آينده آقاي روحاني است و توان پيروزي در برابر او را ندارند. 

بنابراين تلاش مي‌كنند، راي آقاي روحاني را بشكنند. اصلاح‌طلبان از انتخابات 92 تاكنون از انسجام و ائتلاف يكپارچه‌اي برخوردار هستند. پيش‌بيني مي‌كنم حتي برخي از احزابي كه به شوراي عالي ائتلاف اصلاح‌طلبان نپيوسته‌اند به مجموعه اضافه شوند و پاي جمع‌بندي شوراي عالي ائتلاف اصلاح‌طلبان خواهند آمد. شوراي عالي ائتلاف اصلاح‌طلبان تا الان نظرش بر تمديد حمايت از آقاي روحاني است. اصلاح‌طلبان و هواداران دولت در يك سو و بخشي از اصولگرايان سنتي در سوي ديگر كارزار انتخابات قرار مي‌گيرند. من معتقدم كه بخشي از اصولگرايان سنتي هم در انتخابات 96 با آقاي روحاني همراهي خواهند كرد.

اگر مفروض بگيريم كه اصولگرايان به اتحاد انتخاباتي برسند و با يك كانديدا وارد انتخابات شوند، سرنوشت انتخابات و روحاني تغييري مي‌كند؟

دولت اگر تصميم‌سازي‌هاي خود را از حالت انفعال خارج كند و مخصوصا در ادامه تغييرات مديريتي را در سطح كلان و استان‌ها ادامه دهد، حتما راي مطلوب‌تري را پيدا خواهد كرد. به هر حال دولت دستاوردهايي از ابتداي روي كار آمدن تاكنون داشته كه بر پايگاه راي‌اش تاثيرگذار است و به خصوص توانسته اتفاق بزرگي مثل برجام را شكل دهد. بنابراين اصولگرايان هم اگر نامزد واحدي را معرفي كنند، فضاي عمومي جامعه فضاي اقبال به سمت آقاي روحاني است.

به عنوان يك چهره اصلاح‌طلب، فكر مي‌كنيد اصولگرايان با چه كانديدايي و چه شعارها و برنامه‌هايي مي‌توانند راي روحاني را بشكنند و برايش دردسرساز شوند؟

الان تنها پاشنه‌آشيل دولت كه هر جريان مخالفي مي‌تواند از آن برعليه دولت بهره‌برداري كند، در حوزه اقتصادي و معيشتي مردم است. به همين خاطر هم مي‌گويم كه آقاي روحاني اگر چه در حوزه بين‌الملل دستاوردهاي بسيار بزرگي داشت، بايد بتواند در عرصه مديريت اقتصادي و استاني كه در جلب رايش تعيين‌كننده هستند و مورد غفلت قرار گرفته‌اند، كارهايي را انجام دهد. با اين نوع تغييرات دولت مي‌تواند فضاي اجتماعي را به نفع خود تغيير دهد و مردم را نسبت به دوره دوم دولتش اميدوار‌تر كند.

یکی از مسائلي كه رسانه‌ها و شخصيت‌هاي اصولگرا اخيرا بسيار به آن مي‌پردازند، برجام است. به نظر مي‌آيد كه با آن مي‌خواهند راي آقاي روحاني را بشكنند. بعد از قانون داماتو آيا فضاي اجتماعي به گونه‌اي هست كه تحت تاثير قرار بگيرد؟

بايد توجه كرد كه قانون داماتو چيز جديدي نيست و با برجام ارتباطي ندارد. برجام با كليت تاثيرگذاري جمهوري اسلامي در منطقه و تعامل با نظام بين‌الملل گره خورده است و بنابراين رويكرد و تدبير كشور در مورد برجام عنصر تعيين‌كننده در حفظ برجام است. 

رييس‌جمهور جديد امريكا نيز خيلي روند برجام را تغيير نخواهد داد. برجام يك توافق چند جانبه با پشتوانه شوراي امنيت است. البته اين حربه از سوي اصولگرايان به كار گرفته خواهد شد. اين جريان سياسي از روز اول امضاي برجام و حتي پيش‌تر از آن و قبل از امضاي داماتو اين حربه را به كار گرفته بود. در واقع اصولگرايان امروز دارند از بي‌برنامه بودن و عدم اقناع‌سازي افكار عمومي از سوي دولت به نفع خود استفاده مي‌كنند.

آنها توانسته‌اند اين ايده را كه حل همه مسائل اقتصادي در كوتاه‌مدت با برجام گره خورده، در اذهان عمومي جا بيندازند. در صورتي كه همه مي‌دانند برجام اتفاقي است كه براي نظام بسيار مهم بوده و آثارش در كوتاه‌مدت محقق نمي‌شود.

اخيرا آقاي الويري طي مصاحبه‌اي اعلام كرد كه اصلاح‌طلبان بايد به غير از روحاني كانديداي پوششي در انتخابات پيش رو داشته باشند. اين پيشنهاد چقدر در بين اصلاح‌طلبان طرفدار دارد؟

اين پيشنهاد خوشبختانه مورد استقبال قرار نگرفت. طرح آن نيز خطرناك است چون جامعه راي اصلاح‌طلبان و هواداران دولت را مخدوش مي‌كند. اصلاح‌طلبان قاطعانه اعلام كرده‌اند كه يك نامزد دارند و آن هم آقاي روحاني است.

اگر چه ممكن است اصلاح‌طلبان به خيلي از مطالبات و خواسته‌هاي‌شان در اين چهار سال نرسيده باشند اما به دليل تقليل مطالبات‌شان و اولويت بخشيدن به منافع عمومي به جز آقاي روحاني به شخص ديگري به عنوان كانديدا نبايد فكر كنند. البته ثبت نام افرادي همراه با آقاي روحاني ايرادي ندارد اما نبايد در افكار عمومي طرح شود.

پس با طرح آلترناتيو در موعد مناسب موافق هستيد؟

بله.

مهم‌ترين مشكلات روحاني تا موعد انتخابات از منظر شما چيست و چه اقداماتي را بايد ضرب‌الاجل انجام دهد تا شانس پيروزي مجددش بالا برود؟

آقاي روحاني در درجه اول بايد يك ستاد قوي تشكيل دهد كه اين ستاد بيش از آنكه بخواهد به روند تبليغات انتخاباتي در زمان معمولش فكر كند، بايد حوزه عملكردي و ميزان رضايت مردم را در سطح منطقه‌اي، استاني و به خصوص مناطق محروم بررسي كند و اقدامات فوري و لازم را مشخص كند. واقعيت اين است كه بخش اعظمي از مديران احمدي‌نژادي در دولت آقاي روحاني به جا مانده‌اند. اين افراد در تاثيرگذاري منفي در سبد راي آقاي روحاني تاثير زيادي دارند.

 آن ستاد بايد به عنوان يك مددكار براي آقاي روحاني در شناسايي اقدامات سريع و جابه‌جايي مديريت‌ها به طور جدي عمل كند. در مورد تبليغات احزاب اصلاح‌طلب و نهادهاي انتخاباتي اصلاح‌طلب همراه با آقاي روحاني را ياري مي‌كنند و جاي نگراني چنداني نيست.

اگر اصلاح‌طلبان يكپارچه پشت‌سر آقاي روحاني بايستند و به هر دليلي آقاي روحاني در صحنه نباشد اصلاحات و اصلاح‌طلبان چه سرنوشتي را پيش رو خواهند داشت؟

به نظر من حتما افراد مختلفي در كنار آقاي روحاني بايد ثبت نام كنند و اين كار را هم خواهند كرد اما اينكه افكار عمومي را به اين سمت ببريم كه نامزد سال 96 فردي غير از آقاي روحاني است با وجود اينكه آقاي روحاني هست، راهبرد غلطي است. 

من هم معتقدم با توجه به شرايط حساس كشور رييس‌جمهور مستقر اصولا كسي نيست كه شوراي نگهبان بتواند او را رد صلاحيت كند چرا كه بسيار پرهزينه خواهد بود. بنابراين از سوي اصلاح‌طلبان حتما افراد ديگري نامزد خواهند شد و اصلاح‌طلبان اين تدبير و دور انديشي را دارند. ليكن اينكه در افكار عمومي از الان بخواهند كسي را معرفي كنند، به هيچ‌وجه اتفاق نمي‌افتد. همه احزاب اصلاح‌طلب و طرفداران دولت يكپارچه از آقاي روحاني حمايت مي‌كنند.

اگر اصلاح‌طلبان بخواهند كانديداي آلترناتيو معرفي كنند، چه چهره‌هايي پتانسيل حضور در انتخابات 96 را دارند؟ عارف، جهانگيري و ظريف مي‌توانند اين مسووليت را به عهده بگيرند؟

اصلاح‌طلبان از اين دست چهره‌ها زياد دارند و از اين جهت دست‌شان پر است ولي طرح نام هيچ كس در حوزه رسانه‌اي فعل پسنديده‌اي نيست. اصلاح‌طلبان از نظر نامزد براي انتخابات رياست‌جمهوري همچنان كه در انتخابات مجلس نشان دادند، دست‌شان باز است.

 همه چهره‌هايي كه نام برديد و بسياري از چهره‌هاي ديگري را كه مي‌توان به ليست شما اضافه كرد در بين اصلاح‌طلبان هستند كه مي‌توانند در قامت رياست‌جمهوري قرار بگيرند. همه اين افراد معتقدند كه هيچ كس ديگري به جز آقاي روحاني نمي‌‌تواند مديريت اجرايي كشور را در چهار سال بعدي رياست‌جمهوري به عهده بگيرد.

 

مردم در حال حاضر چه تحليل و نگاهي به دولت روحاني دارند؟

مردم در عين حال كه انتظارات و گلايه‌هايي دارند، دستاورد بزرگ برجام كه ايران را وارد دنياي بين‌الملل كرد و برخلاف هشت سال پيش از 92 تحريم‌ها قطع شد و فضاي بين‌المللي را براي مردم متحول كرد، به چشم مي‌بينند. به همين جهت اگر برجام را نمره مثبتي در كارنامه آقاي روحاني ببينيم كافي است تا مردم باز هم به او راي دهند.

 ضمن اينكه مردم انتظارات و گلايه‌هاي بحقي در عرصه‌هاي اقتصادي و معيشتي از آقاي روحاني دارند. شايد يكي از ديگر مواردي كه به عنوان انتظار بحق مردم بايد در نظر گرفت اصلاح ساختار اقتصادي است. به تعبير معاون اول رييس‌جمهور عملكرد و سياستگذاري‌هاي دولت پيشين يك فساد سيستمي را شكل داده كه دولت براي ترميم آن انرژي زيادي را صرف كرده و بايد بكند. مردم انتظار دارند كه اين مشكل نيز رفع شود.

برخي معتقدند كه برند آقاي روحاني برجام بود و با توجه به پيروزي ترامپ و تمديد تحريم‌هاي داماتو به فرجام خوبي نرسيده است و ركود و تورم، سرخوردگي اجتماعي را نسبت به روحاني به همراه داشته است. با اين تحليل موافقيد يا مخالف؟

دوباره تاكيد مي‌كنم كه داماتو هيچ ارتباطي به برجام ندارد به اين دليل كه قانون داماتو از زمان آقاي كلينتون بيست سال است كه امضا شده است و آقاي اوباما هم يك‌بار در زمان رياست‌جمهوري‌اش آن را تمديد كرده است. 

بنابراين يك بحث دوجانبه بين ايران و امريكا است و از جمله مسائلي است كه ابعاد مختلف دارد و در توافق برجام به همان صورت نيامده بود. هيچ تاثيري در روند برجام ندارد. البته دولت جديد امريكا اين قابليت و توانمندي را دارد كه تحريم‌هاي يك سويه عليه ايران وضع كند اما با توجه به شناختي كه ترامپ و دولتمردان جديد او نسبت به موقعيت و قدرت ايران درمنطقه دارند مايل نيستند كه چنين كنند.

رياست‌جمهوري ترامپ تاثير بسزايي در روند برجام نخواهد داشت. بنابراين برجام كماكان به عنوان يك برند براي راي‌آوري آقاي روحاني كار مي‌كند. برخي به غلط تصور مي‌كنند كه تاريخ مصرف برجام براي راي‌آوري آقاي روحاني تمام شده است.

اينكه برند آقاي روحاني برجام بوده را قبول داريد؟

بله. به هر حال تيم وزارت خارجه آقاي روحاني به سرپرستي آقاي ظريف اگر نبود و چنين توانمندي نداشت، به موفقيت نمي‌رسيد. مقام معظم رهبري در تابستان 91 به اين جمع‌بندي رسيده بودند كه مشكلات را حل كنند اما اين توانمندي فقط در تيم مذاكره‌كننده آقاي روحاني به وجود آمد. قطعا برجام به عنوان برندي به نام دولت تدبير و اميد ثبت شده است و مردم هم اين دستاورد را آنقدر مهم مي‌دانند كه با وجود برخي ضعف‌هايي كه در سيستم مديريتي تحت پوشش آقاي روحاني وجود داشته، مجددا به او راي دهند.

اگر دولت آقاي روحاني كاري به جز برجام نكرده باشد آنقدر دستاورد بزرگي بوده كه مردم به خاطر آن به او راي دهند. البته مسائلي مثل فيش‌هاي حقوقي نجومي تا حدودي افكار عمومي را تحت تاثير قرار داده است و به خاطر ضعف تيم رسانه‌اي دولت اين اتفاق به نام دولت آقاي روحاني ثبت شد. در حالي كه بنيان آن در دولت قبلي گذاشته شد. البته انتظار به حق است كه دولت به طور جدي نسبت به اصلاح ساختار اقدام كند.

----------

روزنامه اعتماد