شماری از سیاستمداران نامآشنای اروپا با انتشار یک نامه مشترک، از سیاست ترامپ در قبال مناقشه اسرائیل و فلسطینیها انتقاد کرده و از اروپا خواستهاند، برنامهای مستقل از برنامه دولت آمریکا برای حل این بحران در پیش گیرد. نامهای خطاب به فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و خطاب به همه مسئولان ارشد این اتحادیه در امور مربوط به امنیت و سیاست خارجی. نامهای در باره بحران خاورمیانه که ۳۷ وزیر امور خارجه پیشین کشورهای اروپایی و شماری از سیاستمداران فعال پیشین این کشورها آن را امضاء کردهاند. متن این نامه روز دوشنبه ۲۶ فروردین (۱۵ آوریل) از سوی برخی از روزنامههای اروپایی از جمله از سوی روزنامه "گاردین" منتشر شده است. سیاستمداران ارشد پیشین کشورهای اروپایی در این نامه نسبت به پیامدها و عواقب منفی سیاست ترامپ در امور خاورمیانه هشدار دادهاند.
شخصیتهایی همچون زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه پیشین آلمان، دیوید میلیبند و جک استراو، وزیران امور خارجه پیشین بریتانیا، خاویر سولانا، هماهنگ کننده پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا بهموازات گروهی دیگر از وزیران امور خارجه پیشین کشورهای اروپایی و نیز برخی فعالان ارشد نهادهای بینالمللی که در ارتباط با خاورمیانه بودهاند این نامه را امضا کرهاند و در آن به خطرات ناشی از پیشبرد سیاست ترامپ در قبال بحران خاورمیانه اشاره کردهاند.
درخواست از اتحادیه اروپا
این گروه از سیاستمداران از اتحادیه اروپا خواستهاند تا با سیاستی که ترامپ در حال حاضر در ارتباط با بحران خاورمیانه دنبال میکند، مخالفت ورزند.
نامه با این جمله شروع میشود که «ما به لحظهای بحرانی در خاورمیانه و همچنین در اروپا نزدیک شدهایم. اتحادیه اروپا سرمایهای هنگفت صرف مناسبات چندجانبه و نظم بینالمللی قانون مدار کرده است. قوانین بینالملل برای قاره اروپا، طولانیترین دوره صلح، رفاه و ثبات را ممکن ساختهاند.»
و در ادامه میخوانیم: «اروپا در همکاری با دولتهای سابق آمریکا برای حل عادلانه مناقشه اسرائیل و فلسطین اقدام کرده است. قراردادهای اسلو به رغم عقبگشتها و صدمات پایداری که به آنها وارد شده پیوسته مبنای همکاری دو سوی اقیانوس در زمینه حل معضل خاورمیانه بوده است.»
امضاکنندگان نامه سپس از این انتقاد کردهاند که «که دولت کنونی آمریکا از سیاست دیرین این کشور در زمینه معضل خاورمیانه و از معیارهای متعارف در بینالمللی دور شده. این دولت مدعای اسرائیل در مورد مالکیت بر کل بیتالمقدس را به رسمیت شناخته است و در برابر گسترش شهرکهای یهودینشین (در مناطق فلسطینی) بیتفاوتی آزاردهنده پیشه کرده است...»
آنها در ادامه از قصد دولت ترامپ برای ارائه طرحی جدید برای حل مناقشه خاورمیانه سخن گفتهاند و از اروپا خواستهاند که در این زمینه هشیار و آماده باشد و " به گونهای راهبری عمل کند."
امضاکنندگان در این رابطه بر ایجاد راه حل دو دولت برای مناقشه بین اسرائیل و فلسطینیان در مرزهای ۱۹۶۷ و در صورت لزوم این یا آن تبادل اراضی، تاکید کردهاند.
"وضعیتی که باید متوقف شود"
آنها نوشتهاند: «گزینه برتر اروپا در حل معضل خاورمیانه همکاری با آمریکاست، ولی زمانی که منافع حیاتی و ارزشها بنیادی ما به بازی گرفته شود، ما باید راه مستقل خود را پیش گیریم.»
در همین راستا، نویسندگان نامه یک اقدام ضرور را تاکید رسمی و دوباره اروپا بر راه حل بینالمللی جاافتاده ایجاد دو کشور برای مناقشه اسرائیل و فلسطینیها در آستانه انتشار طرح صلح دولت ترامپ دانستهاند.
آنها نوشتهاند که در شرایط کنونی وضعیت در مناسبات اسرائیل و فلسطینیها به سوی ایجاد یک کشور با حقوقی نامتجانس و ناعادلانه برای دو طرف به پیش میرود ، «این وضعیت نباید ادامه یابد، نه برای اسرائیلیها، نه برای فلسطنییها و نه برای اروپاییها.»
در این نامه همچنین پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت و از جمله قطعنامه ۲۳۳۴ مبنایی برای حل بحران خاورمیانه بر اساس راه حل دو دولت مستقل تلقی شده است.
حمایت از گروههای مدنی صلحخواه و مدافع حقوق بشر در منطقه که "فعالیتشان به گونهای فزاینده با مانع روبرو میشود" نیز از دیگر خواستهای امضاکنندگان نامه از کشورهای اروپایی است.
سیاستمداران پیشین اروپا نهایتا بر پایبندی اتحادیه اروپا به قوانین بینالملل و نظم جهانی تاکید کرده و تداوم تلاشها برای حل عادلانه مناقشه خاورمیانه را در راستای منافع کشورهای عضو این اتحادیه قلمداد کردهاند.