نیروی هوایی پاکستان دو هواپیمای جنگی هند را سرنگون کرد. پاکستان اعلام کرد که موفق به منهدم کردن دو فروند هواپیمای نظامی هند در منطقه کشمیر شده است. بنا بر اطلاعیه ارتش این کشور، این هواپیماها حریم هوایی پاکستان را نقض کرده بودند. تنش در منطقه کشمیر بار دیگر بالا گرفته است. نیروی هوایی پاکستان بنا بر ادعای ارتش این کشور دو فروند هواپیمای جنگی هند را سرنگون کرد که وارد حریم تحت کنترل پاکستان در ایالت کشمیر شده بودند. خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه هشتم اسفند (۲۷ فوریه) در گزارشی که از اسلامآباد منتشر کرده، خبر از سرنگونی دو هواپیمای نظامی هند توسط نیروی هوایی پاکستان داده است. وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرده است که این هواپیماها، از منطقه تحت کنترل هند در کشمیر پرواز کرده و وارد حریم هوایی پاکستان شده بودند.
اسیر شدن خلبان هندی
در گزارش وزارت امور خارجه پاکستان از جمله آمده است که خلبان یکی از دو هواپیمای سرنگون شده هند به چنگ نیروی نظامی پاکستان افتاده است.
در همین گزارش همچنین آمده که دو خلبان و یک فرد غیرنظامی نیز در جریان انهدام این دو فروند هواپیمای نظامی کشته شدهاند.
نماینده پلیس کشمیر خبر کشته شدن این افراد را تایید کرده اما رسما از تایید خبر هدف واقع شدن این هواپیماها توسط نیروی هوایی پاکستان اجتناب ورزیده است.
واکنش هند
ارتش هند در ارتباط با حملات هوایی به هواپیماهای این کشور اقدام به بستن فرودگاه مرکزی کشمیر در سریناگار نموده است.
افزون بر آن گفته شده است که دستکم سه فرودگاه دیگر در ایالتهای مجاور کشمیر نیز به حالت تعطیل درآمدهاند.
تنش میان دو قدرت اتمی هند و پاکستان بر سر درگیریها در ایالت کشمیر افزایش یافته است. دو هفته پیش در اثر یک حمله به سربازان هند در منطقه تحت کنترل این کشور در کشمیر، دستکم ۴۰ نیروی نظامی هند کشته شده بودند.
نیروی هوایی هند نیز در واکنش به این حمله، به اردوگاه جهادگرایان در منطقه تحت کنترل پاکستان در ایالت کشمیر حمله کرد.
حمله هوایی هند به منطقه تحت کنترل پاکستان در کشمیر و واکنش اتحادیه اروپا
رسانههای هند از حمله جنگندههای این کشور به اردوگاه تروریستی در بالاکوت، بخش تحت کنترل پاکستان در کشمیر خبر میدهند. در پی این حمله اتحادیه اروپا خواستار "حداکثر خویشتنداری" از سوی هند و پاکستان شده است.
اثرات حمله هوایی هند به کشمیر پاکستان
پس از حمله انتحاری به اتوبوس افسران پلیس هند در منطقه کشمیر، جنگندههای ارتش هند به مناطق تحت کنترل پاکستان در کشمیر حمله کردند. رسانههای هند روز سه شنبه ۷ اسفند (۲۶ فوریه) نوشتند که این حمله توسط جنگندههای این کشور به اردوگاهی تروریستی در بالاکوت (در بخش پاکستانی کشمیر) صورت گرفته است.
ویجی گوکهال معاون وزارت امورخارجه هند این حمله را " اقدامی پیشگیرانه" خواند که برای جلوگیری از "کشته شدن غیرنظامیان"، تنها اردوگاه نظامی گروه تروریستی جیش محمد را هدف قرار داده است. عاصف غفور، سخنگوی ارتش پاکستان هم ورود جنگندههای هند به مناطق تحت کنترل پاکستان را تایید کرده است.
مقامات پاکستانی میگویند، در اثر این حمله پاکستان متحمل هیچ خسارتی نشده است.
واکنش اتحادیه اروپا
در پی این حمله، اتحادیه اروپا خواستار "حداکثر خویشتنداری" از سوی هند و پاکستان شد. مایا کوچیانچیک، سخنگوی فدریکا موگرینی (مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا) به خبرنگاران گفت: «ما با هر دو کشور در تماس میمانیم و آنچه که از نظر ما ضروری است، اینست که همگی حداکثر خویشتنداری را نشان داده و از تشدید تنش اجتناب کنند.»
بیم درگیری جدید میان پاکستان و هند
تنش در روابط هند و پاکستان پس از حمله انتحاری به اتوبوس حامل افسران پلیس هندی در روز ۱۴ فوریه (۲۵ بهمن) بالاگرفت. دراین حمله که گروه جیش محمد مسئولیت آن را بر عهده گرفت، دست کم ۴۰ تن از سربازان هندی کشته شدند. هند پاکستان را به دست داشتن در حمله گروه تروریستی جیش محمد متهم میکند. پاکستان اما این اتهامات را رد کرده است.
از زمان وقوع این حمله بیم بالاگرفتن درگیری میان دو قدرت اتمی که پیشینه چندین جنگ را در کارنامه خود دارند، شدت گرفته است. کارشناسان از دسترسی دو کشور به تقریبا ۳۰۰ کلاهک اتمی خبر میدهند. هفته گذشته عمران خان، نخست وزیر پاکستان نسبت به حمله نظامی به هند هشدار داد.
کشمیر ناآرام
منطقه کشمیر که اکثریت ساکنان آن را مسلمانان تشکیل میدهند، در طی هفت دهه گذشته به موضوع دعوا میان دو کشور هند و پاکستان تبدیل شده است. از زمان استقلال هند از بریتانیا در سال ۱۹۴۷ و بروز درگیریها میان هند و پاکستان هر کدام از این کشورها کنترل بخشی از کشمیر را در دست دارند. تا به حال دو جنگ میان دو کشور صورت گرفته است. جداییطلبان کشمیر در بخش تحت کنترل هند برای استقلال از این کشور میجنگند.
گروه تروریستی جیش محمد
هند نیروهای امنیتی و نظامی زیادی را در این منطقه ناآرام مستقر کرده است. گروه تروریستی جیش محمد با آنکه فعالیتش در پاکستان ممنوع است اما ظاهرا همچنان در این کشور فعال است. از جمله عملیاتهایی که به این گروه نسبت داده میشود، میتوان به حمله به پارلمان هند در دهلی نو در سال ۲۰۰۱ اشاره کرد که میتوانست جنگی جدید میان دو کشور پاکستان و هند را شعلهور کند.
DW