در جریان درگیریهای نظامی میان نیروهای دولت مرکزی لیبی و شبهنظامیان به فرماندهی ژنرال حفتر دهها نفر کشته شدهاند. به گفته سازمان ملل حدود ۲۸۰۰ نفر از ساکنان حومه طرابلس مجبور به ترک خانه خود و آواره شدهاند. به رغم درخواست آمریکا برای "توقف فوری" عملیات نظامی نیروهای تحت فرمان ژنرال خلیفه حفتر، پیشروی این نیروها به سمت طرابلس و درگیری در اطراف پایتخت لیبی ادامه دارد. در حالی که صبح دوشنبه ۱۹ فروردین (هشتم آوریل) منابع خبری شمار قربانیان درگیریهای اخیر در لیبی را ۲۱ نفر اعلام کرده بودند، خبرگزاری آسوشیتدپرس بعد از ظهر این روز به نقل از طرفهای درگیر گزارش داد که شمار قربانیان از آغاز حمله به طرابلس تا کنون به ۴۱ نفر رسیده و در میان آنها تعدادی غیرنظامی نیز به چشم میخورد. خبرگزاری رویترز به نقل از وزارت بهداشت لیبی میگوید تنها در نبردهای جنوب پایتخت دستکم ۲۵ نفر کشته و بیش از ۸۰ نفر مجروح شدهاند. ظاهرا تمام اعضای یک خانواده در میان قربانیان قرار دارند.
پیشروی شبهنظامیان "ارتش ملی لیبی" به فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر برای تسخیر طرابلس از روز پنجشنبه آغاز شد و همچنان ادامه دارد. این ژنرال برکنارشده حامی گروههایی است که بر شرق و مناطق وسیعی از لیبی تسلط دارند.
مطابق گزارشها شورشیان تحت فرمان ژنرال حفتر در جریان پیشروی به سوی پایتخت، شهر "صرمان" در غرب و شهر "غریان" در جنوب غربی طرابلس را اشغال کردند و عملیات نظامی خود را به رغم اعتراضهای بینالمللی ادامه میدهند.
ضدحمله نیروهای دولت مرکزی
فائز السراج، رئیس دولت "وحدت ملی" که در طرابلس مستقر است و از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته میشود شامگاه شنبه ۱۷ فروردین در یک پیام تلویزیونی وعده داد که حمله نظامی به پایتخت لیبی با مقاومت "قاطع و قدرتمند" روبرو خواهد شد.
ظاهرا پس از آغاز حمله متقابل ارتش دولت وحدت ملی به شورشیان بسیاری از مناطق تحت کنترل این نیروها بازپس گرفته شده و حمله به فرودگاه طرابلس نیز ناکام مانده است.
با این همه درگیریها در حومه پایتخت لیبی ادامه دارد. سازمان ملل میگوید شمار آوارگان در مناطقی که درگیری در آنها شدت داشته به بیش از ۲۸۰۰ نفر رسیده است. گفته میشود که سازمانهای معتبر بینالمللی همکاران خود را از طرابلس خارج کردهاند.
شبهنظامیان تحت فرمان ژنرال حفتر و دولتی که بر شرق لیبی و بر مناطق بزرگی از جنوب این کشور تسلط دارد از سوی روسیه، امارات متحده عربی و مصر حمایت میشود. روسیه به تازگی جلوی صدور بیانیهای در شورای امنیت سازمان ملل که در آن از شورشیان خواسته شده بود پیشروی به سوی طرابلس را متوقف کنند گرفته است.
ژنرالی با پیشینه پر ابهام
خلیفه حفتر از نظامیان لیبیایی است که دوره آموزشی خود را در شوروی سابق طی کردهاند. او از همراهان معمر قذافی در کودتای سال ۱۹۶۹ بود و بعدها مطرود شد و به صف مخالفان پیوست. درباره پیشینه حفتر ابهامهای زیادی وجود دارد.
حفتر در جریان جنگ میان لیبی و چاد که بین سالهای ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۷ رخ داد اسیر شد اما رهبری آن زمان لیبی از او رویگردان شد و اعلام کرد که حفتر در ارتش این کشور خدمت نمیکند.
مطابق گزارشها خلیفته حفتر تحت شرایطی که جزئیات آن هنوز فاش نشده توسط نیروهای آمریکایی از زندان نجات یافت و برای دو دهه در این کشور اقامت داشت. منتقدان حفتر او را متهم میکنند که در این مدت با سازمان سیا همکاری میکرده است.
خلیفه حفتر مارس ۲۰۱۱ برای همکاری با جنبش اعتراضی علیه معمر قذافی به لیبی بازگشت. به نظر میرسد که حفتر در حال حاضر از حمایت واشنگتن برخوردار نیست.
درخواست آمریکا از خلیفه حفتر
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا یکشنبه ۱۸ فروردین درباره موج جدید حملات ژنرال حفتر در لیبی گفت: «ما آشکارا مخالفت خود را با عملیات نیروهای وابسته به خلیفه حفتر اعلام کردیم و خواستار توقف فوری عملیات به سوی پایتخت لیبی هستیم.»
پمپئو ابراز نگرانی کرده که این عملیات امنیت جانی شهروندان غیرنظامی را به خطر بیندازد و چشمانداز آینده بهتر برای لیبی را از بین ببرد. او با تاکید بر این که بحران لیبی "راه حل نظامی" ندارد، خواستار بازگشت همه نیروها به پای میز مذاکره شد.
لیبی پس از سقوط حکومت معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ وارد بحرانی عمیق و یک جنگ داخلی فرسایشی شده است. بخشهای مختلف این کشور در کنترل گروههای شبهنظامی گوناگون قرار دارد و دولت مرکزی که جامعه جهانی آن را به رسمیت میشناسد تنها بر طرابلس و منطقه کوچکی در غرب لیبی تسلط دارد.
مطابق توافقها قرار است تمام گروههای درگیر در بحران لیبی در یک "کنفرانس ملی" شرکت کنند و درباره آینده این کشور و زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی تصمیم بگیرند. غسان سلامه، نماینده ویژه سازمان ملل در امور لیبی، روز شنبه ششم آوریل به خبرنگاران گفت به رغم درگیریهای موجود، کنفرانس ملی در موعد پیشبینی شده، ۱۴ تا ۱۶ آوریل، برگزار خواهد شد.
دویچه وله