نوروز امسال برای ایرانیان خاطرهای متفاوت با آن چه که انتظار میرفت رقم زد. به علت بارشهای فراوانی که از اواخر اسفند سال گذشته آغاز شد، مناطق مختلف ایران دچار سیل شدند و ضمن جان باختن ۷۰ نفر و بیخانمان شدن دهها هزار تن، خسارات بیشماری به خانهها، مزارع، صنایع، زیرساختهای شهری و جادههای مواصلاتی وارد شد.طبق آمار رسمی منتشره در وبسایت رسمی جمعیت هلال احمر ایران، تا روز دوشنبه حدود ۲۹۰ هزار نفر توسط این سازمان امدادرسانی شدهاند. تا کنون در میان تمامی ۲۵ استان درگیر سیل، سه استان گلستان و لرستان و خوزستان بیشترین آسیب را دیدهاند. بنا بر اعلام ایسنا به نقل از مهرداد لاهوتی، سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی سیل اخیر بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان خسارت به جا گذاشته است.
این در حالی است که از نخستین ساعات پس از وقوع سیل در آققلا و گمیشان استان گلستان، مردم شروع به ارسال کمکهای نقدی و غیرنقدی خود به هلال احمر ایران، کمیته امداد امام خمینی و خیریه مردم نهاد جمعیت امام علی ارسال کردهاند و بر اساس پیام توییتری علی اصغر پیوندی، رئیس جمعیت هلال احمر ایران، تا کنون نزدیک به ۷۳ میلیارد تومان کمک نقدی از سوی مردم به حساب این سازمان واریز شده است.
اما با توجه به گستردگی دامنۀ آسیب ناشی از سیل و اوضاع وخیم سیل زدگان، کمکهای بشردوستانۀ کشورهای خارجی، بویژه هم پیمانان برجام، به انتظاری عمومی تبدیل شده است.
در همین راستا، صبح دوشنبه نوزده فروردین، طی مراسمی رسمی با حضور رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ایران، سفیر آلمان در ایران و نمایندۀ صلیب سرخ آلمان، محمولۀ کمکهای انسان دوستانۀ صلیب سرخ آلمان به طرف ایرانی تحویل شد.
مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ایران با تشکر از دولت و صلیب سرخ آلمان به یورونیوز گفت: «این کمکها شامل۴۰ دستگاه قایق و تجهیزات نجات از سیلاب بوده است که توسط صلیب سرخ آلمان به جمعیت هلال احمر ایران اهدا شد. از این تعداد ۲۰ دستگاه به استان خوزستان ارسال شد و ۲۰ دستگاه دیگر هم در دو استان دیگر که در معرض سیل هستند، استفاده خواهند شد.»
او دربارۀ سایر کمکهای انسان دوستانه که تا به امروز از سوی دیگر کشورها ارسال شدهاند نیز گفت: «جمعیت هلال احمر کویت و همچنین هلال احمر ترکیه و صلیب سرخ سوئیس کمکهایی را فرستادهاند و کمکهای دیگری در راه است که هنوز نرسیده. [تمامی کمکهای رسیده] جنسی بوده است، البته کویت در محل هم خرید داشته است که دارند کارهای خریدشان را انجام میدهند.»
این اتفاق در شرایطی رخ داد که روز سیزدهم فروردین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در پیامی توئیتری با اشاره به تاثیرپذیری کمکرسانی هلال احمر به سیلزدگان از فشارهای غیر قانونی دولت آمریکا نوشت: «سیاست فشار حداکثری ترامپ که نقض صریح قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و دستور دیوان بینالمللی دادگستری است، در کمک رسانی هلال احمر ایران به تمامی مناطق آسیب دیده از سیل بیسابقه اخلال ایجاد کرده است. از جمله اقلام ممنوعه، بالگردهای امداد است. این فقط جنگ اقتصادی نیست؛ این تروریسم اقتصادی است.»
میشائیل کلور برشتولد، سفیر جمهوری فدرال آلمان در ایران در مصاحبهای با یورونیوز ضمن تاکید بر نقش صلیب سرخ این کشور در ارسال محموله کمکی گفت: «خیلی خوشحالم که امروز توانستیم کمکهای بشردوستانه خود را به هلال احمر ایران تحویل دهیم. این محموله اهدایی دولت فدرال آلمان است و بسیار خرسندیم که با کمک صلیب سرخ آلمان توانستیم آن را بسیار سریع به ایران برسانیم.»
او همچنین با اشاره به افرادی که مشغول امدادرسانی به سیل زدگان هستند، گفت: «میخواهم از صلیب سرخ آلمان، هلال احمر ایران و تمامی افرادی که در ایران مشغول کمک به قربانیان سیل هستند تشکر کنم.»
پس از انتشار خبر ارسال کمکهای بشردوستانه آلمان به سیل زدگان ایران بود که دولت فرانسه نیز در پیامی، از تصمیم خود برای ارسال نخستین محموله کمک به سیل زدگان ایرانی خبر داد.
در این پیام که روز گذشته در وبسایت رسمی سفارت فرانسه در تهران درج شد، آمده است که به منظور پاسخگویی به نیازهای مطرح شده ازسوی مقامات ایرانی، مرکز بحران و پشتیبانی (CDCS) وزارت اروپا و امور خارجۀ فرانسه درحال ارسال کمک فوری بشردوستانه به ایران است. در همین چهارچوب یک محموله دوازده تُنی بشردوستانه شامل ۱۱۴ پمپ تخلیه آب، با هواپیما به ایران خواهد رسید.
در صورت تحویل این محموله، فرانسه به دومین کشور پایبند برجام تبدیل خواهد شد که در ۲۰ روز گذشته، به یاری همپیمان خود یعنی ایران آمده است.
نکته حائز اهمیت درباره محموله کمکی آلمان، ارسال تجهیزات امدادی به جای اقلام ضروری مثل بستههای غذایی و چادر است.
مارک هافمن، نماینده صلیب سرخ آلمان پیرامون جزئیات کمک ارسالی توسط صلیب سرخ آلمان به خبرنگار یورونیوز گفت: «از سوی دولت آلمان بودجهای برای این امر اختصاص یافت و با آن ۴۰ قایق امداد موتوردار و تجهیزات فنی قابل استفاده توسط امدادگران هلال احمر ایران نظیر چکمه و لباس تهیه کردیم.»
او درباره ارزش کل این محموله گفت: «حمایت مالی صورت گرفته از سوی وزارت خارجه آلمان ۳۰۰ هزار یورو بود که تمامی آن صرف خرید تجهیزات و انتقال آنها به ایران شد.»
بنابر اعلام سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر ایران، این محموله شامل ۴۰ فروند قایق نجات از سیلاب با تجهیزات کامل (پرتابل دارای کفی آلومینیومی و پارو)، ۴۰ دستگاه موتور قایق ۱۵ و ۲۰ سوزوکی، ۸۱ سوپ لباس سیلاب (پنج میل)، ۸۰ کلاه ایمنی نجات (دارای بند تنظیم شونده)، ۴۰ جلیقه نجات سیلاب (دارای سگک تنظیم شونده)، ۴۵جفت بوت سیلاب (کفش ساقدار)، ۲۸جفت نیمبوت سیلاب (کفش ساق کوتاه)، هفت جفت کفش مخصوص سیلاب (نئوپرن) و ۱۳ قلم تجهیزات فنی نجات از سیلاب (طناب، تسمه، کیف حمل، کیسه طناب قرقره ثابت و قرقره نجات) است.
استان خوزستان واقع در جنوب غرب ایران نیز در معرض وقوع سیلهای دیگر قرار دارد و بنا بر پیشبینی سازمان هواشناسی ایران، بارشها در روزهای آتی ادامه خواهد داشت و خطر سیل هنوز هم مناطق گوناگون ایران را تهدید میکند.