روز یکشنبه ٧ بهمن/ ٢٧ ژانویه، به مناسبت هفتادو پنجمین سالگرد شکسته شدن محاصره لنینگراد به وسیله ارتش سرخ، دولت آلمان با تصویب طرحی برای پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان این محاصره در راه بهبود مناسبات خود با روسیه گام برداشت. دولت آلمان اعلام کرد که با این اقدام بر مسئولیت کشورش در برابر جنایاتی که نازیها در سالهای ١٩٤١ تا ١٩٤٤ با محاصره لنینگراد نسبت به روسها اعمال کردند تأکید میورزد.
از زمان الحاق شبهجزیره کریمه، پشتیبانی مسکو از جدائی طلبان شرق اوکراین و
تحریم روسیه از سوی اتحادیه اروپا، مناسبات دوستانه آلمان و روسیه به سردی گرائید. اکنون، در هفتادو پنجمین سالگرد شکستن محاصره لنینگراد (سنپترزبورگ) به وسیله ارتش سرخ، برلین با پذیرش مسئولیت ستمی که در جریان این محاصره ٣ ساله به مردم این شهر تحمیل شد و پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان، گامی مهم در راه بهبود مناسبات خود با مسکو برداشته است.
ارتش آلمان هیتلری در سال های ١٩٤١ تا ١٩٤٤ ضمن محاصره لنینگراد، با بمباران انبارهای مواد غذائی و بستن راه ورود این مواد به شهر، باعث مرگ حدود یک میلیون تن شد. برلین در هفتادو پنجمین سالروز شکستن این محاصره در گام نخست برای پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان آن، نوسازی یک بیمارستان ویژه سربازان قدیمی روسیه و ایجاد یک مرکز همایش روسی-آلمانی در سن پترزبورگ، ١٢ میلیون یورو اعتبار تعیین کرده است.
تصویب این اعتبار میتواند سبب شود که بازماندگان قربانیان محاصره لنینگراد، برای دریافت غرامت از آلمان اقدام کنند. در این صورت اعتبار تعیین شده، قطرهای بر سنگ داغ خواهد بود و برلین احتمالاً ناگزیر خواهد شد آنرا در گام های بعدی چندین برابر افزایش دهد.
بیانیه مشترک ماس و لاوروف
به نوشته "سایت آنلاین"، "هایکو ماس" وزیرخارجه آلمان و همتای روسی او "سرگئی لاوروف"، در بیانیه مشترکی اعلام کردند: «٧۵ سال پیش در چنین روزی لنینگراد که امروز سن پترزبورگ نامیده می شود، به وسیله یکانهای ارتش سرخ به طور کامل از محاصره ارتش آلمان هیتلری که در تاریخ به عنوان یک حرکت وحشیانه علیه تمام یک شهر و جمعیت آن شناخته شده است، آزاد شد».
در این بیانیه افزوده شده است: «به این شکل دوره ٨٧٢ روزه رنج و گرسنگی و مرگی به پایان رسید که در طول آن بیش از یک میلیون تن جان خود را از دست دادند. اکنون حرکت داوطلبانه آلمان کیفیت زندگی قربانیان هنوززنده محاصره و بازماندگان آنان را بهبود میبخشد».
در پایان بیانیه مشترک ماس و لاوروف آمده است: «آشتی تاریخی میان دو کشور، زمینهساز تقویت مناسبات دوجانبه ما در آینده خواهد بود».
fa.rfi