روزهای سختی در انتظار دونالد ترامپ است. تحقیقات بازرس ویژه پرونده ترامپ ـ روسیه، در رابطه با تبانی احتمالی تیم رئیس جمهوری آمریکا با مسکو وارد مرحلهای سرنوشتساز میشود. برخی از همکاران سابق ترامپ قصد افشاگری دارند. تحقیقات بازرس ویژه پرونده ترامپ ـ روسیه وارد مرحلهای سرنوشتساز میشود. بیش از یک سال و نیم است که رابرت مولر، بازرس ویژه "پرونده ترامپ ـ روسیه" تحقیقات خود را بر سه
موضوع متمرکز کرده است. پاسخ به نخستین پرسش، مبنی بر اینکه آیا روسیه تلاش کرده تا بر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ به نفع ترامپ تأثیر بگذارد، در آمریکا امری واضح تلقی میشود.
مولر تاکنون از ۱۳ روس وابسته به "آژانس تحقیقاتی اینترنت سنت پترزبورگ" موسوم به "کارخانه ترول" و نیز از ۱۲ افسر اطلاعاتی روسیه شکایت کرده است. آنها متهم به هک کردن کامپیوتر حزب دمکرات آمریکا و نیز ارسال ایمیلهای جنجالی هیلاری کلینتون برای سایت افشاگر ویکیلیکس هستند.
افکار عمومی با هیجان بسیار در انتظار پاسخ مولر به دو پرسش بعدی هستند: آیا ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه همکاری کرده است؟ و آیا ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا تلاش کرده است تا از طرق مختلف، مثلا با کنار گذاشتن جیمز کومی از ریاست افبیآی، مانع از تحقیقات دستگاه قضایی در خصوص پرونده روسیه شود؟
بدترین سناریوی محتمل برای رئیس جمهوری
به گفته خبرنگار شبکه اول تلویزیون آلمان در واشنگتن، پیش از هر چیز اظهارات ترامپ در روز ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۶ در مرکز تحقیقات رابرت مولر قرار دارد. او گفته بود: «روسیه، اگر دارید گوش میکنید، امیدوارم توان آن را داشته باشید که ۳۰ هزار ایمیل گمشده کلینتون را پیدا کنید.»
تنها ساعاتی پس از این سخنان بود که حملات سایبری منتسب به روسیه به کامپیوتر دمکراتها آغاز شد. آیا این تصادفی مطلق بود یا گواهی بر تبانی میان تیم انتخاباتی ترامپ و دولت روسیه؟
بدترین سناریو برای رئیس جمهوری آمریکا این است که رابرت مولر بتواند همکاری ترامپ، هکرهای سرویس اطلاعاتی روسیه و ویکیلیکس را ثابت کند؛ امری که "خیانت" محسوب شده و میتواند اقدامات حقوقی برای برکناری ترامپ از مقام ریاست جمهوری را توجیه کند.
ترامپ اما همواره چنین اتهامی را رد کرده و به تأکید و با حروف درشت در توییتر نوشته است که "هیچگونه همکاری" با روسیه در کار نبوده است.
مولر ثابتقدم به نظر میرسد
رابرت مولر، بازپرس ویژه پرونده ترامپ ـ روسیه و رئیس سابق افبیآی، به شکلی سیستماتیک در حال نزدیک شدن به ترامپ است. او کماکان به مایکل فلین، یکی از شاهدان مهم پرونده روسیه، دسترسی دارد. امت سولیوان، قاضی فدرال، حکم خود علیه مشاور امنیت ملی پیشین ترامپ را به تعویق انداخت. این قاضی بدینوسیله عملا تأیید کرد که فلین کماکان میتواند به تمامی با مأموران تحقیقات مولر همکاری کند.
رابرت مولر، بازرس ویژه "پرونده ترامپ ـ روسیه"
در این میان مولر همچنین توانسته است مایکل کوهن، وکیل شخصی سابق ترامپ را وادار به افشای اطلاعاتاش کند. کوهن که حدود ۱۲ سال برای ترامپ کار میکرده، اعتراف کرده است که در آستانه انتخابات ۲۰۱۶ به دستور ترامپ به استورمی دنیلز، هنرپیشه فیلمهای پورن (۱۳۰ هزار دلار) و به کارن مک دوگال، مدل نشریه "پلیبوی" (۱۵۰ هزار دلار) حقالسکوت پرداخت کرده بوده است. او گفته بود: «ترامپ بهشدت نگران بود که این امر چه تأثیری میتواند بر انتخابات داشته باشد.»
مایکل کوهن به سه سال زندان محکوم شده است، زیرا پرداخت حقالسکوت ناقض قوانین مرتبط با تأمین مالی کارزارهای انتخاباتی در آمریکا است. البته چنانچه ثابت شود که ترامپ عامل این پرداختها بوده، برخورد قضایی او را هم تهدید خواهد کرد.
احتمال حکم زندان برای ترامپ
البته ترامپ هم توصیف کوهن از ماجرا و هم نوع روابط خود با گیرندگان حقالسکوت را تکذیب میکند. با وجود این، به گفته آدام شیف، نماینده دمکرات، بهخصوص پس از اطلاعات ارزشمند دیگری که کوهن در اختیار رابرت مولر گذاشت، ترامپ میتواند "پس از سالها نخستین رئیس جمهوری باشد که با مجازات احتمالی زندان روبهرو میشود".
رئیس جمهوری کنونی آمریکا تلاش کرده بود تا ژوئن ۲۰۱۶ "برج ترامپ" را در مسکو بسازد. مولر در حال تحقیق در این مورد است که آیا ترامپ میخواسته از نفوذ فزاینده خود به عنوان نامزد ریاست جمهوری برای حمایت دولت روسیه از این پروژه میلیونی استفاده کند.
افزون بر این، دمکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا میخواهند از اکثریت داشتن خود از ماه ژانویه سال آتی میلادی (۲۰۱۹) استفاده کنند تا در مورد وابستگیهای مالی احتمالی ترامپ شفافسازی کنند. آنها برای این کار نیازمند دسترسی به اظهارنامههای مالیاتی ترامپ هستند؛ امری که او تاکنون بهشدت با آن مخالفت کرده است.
دمکراتها همچنین در نظر دارند وامهای میلیونی ترامپ از دویچه بانک را زیر ذرهبین ببرند. آنها ظن آن دارند که روسهای نزدیک به ولادیمیر پوتین ضامن چنین وامهایی شده باشند.
در واشنگتن انتظار میرود که رابرت مولر گزارش نهایی خود در مورد پرونده "ترامپ ـ روسیه" را تا تابستان آینده به وزیر دادگستری آمریکا ارائه کند. به گفته خبرنگار شبکه اول تلویزیونی آلمان در واشنگتن، تنها مولر میداند که چه تهدیدی در انتظار ترامپ خواهد بود. یک چیز اما قطعی است: رئیس جمهوری آمریکا در ماههای آینده زمانی طولانی را با وکلای خود خواهد گذراند.
دویچه وله