هفتخوان وحدت برای اصولگرایان
تهران- ایرنا- دستیابی به مقصود انتخاباتی، اصولگرایان را در مورد لزوم ایجاد وحدت و انسجام با یکدیگر همصدا کرده است. با این حال، ایجاد وحدت درونتشکیلاتی در این جریان با موانعی همراه است.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، خبرگزاری و تارنماهای خبری- تحلیلی امروز جمعه ۱۵ شهریور مسایلی چون وحدت در اردوگاه اصولگرایی و سیاستهای انتخاباتی اصلاحطلبان را محور برخی گزارش های خبری- تحلیلی خود قرار دادند. این گزارش به بررسی اهم گزارش های انتخاباتی رسانه ها پرداخته است.
مسیر دشوار همگرایی برای اصولگرایان
علاوه بر گفت و گوی ملی و انسجام در سطح کشور، همگرایی درون جریانی هم از الزامات کنشگری سیاسی کارآمد در آستانه انتخابات پیش رو است؛ مساله ای که بسیاری از ناظران و شخصیت های سیاسی بر آن تاکید می کنند.
حجت الاسلام و المسلمین «محمدتقی رهبر» عضو «جامعه روحانیت مبارز» در گفت و گو با «خبرآنلاین» بر لزوم تقویت فرهنگ تحمل پذیری میان جریان های مختلف سیاسی کشور تاکید کرد و گفت: اگر در شرایط کنونی جناحهای مختلف سیاسی بخواهند با یکدیگر وارد کشمکشهای سیاسی شوند این همان حالتی است که دشمن از آن استقبال میکند.اصلاحطلبان و اصولگرایان تا جایی که در چارچوب نظام حرکت کنند میتوانند از اختلافات خود بکاهند.
او در مورد وحدت درون جناحی در اردوگاه اصولگرایی هم گفت: جامعه اصولگرایی که دارای طیفهای مختلف است در این شرایط باید دست به دست یکدیگر بدهند و برای مصالح نظام در حرکتها و انتخابات وحدت داشته باشیم و اختلافات و تندروی را کنار بگذارند.
در همین چارچوب، برخی اصولگرایان اصرار دارند که احزاب مختلف این جریان در مسیر وحدت حداکثری قرار دارند. خبرگزاری «میزان» به نقل از «مهدی چمران» نائب رییس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب» (جمنا) در خصوص وضعیت وحدت در اردوگاه اصولگرایی بیان داشت: پیوستگی کنونی میان سایر تشکلها و احزاب اصولگرا به صورت حداکثری است ولی صددرصدی نیست؛ البته از همه طیفهای اصولگرا دعوت شده است تا در شورای ائتلاف اصولگرایان حضور یابند.
به نوشته این خبرگزاری ، «محمدرضا باهنر» رئیس «جبهه پیروان خط امام و رهبری» هم بر این باور است که «شورای ائتلاف اصولگرایان کلید خورده و چشمانداز ما وحدت صددرصدی است. در دورههای گذشته هم این بوده که شاید به این عدد صددرصد نرسیم، اما سعی خود را خواهیم کرد.»
آیت الله «محمدعلی موحدی کرمانی» رئیس جامعه روحانیت مبارز هم در هفتمین نشست هم اندیشی این تشکل با احزاب و تشکل های انقلابی و ارزشی، والاترین وظیفه جامعه روحانیت را این دانست که «کاری کنیم مردم با انتخاب خود، آدم های صالح و اشخاص شایسته را برای حل مشکلات جامعه به مجلس شورای اسلامی بفرستند.»
به نوشته «باشگاه خبرنگاران جوان»، حجت الاسلام و المسلمین «محمد حسین موسی پور» عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز هم با بیان اینکه جامعه روحانیت کارکرد حزبی نداشته و در مسائل سیاسی نیز در پی ایفای نقش راهبری و هدایت گری عام خود است گفت: وفاق و همدلی حداکثری مجموعه های ارزشی و ولایی غایت نهایی جامعه روحانیت مبارز است. بر این اساس هر حرکت یا تفکر یا اقدامی که این خط وفاق را تخریب یا تضعیف کند از منظر جامعه روحانیت مردود است و معتقدیم با خرد جمعی می توان به یک ساختار هدفمند و پایدار برای فعالیتهای سیاسی و انتخاباتی و تشکیل مجلسی در تراز جمهوریاسلامی دست یافت.
با این حال، برخی شواهد و مواضع از وجود واگرایی هایی در جریان اصولگرایی حکایت دارد. به نوشته «نامه نیوز»، یکی از مباحثی که در روزهای اخیر مورد توجه محافل مختلف قرار گرفته است، بحث حضور یا عدم حضور جریانات مختلف در شاجا (شورای ائتلاف جریانات ارزشی انقلاب) است . یکی از جریاناتی که رابطه آن با شاجا در پردهای از ابهام قرار داشته است، جبهه پایداری بوده که هم در رابطه با شاجا و هم در رابطه نیروهای نزدیک آن (مثل سعید جلیلی) با شورای ائتلاف اصولگرایان اخبار متفاوتی منتشر شده است. از جمله اینکه گفته شده سعید جلیلی دیگر به جلسات شاجا نمی رود.
«امیرحسین ثابتی» عضو «جبهه پایداری» در گفتوگو با «نامه نیوز» در رابطه با این سوال که آیا شایعه عدم شرکت «سعید جلیلی» در جلسات شورای ائتلاف اصولگرایان درست است، پاسخ داد: آقای جلیلی از ابتدا کاری به شورای ائتلاف نداشت و در جلسات شاجا شرکت نمیکرد.
این مشاور جلیلی با تاکید بر اینکه جریان او از ابتدا در شورای ائتلاف حاضر نبوده، برخی شایعات درباره جدایی و قهر جلیلی را از این شورا تکذیب کرد.
به نوشته این تارنما، البته پیش از این برخی محافل از این صحبت کرده بودند که شاجا نسبت به حضور جریان جبهه پایداری روی خوش نشان داده است، لیکن شنیدهها حاکی ازاین است که این جریان شروطی از قبیل عدم ورود بعضی نیروهای دیگر به شورا را مطرح کرده است.
«بیژن نوباوه» فعال سیاسی نزدیک به جبهه پایداری هم در گفت و گو با «نامه نیوز» گفت: یکی از شعارهای جبهه پایداری جلوگیری از برهم خوردن وحدت است، برای همین جبهه پایداری ترجیح می دهد اصلا {در جلسات شورای وحدت} شرکت نکند که بعد به نام او نگویند وحدت شکسته شد. اگر نخواهند از ظرفیت جبهه پایداری استفاده کنند خودشان شکست می خورند.
در این میان، بحث و نظر در مورد غیرقانونی بودن یا نبودن جبهه پایداری همچنان مورد توجه رسانه ها است.
به نوشته «بهارنیوز» به نقل از «روزنامه اعتماد»، هرچند بعد از کوچ اجباری احمدینژاد از خیابان پاستور روند نزولی جبهه پایداری هم آغاز شد اما همچنان به عنوان گروهی که در طیف راست تندرو تعریف میشود، نقش خود را در معادلات انتخاباتی بازی میکند. البته وقتی به تعریف اهالی اردوگاه اصولگرایی میرسد، از آنها به عنوان «بازی بههم زن» و «بچه شلوغکن» یاد میشود. با وجود همه اینها اما صحبتهای اخیر «حمید ملانوری» دبیر کمیسیون ماده ۱۰ احزاب، حاکی از آن بود که فعالیت این جبهه در طول این سالها بدون مجوز و برخلاف قانون بوده است.
به نوشته «بهارنیوز»، این در حالی است که «مجید متقیفر» سخنگوی جبهه پایداری در این رابطه به نامهنیوز گفته است: «این سخنان درست نیست و ما قویا اعلام میکنیم که قانونی هستیم. جبهه پایداری تمام ضوابطی را که خواسته شده بود رعایت کرده است و فقط در تعدادی از شهرستانها مجوز اخذ نشده است که در آنها هم متاسفانه فرماندارها مشکلاتی ایجاد کردند.»
نقد سیاست های انتخاباتی اصلاحطلبان
«احمد حکیمیپور» دبیرکل حزب «اراده ملت ایران» در گفت و گو با تارنمای «انتخاب» در خصوص وضعیت جاری اصلاح طلبان گفته است: بارها این مساله را گوشزد کردهایم که باید اصلاحطلبان در سه حوزه ساختار، گفتمان و عملکرد نیازمند آسبشناسی و بازسازی است. متاسفانه تا کنون چنین اتفاقی نیافتاده است. جبهه اصلاحات در درون خود مباحث انتقادی را بر نمیتابد و اگر تصمیمی اتخاذ میشود، ارادهای برای پیگیری وجود ندارد. در صورت تداوم چنین وضعیتی جریان اصلاحات متضرر خواهد شد. افزون بر این، در درون این جریان صداهای متفاوتی وجود دارد و به هیچعنوان جریان تکصدا و یکدست نبوده و نیست.
او در مورد ارزیابی عملکرد شورای عالی هم گفت: تضعیف احزاب یکی از مهمترین اشکلات وارده بر شورای عالی است؛ بهگونهای که سازوکار و کنش حزبی را تضعیف در مقابل کنش فردی را تقویت میکند. از جمله مهمترین ایرادت دیگر غیر پاسخگو بودن و حاکمیت «مناسبات محفلی» و «پنهان» بر شورا است که حزب ما بر آنها انگشت گذاشته اما چون شورای هماهنگی احزاب اصلاحطلب به ادامه فعالیت شورای عالی رای داده، ما نیز پذیرفتهایم.
حکیمی پور با اشاره به این نواقص گفت: اشتباه بزرگی بود که جریان اصلاحات به سازوکاری همانند شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان تن داد و همچنان بر تداوم فعالیت آن اصرار دارد. البته ما به عنوان حزب اراده ملت با وجود آگاهی از این مسائل، تنها به دلیل تمکین به فعالیت جمعی و اراده جمع، همچنان به حضور در این شورا ادامه دادهایم.
«الیاس حضرتی» نماینده مجلس در گفت و گو با «اعتمادآنلاین» در پاسخ به این سئوال که با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی ، شانس اصلاح طلبان برای جلب آرای مردم را چقدر می دانید؟ گفت: من شخصا در دوره آینده انتخابات مجلس شورای اسلامی کاندیدا نمیشوم هر چند میدانم با توجه به پایگاهی که دارم رای خواهم آورد اما اصلاح طلبان بدون تردید شانس بالایی را در انتخابات مجلس خواهند داشت.
به نوشته «ایرنا»، «بهرام پارسایی» نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی در جلسه شورای اداری استان فارس با تاکید بر اینکه برای ایجاد توسعه مشارکت مردم در انتخابات، دانشگاه به عنوان پیشانی بسیار اثرگذار است، از وضعیت کنونی دانشگاهها برای ایجاد شور انتخاباتی انتقاد و اظهار کرد: انتخابات زمانی رونق و شور لازم را خواهد داشت که مراکز دانشگاهی به عنوان هد اصلی چنین حرکتهایی، وارد کار شود.
به نوشته «اعتمادآنلاین»، پارسایی با بیان اینکه شخصا هنوز به تصمیم برای حضور در انتخابات مجلس آینده نرسیده است، گفت: اینکه چه کسی رای میآورد اهمیت ندارد بلکه اینکه مشارکت در سطحی حداکثری باشد، اقتدار بیشتر و جایگاه رفیعتر نظام اسلامی را در پی دارد.
در این میان، نقد راهبرد انتخاباتی اصلاح طلبان، از محورهای مورد علاقه اصولگرایان است. «امیر محبیان» فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با «خبرآنلاین» به نقد رفتار انتخاباتی اصلاح طلبان پرداخت و گفت: دوقطبیسازیهای سیاسی اخیر اصلاحطلبان در فصل انتخابات برای آنان راهگشا نخواهد بود.
محبیان ادامه داد: بررسی و تحلیل رفتار انتخاباتی مردم یا منطق انتخاباتی آنها در دورههای پیشین نشان داد که انتخاب بخشی از مردم، البته نه همه، به دلیل فضاسازی که صورت میگیرد، در یک فضای دو قطبی است. این فضای دو قطبی لزوما فضای بین خوب و بد نیست بلکه ذهنیتی برای بخشی از جامعه پیش میآید که از منظر خودشان انتخاب بین بد و بدتر است؛ یعنی طبقاتی از جامعه متأثر از تبلیغات میشوند. این افراد معمولا در یک شرایط ویژه به صحنه میآیند و یک انتخابات پرشوری را دامن میزنند که این انتخابشان مبتنی بر هراس از ظهور یا به قدرت رسیدن جریان دیگری است که آنها نمیپسندند؛ به عبارتی، پیش از هر انتخابی معمولا اصلاح طلبها تلاش میکردند که با این استراتژی و رویکرد نهایی که محل ظهور قدرت شان صندوقهای انتخاباتی است، فضا را کاملا دو قطبی کنند و طرف مقابل را بر اساس پروسه جنگ روانی و از طریق غیر انسانی نشان دادن یا دیو نشان دادن رقیب، یک جریان یا تفکری را نشان میدادند که با آمدن آن بخشی از جامعه از حقوق اجتماعی خود سلب میشود؛ لذا این افراد را میترساندند تا گزینه مطلوب آنها را انتخاب کنند. البته متاسفانه اصولگرایان هم در این مسئله تخصص دارند که در این زمینه کدهای لازم را به آنها بدهند و آنها هم از این کدها بهره ببرند.
محبیان با اشاره به اینکه اکنون مولفه اقتصادی فاکتوری تعیین کننده در مشارکت مردم در انتخابات است، افزود: در اینجا مدل انتخاب یا شاخص انتخاب متفاوت است. اگر پیش از این بین دو نفری که یکی میخواست فضا را ببندد و دیگری میخواست فضا را باز بگذارد، یکی دوچرخه سواری خانمها را آزاد میدانست و دیگری میخواست پیاده روها را جدا کند، که اینها دغدغههای طبقات خاصی از جامعه است، رقابت برقرار می شد؛ امروز شرایط تغییر کرده است و ما وارد فضایی شدهایم که دغدغههای اقتصادی جدی است. به همین دلیل شاید بازی با اوهام مردم خیلی جواب ندهد. در آنجا بیشتر میشد با نیازهای روانی، اجتماعی یا بخشی از خیالات و حتی اوهام مردم بازی کرد و اصلاح طلبها این کار را انجام میدادند؛ اما اقتصاد این گونه نیست؛ یعنی اگر شما وعدهای میدهید، باید بتوانید بعدا آن را بر روی کاغذ پیاده کنید و نشان بدهید.