ایران و آمریکا پس از دو سال مذاکره محرمانه به توافقهای نانوشتهای دست یافتند که ظاهرا بخشی از آن به نفت مربوط است. به گزارش بلومبرگ برخی مقامهای آمریکایی اذعان میکنند که تحریمهای نفتی علیه ایران کاهش یافته است. عکس آرشیوی از تاسیسات نفتی جزیره خارک، مهمترین مرکز صادرات نفت ایران سایت خبری بلومبرگ در گزارشی که روز جمعه ۲۵ اوت (سوم شهریور) منتشر شد میگوید به نظر میرسد جمهوری اسلامی و دولت جو بایدن به جز توافق درباره تبادل زندانیان و آزادسازی پولهای بلوکه شده در کره جنوبی به تفاهمهایی در مورد نفت هم دست یافته باشند.
حدود دو هفته پیش که برخی رسانههای آمریکایی از به جریان افتادن مقدمات آزادی پنج زندانی ایرانی آمریکایی در ایران در ازای آزاد شدن شش میلیارد دلار پولهای بلوکه شده در کره جنوبی خبر دادند تهران و واشنگتن نیز این موضوع را تائید کردند.
به تازگی فاش شد که تهران و واشنگتن حدود دو سال به طور محرمانه و با واسطه قطر و عمان مذاکرات غیرمستقیم و محرمانهای داشتهاند و به "توافق نانوشتهای" در مورد برخی مسائل دست یافتهاند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سهشنبه به خبرنگاران گفت روند آزادی زندانیان دو تابعیتی مطابق توافقها پیش میرود اما او نمیتواند زمان دقیقی برای خروج آنها از ایران اعلام کند.
"بزرگترین باجدهی تاریخ آمریکا"
رهایی زندانیانی که گروگان جمهوری اسلامی به شمار میروند، در ازای منابع فروش نفت ایران که به دلیل تحریمهای آمریکا بلوکه شدهاند، با واکنشهای انتقادی زیادی در داخل ایران و ایالات متحده روبرو شده است.
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده دولت جو بایدن را متهم کرده که با این توافق مرتکب بزرگترین عملیات باجدهی در تاریخ آمریکا شده است.
او میگوید ایران پولهای آزاد شده را صرف تولید پهپاد برای جنگ روسیه علیه اوکراین و حمایت از تروریسم "علیه ما و اسرائیل" خواهد کرد.
باز گذاشتن راه فروش نفت ایران به چین
بلومبرگ با استناد به اظهارات خصوصی برخی مقامهای آمریکایی که نامشان فاش نشده نوشته آمریکا برخی تحریمها علیه فروش نفت ایران، به خصوص به مقصد چین را کاهش داده است.
بنابر این گزارش بر اثر همین انعطاف آمریکا، ایران تولید نفت خام خود را به بالاترین سطح از پنجسال پیش و پس از خروج ایالات متحده از برجام و تشدید تحریمها رسانده است.
دفتر آژانس بینالمللی انرژی در پاریس به تازگی تائید کرده که تولید نفت خام ایران در ماه گذشته میلادی به سه میلیون بشکه در روز افزایش یافته که بیشترین میزان از سال ۲۰۱۸ به این سو است.
گفته میشود آمریکا در مورد از سرگیری صادرات نفت به برخی دیگر از مشتریان قدیمی ایران انعطافی نشان نداده اما فروش نفت به چین احتمالا به یک و نیم میلیون بشکه در روز رسیده است.
ادعای وزیر نفت درباره افزایش تولید نفت
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم چند روز پیش در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت تولید نفت خام به روزی سه میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه رسیده و تا پایان شهریور ماه ۲۰۰ هزار بشکه به آن اضافه خواهد شد.
مطابق ارزیابی بلومبرگ روانه شدن بیشتر نفت ایران به بازار باعث شده که شاخص بهای نفت در هفته کنونی به ۸۵ دلار در هر بشکه کاهش یابد.
پس از بازگشت تحریمهای تعلیق شده علیه جمهوری اسلامی و تحریمهای غرب علیه روسیه به خاطر تجاوز به اوکراین این دو کشور برای ارائه تخفیف به مشتریان رقابت میکنند و چین بیشترین بهره را از وضعیت میبرد.
بلومبرگ نوشته چین نفت ایران را با تخفیف ده دلار در هر بشکه میخرد تا علاوه بر تامین مصرف روزانه، ذخایر استراتژیک خود را هم پر کند.
انگیزه جو بایدن برای نرمش در برابر ایران؟
پیامد کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی بازگشت ثبات و آرامش به بازار و کاهش بهای بنزین خواهد بود که میتواند در افزایش رضایت رای دهندگان از جو بایدن نقش مهمی ایفا کند.
بلومبرگ نوشته جو بایدن امیدوار است با پائین ماندن بهای نفت و کاهش قیمت بنزین شانس او برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ افزایش یابد.
مطابق برخی گمانهزنیها توافق نانوشته میان تهران و واشنگتن شامل مسائل دیگری از جمله کاهش غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم نیز میتواند باشد.
گرچه معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چند روز پیش تاکید کرد واشنگتن در مورد مسائل هستهای به هیچ گونه توافقی با تهران نزدیک نشده است.
ودانت پاتل در عین حال گفت این بدیهی است که ایالات متحده همچنان متعهد است که جمهوری اسلامی هرگز به سلاح اتمی دست پیدا نکند.
۱۴۰۲/۶/۳۱۴۰۲ شهریور ۳, جمعه
https://p.dw.com/p/4Vb4w