شمار بسیاری از سران کشورهای بزرگ در «همایش جهانی اقتصادی داووس» که امسال از ٢٢ تا ٢۵ ژانویه برپا میشود، شرکت نخواهند کرد. اختلافات تجاری، تنش در مناسبات بینالمللی، برکسیت، کاهش رشد اقتصادی و حتی چشمانداز رکود که موجب نگرانی فراوان رهبران سیاسی و اقتصادی جهان شده و موضوعات اصلی گفتگو میان آنان را تشکیل میدهد، پیش از آغاز دیدارها، بر نشست سال جاری این گردهمائی اثر گذاشته و آنرا از حضور شماری از آنان محروم خواهد کرد.
همایش اقتصادی داووس، امسال، بر اساس برنامۀ پیش بینی شده، با شرکت حدود ٣٠٠٠ تن از مقامات دولتی، مدیران بخش خصوصی و نمایندگان جامعۀ مدنی در این دهکدۀ کوهستانی شرق سوئیس برپا میشود. رئیس جمهوری آمریکا که سال گذشته میهمان سرشناس این گردهمائی بود، در نشست امسال حضور نخواهد داشت. رئیس جمهوری فرانسه، رهبران چین و روسیه، نخست وزیر بریتانیا و نخست وزیر هند نیز در همایش امسال شرکت نخواهند کرد.
عدم حضور هر یک از آنان، نشان بحرانی داخلی و یا بینالمللی، سیاسی و یا اجتماعی است.
دونالد ترامپ که دولت او اینک با رقبای دموکرات داخلی دست و پنجه نرم میکند و بخشی از ادارات فدرال را به تعطیلی کشانده و مناسبات کشور را نه تنها با حریفان بینالمللی که با متحدان سنتی نیز برهم زده است، گرفتارهائی مهم تر از شرکت در این همایش دارد.
رئیس جمهوری فرانسه نیز که از ده هفتۀ پیش در زورآزمائی با «جلیقه زردها» و اقشار کم درآمد این کشور بسر میبرد و تنها از دو روز پیش باب گفتگو با آنان را نیمه باز میبیند، از خطر حضور در جائی که گردهمائی توانگران و دارایان بحساب میآید، آگاهی دارد و از گام نهادن به آن پرهیز میکند.
نخست وزیر بریتانیا نیز که کشوری او پائی در درون و پای دیگر در بیرون اتحادیه اروپا دارد و نمیداند برای برون رفت از جایگاه لرزان خود به کدام سو بنگرد، به حق از رفتن به بلندیهای پربرف و لغزندۀ «داووس» میهراسد و ناگزیر رفت و آمد میان لندن و بروکسل را دنبال میکند.
ولادیمیر پوتین که با بیرون راندن کشور او از گروه کشورهای مهم صنعتی جهان کمتر فرصت نشستن در کنار رهبران کشورهای بزرگ را مییابد، اینک با توجه به عدم شرکت آنان در همایش داووس، او نیز از حضور در کنار کشورهای «کوچک» خودداری میکند، بویژه آنکه موقعیت روسیه، برای جلب سرمایه گذران بینالمللی نیز چندان درخشان نیست.
رئیس جمهوری چین که سال گذشته در این همایش با شور و باور بسیار به دفاع از مبادلۀ آزاد پرداخت، امسال در برابر پدیدآمدن نشانههای فزایندۀ بدبینی نسبت به تجارت آزاد، در کشور خود خواهد ماند.
نخست وزیر هند، که کشور او با یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر با چین فاصلۀ چندانی ندارد و نزدیک به یک پنجم جمعیت جهان را نمایندگی میکند، نیز در اجلاس امسال نخواهد بود.
داووس امسال با این حال میهمانان جدیدی خواهد داشت. یکی از آنان رئیس جمهوری برزیل، «ژئیر بولسونارو» است که اخیراً با موجی از «ناسیونالیسم و عوام گرائی» در کشور خود به این مقام برگزیده شد و اینک با وعدۀ پاکسازی کشور از «ایدئولوژیها و فساد عمومی و فقدان امنیت»، به امید جلب سرمایه گذاری خارجی به «داووس» میآید.
«ژئیر بولسونارو» در این همایش با نخست وزیر ایتالیا، «جوزپه کُنته» که او نیز رهبری دولتی همفکر وی را بر عهده دارد دیدار میکند.
از میان رهبران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، و شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن در گردهمائی امسال حاضر خواهند بود.
بگفتۀ نریمان بهروش، اقتصاددان ارشد مشاورین سرمایه گذاری «آی اچ اس مارکیت»، «نگرانیهای عمدۀ همایش امسال، موقعیت بورس، کاهش رشد و سیاستهای بینالمللی است» و هرچند رهبران درجۀ اول در این نشست حضور ندارند، «اما آنهائی که هستند، تلاش خواهند کرد مدیران شرکتها و سرمایه گذاران را دلگرم و مطمئن سازند».
چِن لینشوسکی، مدیر «پرِکونایز»، شرکت اسرائیلی سازندۀ نرم افزار، که برای حضور در این همایش ٤٤٠٠٠ یورو پرداخته است، میگوید داووس «بهترین محل برای ارائۀ افکار، ایجاد شبکۀ ارتباطی و شناساندن خود به دیگران است».
http://fa.rfi.fr