آمریکا از پیشرفت در گفت‌وگوهای مستقیم با طالبان خبر داد

مایک پمپئو، وزیرامور خارجه آمریکا

ایران و جهان
شخصی سازی فونت
  • کوچکتر کوچک متوسط بزرگ بزرگتر
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

آمریکا برآن است تا در سایه گفت‌وگو با طالبان به جنگ ۱۷ ساله در افغانستان خاتمه دهد. گفت‌وگوهای مستقیم بین نمایندگان آمریکا و طالبان ما‌ه‌ها ادامه یافته است. اکنون مایک پمپئو از پیشرفت در این مذاکرات سخن گفته است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا غروب شنبه ۶ بهمن (۲۶ ژانویه) با انتشار یک پست توییتری از پیشرفت در مذاکرات مستقیم نمایندگان این کشور با نیروهای طالبان خبر داد.
در این پست توییتری از جمله چنین آمده است:

«آمریکا با جدیت تمام به تلاش‌های خود برای رسیدن به صلح ادامه می‌دهد و مانع از تبدیل شدن افغانستان به پایگاه تروریسم بین‌المللی خواهد شد و بر آن است که نیروهای نظامی خود را از افغانستان خارج کند و به آمریکا بازگرداند.»
پیش از آن نیز، زالمای خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا با انتشار یک پست توییتری از کسب پیشرفت‌های مهم در گفت‌وگو و مذاکره با نیروهای طالبان خبر داده بود.


Secretary Pompeo

@SecPompeo
 · 11h
 Encouraging news from @US4AfghanPeace. He reports significant progress in talks with the Taliban on #Afghanistan reconciliation.


Secretary Pompeo

@SecPompeo
The U.S. is serious about pursuing peace, preventing #Afghanistan from continuing to be a space for international terrorism & bringing forces home. Working with the Afghan gov’t & all interested parties, the U.S. seeks to strengthen Afghan sovereignty, independence & prosperity.


خلیل‌زاد درباره این دور جدید از مذاکرات مستقیم نمایندگان آمریکا با گروه اسلامگرای طالبان گفته است که نتایج این مذاکرات بهتر از مذاکرات پیشین بوده است.
فرستاده ویژه آمریکا در مسائل افغانستان خبر از پیگیری گفت‌وگوها در آینده نزدیک داده، اما تاکید کرده است که هنوز برخی از مسائل حل نشده‌اند.
خلیل‌زاد پس از گفت‌وگوهای شش روزه با نمایندگان طالبان در قطر، اعلام کرده است که درباره مسائل افغانستان به‌زودی با مسئولان دولت این کشور نیز دیدار و گفت‌وگو خواهد نمود.

طالبان و نتایج گفت‌وگو با آمریکا
ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز پس از گفت‌وگوهای شش روزه نمایندگان این گروه با نمایندگان آمریکا در قطر، از پیشرفت در مذاکرات خبر داده است.
سخنگوی طالبان در عین حال برخی از اخبار مبنی بر توافق بر سر آتشبس و همچنین گفت‌وگو با مقامات دولت افغانستان را تکذیب کرده است.
به نظر می‌رسد که عدم آمادگی طالبان برای دیدار و گفت‌وگو با نمایندگان دولت افغانستان یکی از مسائل گرهی مذاکرات بین نمایندگان این گروه و نمایندگان آمریکا بوده است.
رهبران طالبان اشرف غنی را مهره گوش به فرمان آمریکا می‌دانند و از این رو تا کنون با درخواست مذاکره مستقیم با مسئولان دولت اشرف غنی مخالفت کرده‌اند. این در حالیست که آمریکا بر گفت‌وگوی مستقیم طالبان و دولت افغانستان اصرار دارد.
زالمای خلیل‌زاد نیز گفته است: «پیش از آنکه توافق بر سر همه مسائل صورت گیرد، نمی‌توان از کسب توافق سخن گفت. این توافق جامع از جمله می‌باید شامل گفت‌وگو طالبان با دولت افغانستان و همچنین آتش بس گردد.»

خروج نیروهای آمریکا
یکی از مسائلی که در گفت‌وگوهای بین نمایندگان آمریکا و طالبان مطرح شده، موضوع حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان بوده است.
گفته می‌شود که آمریکا با خروج بخشی از نیروهای مستقر خود در افغانستان ظرف ۱۸ ماه آینده موافقت کرده است. نیروهای طالبان نیز پذیرفته‌اند در ازای خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، از تبدیل شدن خاک این کشور به پایگاه نیروهای تروریستی و افراط‌گرایان خارجی جلوگیری کنند.
لازم به یادآوری است که مبارزه با شبکه تروریستی القاعده و احتمال وجود پناهگاه رهبر آن، اسامه بن لادن در خاک افغانستان از جمله دلایلی بود که حمله آمریکا به این کشور را سبب شده بود. در واپسین روزهای سال گذشته میلادی، آمریکا اعلام کرده بود که سیاست خروج نیمی از نیروهای مستقر خود از خاک افغانستان را دنبال می‌کند.
هماکنون حدود ۱۴ هزار سرباز آمریکایی در خاک افغانستان مستقر هستند.

DW