اتحادیۀ اروپا آماده است تا در مقابل شرکت آمریکایی بوئینگ، از شرکت ایرباس دفاع کند. سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ و حملات او به اتحادیۀ اروپا باعث شده که رقابت میان دو غول هواپیماسازی باز هم شدت گیرد. روز سهشنبه ٩ آوریل/٢٠ فروردین، کمیسیون اروپا اعلام کرد که در صورت افزایش کمکهای دولت آمریکا به شرکت بوئینگ، اتحادیۀ اروپا نیز اقدامات لازم را برای دفاع از ایرباس به اجرا خواهد گذاشت. رقابت شدید اقتصادی میان ایرباس اروپایی و بوئینگ آمریکایی که دو شرکت خصوصی محسوب میشوند، از سالها پیش آغاز شده است. این دو شرکت عظیم، تقریباً تمامی بازار هواپیماهای مسافربری جهان را در اختیار خود دارند. در سال ١٩٩٢، آمریکاییها و اروپاییها برای پایان دادن یا حداقل محدود کردن دامنۀ جنگ اقتصادی، توافقی امضا کردند که بر اساس آن، دولتها حق کمک به شرکتهای هواپیماسازی خود را ندارند و فقط مجازند که در زمینۀ تحقیقات به این شرکتها یاری دهند.
اما در سال ٢٠٠۴، بعد از اینکه ایرباس در رقابت جهانی از بوئینگ جلو افتاد، دولت جرج دبلیو بوش از توافق امضاشده بیرون رفت. از آن زمان به بعد، آمریکا و اتحادیۀ اروپا مدام به سازمان تجارت جهانی شکایت میبرند و ادعا میکنند که طرف مقابل، شرایط قانونی رقابت را نقض کرده است.
رقابتها بخصوص با سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ شدت گرفته است. آمریکا اعلام کرده که کمکها یا سوبسیدهای غیرقانونی دولتهای اروپایی به ایرباس معادل یازده میلیارد دلار به بوئینگ خسارت زده است. به دنبال این ادعا، واشنگتن در جهت "تلافی"، فهرستی از کالاهای اروپایی را تعیین کرده که احتمالاً هدف تعرفهها و عوارض بیشتر قرار خواهند گرفت.
روز سهشنبه؛ دونالد ترامپ در یک پیام توئیتری نوشت: "سازمان تجارت جهانی میگوید که سوبسیدهای اتحادیه اروپا پیامدهای منفی برای آمریکا دارد. بنابراین آمریکا هم روی ١١ میلیارد دلار محصولات اروپایی عوارض خواهد بست. سالهاست که اتحادیه اروپا در تجارت از آمریکا سوءاستفاده میکند. این وضعیت باید پایان گیرد".
با اینحال، اکثر کارشناسان اروپایی معتقدند که تهدیدهای اخیر نشانهای از آغاز مذاکرات میان اتحادیه اروپا و آمریکاست.
fa.rfi